Poszukuje dobrej płyty socket AM3 lub AM2+ DDR3 zaproponowano mi ASRock M3A770DE ale chcę się dowiedzieć czy jest jakaś porównywalna płyta główna w niższej cenie.
No to musisz wiedzieć czy am2+ czy am3 bo trzeba też dobrać pamięci ddr2 lub ddr3. 4000+ nie wsadzisz w płyte am3 więc jak już to zmieniać wszystko albo nic.
napisałem że zamierzam kupić Athlon II X2 250 do płyty głównej mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie bardziej opłacalny będzie zakup płyty głównej z DDR2 czy DDR3 dodam że posiadam 2GB ramu DDR2 więc nie musiałbym dokupować ramu do płyty DDR2.
Zdecydowanie DDR3. Stary ram sprzedasz na allegro za cenę DDR3 albo i wyższa więc nic na tym nie stracisz. Dodatkowo DDR3 jest nieco szybsze więc same zalety.
Dozbieraj na święta kasę to kupisz AMD Athlon II X4 631, i MSi A75-MA g55 na FM1. Podkrecisz do 3,5 GHz. Do tego 2x2 GB ddr3. Jak chcesz do 4,4 GHz to jakieś chlodziwo bo boxowe jak wiadomo sa glosne.
Np. SilentiumPC Fortis HE1225.
Oczywiście. Proponuję Intel Celeron G530 (2,4GHz) - znajdziesz go np. w esc.pl za 179 zł. G540 (2,5 GHz) ma wyższe taktowanie, ale droższy o 50 zł - nie opłaca się dla 100 MHz przepłacać 50 złociszy...
Do tego najtańsza płyta na chipsecie H61 (LGA 1155). Płyta od MSI jest najlepsza spośród konkurentów (199 zł). Niestety, wadą tego procka jest, że nie można robić OC. Natomiast konkuruje on z Phenomem 555, jest lepszy od Athlona II 270. Ma cache l3 2 mb. Za te dwie rzeczy płacisz 378 zł (patrzyłem i to najtaniej w tym sklepie kupisz). I przesyłka. Pamięci RAM kup dowolne, DDR3 2x2 1333, 1066, nie lepsze. Żeby nie przepłacać, masz A-daty 2x2 za 99 zł, też w esc. Nie będziesz płacił za kolejną przesyłkę. W przyszłości będziesz mógł kupić np. jakąś i3 na Ivy Bridge, na pewno i3-2100 by weszła.
Nie wiem jak u Ciebie z GPU, ale kart lepszych niż HD 6770 nie kupuj.
To recenzja tego G530:
http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Sandy_B...70zl_czyli_Celeron_G530_2C2T_2,4GHz-4194.html
Jeśli chcesz wydać więcej, to są jeszcze Pentiumy z serii G, ale są średnio opłacalne. Według mnie albo kupujesz tego Celerona, albo czekasz na tego Athlona.
fiend, widziales chociaz ten test, ktory wyslalem? Podkręcony Athlon chocby w cinebrenchu jest prawie 2 razy wydajniejszy niz bez OC.
Sam chce na swieta wziac ten zestaw do gier, razem z HD 6850.
Nie mam pewnosci ze ten Phenom X2 zmieni sie na X4. Cena Athlona i mobo wynosi praktycznie tyle samo co Phenoma z mobo na 870.
Co do tematu, pozostaje raczej Athlon II X2, nic innego mi nie przychodzi do głowy. Albo ten Pentium G630 da sie kręcic.
Mowisz o lekkim OC... masz jakies chlodzenie?
Jesli nie to wybierz tego Celerona lub Pentiuma.
✨ Użytkownik poszukuje alternatywy dla płyty głównej ASRock M3A770DE na socket AM3/AM2+ DDR3, z maksymalnym budżetem 250 zł. W odpowiedziach zasugerowano, że w tej cenie można znaleźć używane płyty AM3, ale zalecane jest rozważenie zakupu płyty z DDR3, co zapewnia lepszą wydajność. Użytkownik planuje wymianę procesora na AMD Athlon II X2 250, co wymaga dostosowania do odpowiedniej płyty głównej. Proponowane opcje obejmują także procesory Intel, takie jak Celeron G530, który jest tańszy, ale nie pozwala na overclocking. Dyskusja porusza również kwestie związane z pamięcią RAM oraz możliwościami podkręcania różnych procesorów. Wygenerowane przez model językowy.