logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B5 1.9 TDI 90KM 1997 – brak podciśnienia na N75, nie pracuje sztanga turbo

ojciec10 19 Lis 2011 11:21 36472 9
REKLAMA
  • #1 10155671
    ojciec10
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    Witam.
    Audi A4 B5 1997r. 90 km 1.9tdi. Podłączony komputer - 0 błędów.
    Po dobraniu się do turbo widać że nie pracuje sztanga - po odpięciu przewodu podciśnieniowego ( nic nie ssie, nic nie dmucha) i przyłożeniu do gruchy niewielkiego ciśnienia z zewnętrznego źródła zasilania powietrza, widać jak porusza się dźwignia. Do N75 nie dochodzi podciśnienie/ nadciśnienie (nie wiem jak to jest rozwiązane). Są 3 wężyki
    1. dochodzi z wylotu turbiny poprzez holenderek 10 (koło węża od intercolera)
    2. dochodzi do zsialania turbiny ( z filtra powietrza)
    3. do regulatora (gruchy)
    Wydaje mi się że to ten pierwszy powinien dawać ciśnienie (pytanie jakie)
    Jakie ciśnienie ma poruszyć gruchę? Kiedy ruszam ją ręcznie chodzi bez problemu.
    Turbina działa po ustawieniu kierowniczek ręcznie (na chwilę) bardzo dobrze wkręca się na obroty.
    thx
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10156057
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1232
    Wprowadziłeś swoim postem lekki zamęt, który wynika z tego, że :
    piszesz o podciśnieniu/ nadciśnieniu, połączeniu N75 z turbosprężarką 2 wężykami a nie jednym a na koniec wspominasz o kierowniczkach spalin - z tego co przytoczyłem jedno wyklucza drugie. Jak mniemam mamy do czynienia z silnikiem, w którym siedzi zwykła turbosprężarka z zaworem upustowym a zatem trzeba szukać ciśnienia na wężyku idącym do gruchy siłownika regulującego stopniem uchylenia zaworu upustowego w turbo z N75 a nie podciśnienia. Jeśli odpinałeś ten wężyk na silniku pracującym na wolnych obrotach to nie spodziewaj się tam ciśnienia gdyż brak jest wtedy dynamiki spalin, która rozkręciłaby wirnik części sprężającej turbo a co za tym idzie ten wygenerowałby odpowiednie ciśnienie doładowania a to zwiększyłoby ciśnienie w wężyku. Słusznie też zauważyłeś, że ciśnienie powinien dawać wężyk, który wychodzi z muszli zimnej turbo i idzie do N75 i tak też zapewne jest (chyba, że masz go dziurawy). Sztanga siłownika ciśnieniowego się wysunie z gruchy jeśli zwiększysz prędkość obrotową silnika gwałtownie powyżej 3000 RPM (przy szczelnych wężykach ciśnieniowych).
    Nie rozumiem co miałeś na myśli "po ustawieniu kierowniczek ręcznie" gdyż tam nie ma tych kierowniczek a turbo będzie się wkręcać bardzo dobrze na obroty jeśli sztanga będzie w pozycji spoczynkowej czyli wsunięta do gruchy a jeśli ją wysuniesz to turbo nie uzyska odpowiedniego ciśnienia doładowania wraz ze wzrostem obrotów i będzie niedoładowanie.
    Coś mi się wydaje, że u Ciebie wszystko działa poprawnie a Ty szukasz problemu tam gdzie go nie ma :)
  • REKLAMA
  • #3 10156513
    ojciec10
    Poziom 20  
    He, byłem u magika który mi to tak wytłumaczył.
    Ja przyjąłem że regulator (sztanga) rusza kierownicą - pręt fi 6 - ale byłem w błędzie.
    Zrobiłem taką próbę - zdjąłem wężyk który idzie z turbo do intercolera, zatkałem ręką wylot turbiny, pominąłem N75 (czyli wylot turbiny zmostkowałem z gruchą), po przegazowaniu nic się nie rusza. Ręcznie sztanga (pręt fi 6) chodzi z oporem (jakby w środku była sprężynka).
    Na ręce czuć że jest jakieś ciśnienie powietrza - więc turbina obraca się.

Napisałeś jeszcze:
    "Coś mi się wydaje, że u Ciebie wszystko działa poprawnie a Ty szukasz problemu tam gdzie go nie ma Smile"
    Nie jest ok ponieważ nie mogę wyprzedzić eskorta ;D
    Nie ma w ogóle dynamiki jazdy
  • #4 10156990
    bula17
    Poziom 22  
    Ocena: 295
    Sprawdz Vacu Pompe czy nie jest opruszane wyjscie , sprawdz szczelnosc przewodow , sprawdz banke podcisnieniowa czy chodzi nie blokuje sie .
  • REKLAMA
  • #5 10157165
    janusz2008
    Poziom 33  
    Ocena: 514
    O jakiej ,,bańce" mówisz, o akumulatorze podciśnienia?.
  • Pomocny post
    #6 10159258
    Sztomel
    Poziom 35  
    bula17, ja piszę, że tam jest zwykłe turbo z zaworem upustowym a Ty piszesz teraz o pompie podciśnienia i jakiejś bańce podciśnienia ło matko.
    ojciec10 a gdzie Ty mieszkasz ? Odepnij całkowicie wężyk od gruchy ciśnieniowej sztangi przy turbo i wtedy się przejedź. To, że stawia ona opór podczas próby wyciągnięcia sztangi z gruchy to normalne gdyż wewnątrz gruchy jest sprężyna. Masz możliwość podpięcia interfejsu diagnostycznego VAG-COM i zrobienia logów dynamicznych ? Jeśli tak to je zrób bo przypuszczam, że masz nieszczelność w dolocie i turbo nie jest w stanie nadmuchać tyle ile oczekuje sterownik silnika lub przepływka zaniża wskazania itd. Bardzo rzadkim jest przypadek by zawór upustowy pozostawał w tej turbosprężarce niezamknięty mechanicznie.
  • #7 10161733
    kazimierz7777
    Poziom 11  
    Ocena: 42
    a moja turbina jak zimny samochód to działa,a jak sie zagrzeje to traci moc. audi a4 1,9 tdi 1996 co to może być?
  • REKLAMA
  • #9 10167813
    Sztomel
    Poziom 35  
    Wszystko niby fajnie ale skoro kolega pisze, że N75 jest połączony 3 wężykami z turbo to nie może mieć VNT tylko turbo WG i wtedy tylko taki schemat go interesuje :
    Audi A4 B5 1.9 TDI 90KM 1997 – brak podciśnienia na N75, nie pracuje sztanga turbo
    gdzie jeszcze dodatkowo z rury przed kolektorem ssącym idzie szlauch do sterownika silnika.

Mustang, ten schemat, do którego link podałeś wyżej owszem, odpowiada silnikowi AFN i AHH ale już nie z pewnością silnikowi AHU więc ten kto taki opis zrobił nie ma o tym zielonego pojęcia, mimo iż jest ładnie rozrysowany. Więc nie taki debeściak za jakiego się w linku podaje :)
  • #10 10192759
    ojciec10
    Poziom 20  
    Witam ponownie - przyczyna zabity katalizator.... dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A4 B5 1.9 TDI z 1997 roku zgłasza problem z brakiem podciśnienia do zaworu N75, co skutkuje nieprawidłowym działaniem turbosprężarki. Po podłączeniu komputera diagnostycznego nie wykryto błędów. Użytkownik zauważa, że sztanga turbosprężarki nie działa, a po odłączeniu przewodu podciśnieniowego nie ma ciśnienia. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym nieszczelności w układzie podciśnienia, a także konieczność sprawdzenia pompy podciśnienia oraz akumulatora podciśnienia. Ostatecznie użytkownik odkrywa, że przyczyną problemu był zablokowany katalizator.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA