logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak możliwości sformatowania dysku D z wgranym windowsem XP

Erixon16 19 Lis 2011 17:29 3584 5
REKLAMA
  • #1 10157046
    Erixon16
    Poziom 2  
    Witam!

Podzieliłem programem Partition Magic dysk na dodatkowa partycje. Zrobiłem dodatkowy dysk 50gb i na nim zainstalowałem Windows 7. Teraz odpaliłem komputer i chciałbym ta pozostało czesc (400gb) sformatowac. Znajduje sie tam windows xp sp3. Gdy próbuje sformatowac dysk tradycyjna metoda Moj komputer>dysc D>formatuj to wyskakuje komunikat "System windows nie był w stanie dokończyc formatowania" nie zaleznie od tego jaka opcje tam wybiore.
    Co mam zrobic aby moc go sformatowac?

P.S
    W narzędziu "Zarzadzanie dyskami" to własnie dysk D (z windowsem xp) ma stan "System, Aktywna, Partycja podstawowa),
    a partycja która mam odpalona z windowsem 7 ma "Rozruch, Pliki stronicowania, zrzut awaryjny, Partycja podstawowa"

Być moze w tym lezy problem. Tylko teraz jak zmienic zeby to dysk C miał notke System.
  • REKLAMA
  • #2 10157183
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Tak to jest jak się instaluje drugi system przed usunięciem pierwszego. Najszybciej i najproście będzie uruchomić instalator Windows 7 i sformatować niepotrzebną partycję. Po restarcie Windows 7 powinien się nieuruchomić, więc uruchomisz ponownie instalator i wybierzesz opcję naprawy rozruchu.
  • REKLAMA
  • #3 10157304
    nukedclx
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Cytat:
    Nie można usunąć partycji systemowej, partycji rozruchowej ani partycji zawierającej aktywny plik stronicowania (wymiany).

http://support.microsoft.com/kb/309000

Zgaduje że w twoim przypadku partycja która chcesz formatować pewnie jest też systemową, należało by ustawić partycję aktywną na tą gdzie zainstalowano nowy system a potem zainstalować bootloader na nowo - uruchomić z płyty i wykonać fixboot oraz fixmbr, potem odpalić system i powinna dać sie sformatować bez problemu.
  • REKLAMA
  • #4 10164069
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    nukedclx napisał:
    Cytat:
    Nie można usunąć partycji systemowej, partycji rozruchowej ani partycji zawierającej aktywny plik stronicowania (wymiany).

http://support.microsoft.com/kb/309000

Zgaduje że w twoim przypadku partycja która chcesz formatować pewnie jest też systemową, należało by ustawić partycję aktywną na tą gdzie zainstalowano nowy system a potem zainstalować bootloader na nowo - uruchomić z płyty i wykonać fixboot oraz fixmbr, potem odpalić system i powinna dać sie sformatować bez problemu.

A ja zgaduje że plik wymiany jest jedynie na tej drugiej partycji.

Zamiast zgadywać czy nie lepiej się jest dowiedzieć ?
    Brak możliwości sformatowania dysku D z wgranym windowsem XP

dodatkowo proszę podać to co tu opisane bo jakoś z twojej pisaniny trudno uchwycić który system gdzie i jak stoi : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html
  • REKLAMA
  • #5 10179588
    nukedclx
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    A czym sie różni plik stronicowania od pliku wymiany? (w pierwszym poście napisane gdzie sie znajduje) :>
  • #6 10179707
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    Ależ kombinacje.
    Wkładasz płytę instalacyjną do czytnika, bootujesz z niej i formatujesz zbędną partycję. Kończysz pracę instalatora, wyjmujesz płytę i jedyne co - dla porządku trzeba być może zrobić, to usunięcie XP z kontenera bcdedit.

PS.
    Pomysł, by partycja dla windows 7 miała 50GB nie wydaje mi się najszczęśliwszy, o ile nie wykażesz sie konsekwentną dbałością o pilnowanie miejsca.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
REKLAMA