logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wydłużyć czas mielenia i zresetować liczniki w Krups XP 7240?

wodawoda 20 Lis 2011 11:00 8047 8
REKLAMA
  • #1 10159646
    wodawoda
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Witam wszystkich kolegów, czy może ktoś z Was posiada wiedzę, jak wydłużyć w tym sprzęcie czas mielenia młynka, ewentualnie jak wymienić/zmodyfikować soft.
    Byłbym też wdzięczny za podpowiedź, jak wyzerować liczniki w tym urządzeniu.
  • REKLAMA
  • #2 10183962
    wodawoda
    Poziom 13  
    Witam, czyżby nikt nie posiadał wiedzy na temat tego sprzętu?
  • REKLAMA
  • #3 10188741
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3226
    wodawoda napisał:
    jak wydłużyć w tym sprzęcie czas mielenia młynka

A w jakim celu chce to kolega zrobić?

wodawoda napisał:
    jak wyzerować liczniki w tym urządzeniu.

Liczników się nie zeruje. Po to są by serwis wiedział czy to sprzęt po zaparzeniu 1tyś filiżanek kawy czy po 100 tyś.
  • REKLAMA
  • #4 10188850
    wodawoda
    Poziom 13  
    mrhari napisał:
    wodawoda napisał:
    jak wydłużyć w tym sprzęcie czas mielenia młynka

A w jakim celu chce to kolega zrobić?

Liczników się nie zeruje. Po to są by serwis wiedział czy to sprzęt po zaparzeniu 1tyś filiżanek kawy czy po 100 tyś.

Ad1. W celu wzmocnienia zaparzanej kawy. dla mnie jest za słaba.

ad2. Ilość zaparzonej kawy ma być dla mnie, ten ekspres nie będzie oglądał serwisu(jeśli się ich faktycznie nie zeruje to ok).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 10188903
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3226
    wodawoda napisał:
    Ad1. W celu wzmocnienia zaparzanej kawy. dla mnie jest za słaba.

Może kolega zmienić kawę na inny gatunek lub poszukać w instrukcji obsługi:

Jak wydłużyć czas mielenia i zresetować liczniki w Krups XP 7240?

Czas mielenia nie ma nic do mocy kawy.
  • Pomocny post
    #6 10189096
    Tomotron
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam,

Wyjmij pojemnik na fusy, szufladę i zbiornik na wodę, naciśnij klawisz "prog" + włóż wtyczkę do gniazda zasilania.
    Wyświetlana pozycja: 1 to 6 sekund mielenia kawy, 2 to 7 sekund, i tak dalej.... aż do 5 gdzie czas mielenia to 10 sekund.

Prawidłowa grubość brykietu z fusów kawy 12-14mm (ustawić na kawa zmielona grubo mocne esspresso pozycja 60 ml)

Pozdrawiam
  • #7 10189321
    wodawoda
    Poziom 13  
    Tomotron napisał:
    Witam,

Wyjmij pojemnik na fusy, szufladę i zbiornik na wodę, naciśnij klawisz "prog" + włóż wtyczkę do gniazda zasilania.
    Wyświetlana pozycja: 1 to 6 sekund mielenia kawy, 2 to 7 sekund, i tak dalej.... aż do 5 gdzie czas mielenia to 10 sekund.

Prawidłowa grubość brykietu z fusów kawy 12-14mm (ustawić na kawa zmielona grubo mocne esspresso pozycja 60 ml)

Pozdrawiam

Dziękuje koledze, teraz się cieszę zupełnie innym smakiem kawy, o to mi chodziło.
    Jeszcze jakby kolega napisał czy istnieje możliwość podwyższenia temperatury parzenia, gdyż słupek temperatury widoczny w menu nie jest cały zapełniony, a wydaje mi się, że kawa mogła by być bardziej gorącą.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 10189453
    Tomotron
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    wodawoda napisał:

Jeszcze jakby kolega napisał czy istnieje możliwość podwyższenia temperatury parzenia, gdyż słupek temperatury widoczny w menu nie jest cały zapełniony, a wydaje mi się, że kawa mogła by być bardziej gorącą.

Niestety nie znam sposobu "serwisowego podniesienia temperatury", jedyny znany mi sposób to ustawienie trzech poziomów w standardowym menu użytkownika.

Sprawdzenie temperatury:
    Wykonujemy esspresso w ilości 50 ml do filiżanki podgrzanej do około 40 stopni Celsjusza.Temperatura uzyskanej kawy (50 ml) musi wynosić:
    - pierwsza kawa: 75°C
    - następne kawy: 77°C
    Tolerancja uzyskanej temperatury +/- 2 stopnie Celsjusza
    Nastawienie temperatury kawy: +/- 2°C w pozycji 1 lub 3, od temperatury 77ºC na pozycji 2

Pozdrawiam
  • #9 10190738
    wodawoda
    Poziom 13  
    Tomotron napisał:

Sprawdzenie temperatury:
    Wykonujemy esspresso w ilości 50 ml do filiżanki podgrzanej do około 40 stopni Celsjusza.

No właśnie, widać problem tkwi w tym, że robię kawę w filiżankach nie podgrzewanych.

Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

wodawoda napisał:
    Tomotron napisał:

Sprawdzenie temperatury:
    Wykonujemy esspresso w ilości 50 ml do filiżanki podgrzanej do około 40 stopni Celsjusza.

Pozdrawiam

No właśnie, widać problem tkwi w tym, że robię kawę w filiżankach nie podgrzewanych.

Pozdrawiam

Myślę, ze nikt nie pomoże w wyzerowaniu liczników więc zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak wydłużyć czas mielenia młynka w ekspresie Krups XP 7240 oraz jak zresetować liczniki. Odpowiedzi wskazują, że czas mielenia można dostosować poprzez odpowiednie ustawienia w menu serwisowym, gdzie dostępne są różne opcje mielenia od 6 do 10 sekund. Użytkownik zauważa, że zmiana kawy na inny gatunek może również wpłynąć na moc napoju. W kwestii resetowania liczników, większość uczestników dyskusji podkreśla, że nie jest to zalecane, ponieważ liczniki służą do monitorowania użycia sprzętu. Użytkownik również pyta o możliwość podwyższenia temperatury parzenia, ale nie uzyskuje konkretnej odpowiedzi na ten temat, poza informacją o standardowych ustawieniach temperatury w menu. Problemy z temperaturą kawy mogą wynikać z używania niepodgrzewanych filiżanek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA