Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

krups xp 7240 czas pracy młynka/soft

wodawoda 20 Nov 2011 11:00 7153 8
  • #1
    wodawoda
    Level 13  
    Witam wszystkich kolegów, czy może ktoś z Was posiada wiedzę, jak wydłużyć w tym sprzęcie czas mielenia młynka, ewentualnie jak wymienić/zmodyfikować soft.
    Byłbym też wdzięczny za podpowiedź, jak wyzerować liczniki w tym urządzeniu.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    wodawoda
    Level 13  
    Witam, czyżby nikt nie posiadał wiedzy na temat tego sprzętu?
  • #3
    mrhari
    Moderator of Home appliances
    wodawoda wrote:
    jak wydłużyć w tym sprzęcie czas mielenia młynka


    A w jakim celu chce to kolega zrobić?


    wodawoda wrote:
    jak wyzerować liczniki w tym urządzeniu.


    Liczników się nie zeruje. Po to są by serwis wiedział czy to sprzęt po zaparzeniu 1tyś filiżanek kawy czy po 100 tyś.
  • #4
    wodawoda
    Level 13  
    mrhari wrote:
    wodawoda wrote:
    jak wydłużyć w tym sprzęcie czas mielenia młynka


    A w jakim celu chce to kolega zrobić?


    Liczników się nie zeruje. Po to są by serwis wiedział czy to sprzęt po zaparzeniu 1tyś filiżanek kawy czy po 100 tyś.


    Ad1. W celu wzmocnienia zaparzanej kawy. dla mnie jest za słaba.

    ad2. Ilość zaparzonej kawy ma być dla mnie, ten ekspres nie będzie oglądał serwisu(jeśli się ich faktycznie nie zeruje to ok).

    Pozdrawiam
  • #5
    mrhari
    Moderator of Home appliances
    wodawoda wrote:
    Ad1. W celu wzmocnienia zaparzanej kawy. dla mnie jest za słaba.


    Może kolega zmienić kawę na inny gatunek lub poszukać w instrukcji obsługi:

    krups xp 7240 czas pracy młynka/soft

    Czas mielenia nie ma nic do mocy kawy.
  • Helpful post
    #6
    Tomotron
    Level 12  
    Witam,

    Wyjmij pojemnik na fusy, szufladę i zbiornik na wodę, naciśnij klawisz "prog" + włóż wtyczkę do gniazda zasilania.
    Wyświetlana pozycja: 1 to 6 sekund mielenia kawy, 2 to 7 sekund, i tak dalej.... aż do 5 gdzie czas mielenia to 10 sekund.

    Prawidłowa grubość brykietu z fusów kawy 12-14mm (ustawić na kawa zmielona grubo mocne esspresso pozycja 60 ml)

    Pozdrawiam
  • #7
    wodawoda
    Level 13  
    Tomotron wrote:
    Witam,

    Wyjmij pojemnik na fusy, szufladę i zbiornik na wodę, naciśnij klawisz "prog" + włóż wtyczkę do gniazda zasilania.
    Wyświetlana pozycja: 1 to 6 sekund mielenia kawy, 2 to 7 sekund, i tak dalej.... aż do 5 gdzie czas mielenia to 10 sekund.

    Prawidłowa grubość brykietu z fusów kawy 12-14mm (ustawić na kawa zmielona grubo mocne esspresso pozycja 60 ml)

    Pozdrawiam


    Dziękuje koledze, teraz się cieszę zupełnie innym smakiem kawy, o to mi chodziło.
    Jeszcze jakby kolega napisał czy istnieje możliwość podwyższenia temperatury parzenia, gdyż słupek temperatury widoczny w menu nie jest cały zapełniony, a wydaje mi się, że kawa mogła by być bardziej gorącą.

    Pozdrawiam
  • Helpful post
    #8
    Tomotron
    Level 12  
    wodawoda wrote:

    Jeszcze jakby kolega napisał czy istnieje możliwość podwyższenia temperatury parzenia, gdyż słupek temperatury widoczny w menu nie jest cały zapełniony, a wydaje mi się, że kawa mogła by być bardziej gorącą.

    Niestety nie znam sposobu "serwisowego podniesienia temperatury", jedyny znany mi sposób to ustawienie trzech poziomów w standardowym menu użytkownika.

    Sprawdzenie temperatury:
    Wykonujemy esspresso w ilości 50 ml do filiżanki podgrzanej do około 40 stopni Celsjusza.Temperatura uzyskanej kawy (50 ml) musi wynosić:
    - pierwsza kawa: 75°C
    - następne kawy: 77°C
    Tolerancja uzyskanej temperatury +/- 2 stopnie Celsjusza
    Nastawienie temperatury kawy: +/- 2°C w pozycji 1 lub 3, od temperatury 77ºC na pozycji 2

    Pozdrawiam
  • #9
    wodawoda
    Level 13  
    Tomotron wrote:

    Sprawdzenie temperatury:
    Wykonujemy esspresso w ilości 50 ml do filiżanki podgrzanej do około 40 stopni Celsjusza.

    No właśnie, widać problem tkwi w tym, że robię kawę w filiżankach nie podgrzewanych.

    Pozdrawiam

    Dodano po 4 [minuty]:

    wodawoda wrote:
    Tomotron wrote:

    Sprawdzenie temperatury:
    Wykonujemy esspresso w ilości 50 ml do filiżanki podgrzanej do około 40 stopni Celsjusza.

    Pozdrawiam


    No właśnie, widać problem tkwi w tym, że robię kawę w filiżankach nie podgrzewanych.

    Pozdrawiam

    Myślę, ze nikt nie pomoże w wyzerowaniu liczników więc zamykam temat.