logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows się sypie po bootowaniu linuxa z pendrive'a

sdsa 20 Lis 2011 21:59 1838 11
REKLAMA
  • #1 10163205
    sdsa
    Poziom 9  
    Witam.
    Posiadam netbooka Samsung NP-N230 z zainstalowanym Windows 7 Starter.
    Czasami jednak potrzebuję linuxa w systemie, dlatego postanowiłem wykonać bootowalnego pendrive'a z systemem Gentoo 11.2. System ten działał, jednak kiedy po ponownym uruchomieniu chciałem uruchomić Windowsa, otrzymałem komunikat, że wystąpił błąd bootowania. Poprzez narzędzie naprawy systemu dostałem się do konsoli i ujrzałem, iż dysk systemowy C jest pusty, a wszystkie pliki, które na nim były, znajdują się na nieistniejącym dysku E. Dysk D pozostał nienaruszony. Naprawiłem to przez Samsung Recovery Solution 4, robiąc kopię zapasową dysku C, a następnie przywracając dysk do tej kopii. Dodam, że próbowałem również bootować inne linuxy z pendrive'a - efekt był jednakowy.

Stąd wynika moje pytanie: co zrobić, by pendrive normalnie bootował się, bez przenoszenia tych plików (jakkolwiek się to dzieje)?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10163414
    sdsa
    Poziom 9  
    Korzystałem już z tych programów i nic to nie dało.
  • #4 10163528
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 10163590
    sdsa
    Poziom 9  
    Nie chodzi mi o instalację, lecz o coś w stylu "Live DVD", tylko że na pendrive.
  • #6 10163688
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10163763
    sdsa
    Poziom 9  
    Tak, dokładnie ten obraz.
    Na komputerze posiadam jedynie partycje C: i D:, pendrive jest wykrywany jako E:.
    Wyskakuje komunikat, iż system nie mógł zostać uruchomiony oraz pytanie, co chcę zrobić: uruchomić narzędzie naprawiania systemu lub uruchomić go normalnie. Jeśli wybiorę uruchomienie normalne, to cały czas jest tylko czarny ekran. Kilka razy udało mi się go jednak w jakiś dziwny sposób odpalić i nie działał on prawidłowo: brak tekstu np. w menedżerze zadań, "przesunięte w sobie" okna, itp.
    Wystarczy tylko to, że odpalę system z pendrive'a, a już Windows się sypie.
  • REKLAMA
  • #8 10169314
    sdsa
    Poziom 9  
    Odświeżam prośbę.
  • REKLAMA
  • #9 10171973
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2247
    Jakim narzędziem i w jaki sposób robisz tego pendriva z linuxem ?
  • #10 10172984
    sdsa
    Poziom 9  
    Universal USB Installer 1.8.7.0 i Live Usb Install 2.3.2
  • Pomocny post
    #11 10173443
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Spróbuj zrobić liveUSB programem unetbootin
  • #12 10174872
    sdsa
    Poziom 9  
    Dziękuję bardzo. Po zastosowaniu tego programu wszystko działa jak należy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada netbooka Samsung NP-N230 z systemem Windows 7 Starter i napotkał problemy po uruchomieniu systemu Linux z pendrive'a. Po bootowaniu z pendrive'a z Gentoo 11.2, Windows zgłaszał błąd bootowania, a dysk systemowy C wydawał się pusty, podczas gdy pliki były przypisane do nieistniejącego dysku E. Użytkownik próbował różnych programów do tworzenia bootowalnych pendrive'ów, takich jak Universal USB Installer i Live USB Install, ale problemy się powtarzały. Ostatecznie, po zastosowaniu programu UNetbootin, udało się poprawnie uruchomić system z pendrive'a bez dalszych problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA