logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ktoś chciałby zakupić swojskiej kiełbasy

kidu22 22 Lis 2011 17:30 2393 27
REKLAMA
  • #1 10169561
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    Jak w temacie wolicie sklepowe czy od masarza DYi?
    Mam takiego sąsiada, dziczyzna też jest w jego przetworach do wyboru do koloru.
  • REKLAMA
  • #2 10169634
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10169654
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 10169832
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Tylko i wyłącznie swojska! Wyrobów mięsopodobnych z hipermarketów kijem nawet nie ruszam.
  • #6 10169913
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Ja to co jakiś czas z tatą mym wędzimy przez całą sobotę kiełbaski, szynki oraz boczki (latem gdy gorąco przy złocistym trunku oraz teraz gdy mróz przycina przy czymś rozgrzewającym oczywiście ;)). Kiełbasy zrobione przez fachowca, ale wędzone przez nas. Znajomy fachowiec to po prostu rzeźnik, który się oprawianiem świni zajmuje, więc zaraz potem wykonuje kiełbasy (we flaku i w słoikach), kaszankę, pasztet itd. Ostatnimi czasy nawet nie mam ochoty jeść niczego innego.
  • #7 10170929
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Ja rodzinną wieś opóściłem na podbój wielkiego świata, ale dałbym się pociąć za domowe mięsko. W mojej rodzinie specjalnością są jednak pieczenie z boczku i szynki, takie coś mógłbym jeść do końca świata. Niestety świni się co tydzień nie ubija, a taka kilogramowa pieczeń znika błyskawicznie, w końcu najlepsza jeszcze ciepła. Akurat w lodówce mam ostatni kawałek takiej pieczeni z boczku i chyba ją dzisiaj zakończę. Dawno temu jeszcze dziadek miał specjalną konstrukcję do wędzenia, ale się zniszczyła.
  • #8 10170970
    daavid117
    Poziom 42  
    McMonster napisał:
    Dawno temu jeszcze dziadek miał specjalną konstrukcję do wędzenia, ale się zniszczyła.

Ja z tatą przerobiliśmy kupionego niedawno betonowego grilla - na dole otwór - kanał - palenisko pobudowane z cegieł. Wygląda całkiem estetycznie i co najważniejsze działa! U mnie co jakiś czas kupuje się świnię u znajomego gospodarza (dla siebie i dla nas taki wieprz jest specjalnie karmiony "bezpaszowo").
  • #9 10171002
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2496
    daavid117 napisał:
    jest specjalnie karmiony "bezpaszowo").

I to jest najważniejsze !
  • #10 10171025
    McMonster
    Poziom 32  
    Dziadka konstrukcja to była bardziej w starym stylu, ziemiankowa, doposażona w metalowe drzwiczki o ile pamiętam. Szkoda tylko, że pobliska rzeczka zamieniła się w mulisty ściek, jak jeszcze mały byłem, to pamiętam jak z niej ryby wyciągali. Teraz "wodę" z tej rzeki można by prawdopodobnie pompować wprost do zbiornika i kosiarkę napędzać. Aż dziw, że nas jeszcze Obama pokojowo nie zbombardował. ;)
  • #12 10171148
    Przemo9826
    Ktoś wystawi na allegro? :D

"Pento kiełbasy BCM" :lol:
  • #13 10171223
    miku210
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    Wujek robi przepyszne kiełbasy. 2KG worek potrafi zniknąć w 4,5....godzin.
    Teraz robi specjalną wędzarnię. Na razie stoi kilka cegieł i potężna plama betonu.
  • REKLAMA
  • #14 10171284
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    miku210 napisał:
    2KG worek potrafi zniknąć w 4,5....godzin

A ile % przy tym pójdzie , wędzenie jest strasznie wciągajace ........

Dodano po 4 [minuty]:

Przemo9826 napisał:
    "Pento kiełbasy BCM"

Ale pocztą nie wyśle bo od razu wyniuchaja po zapachu co idzie, i włożą w zamian Toruńską.
  • #15 10171345
    Przemo9826
    kidu22 napisał:
    Toruńską.

I tak by było dobrze, włożą Śląską za 5zł/kg z biedronki :D
  • #16 10171383
    miku210
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    Przemo9826 napisał:
    Śląską

Krakowską z Rypińskiego sklepu. Pręt żelazny zbrojeniowy przy tym to mięciutki jest.
  • #17 10171745
    McMonster
    Poziom 32  
    Wy naiwnie myślicie, że zadadzą sobie trud podłożenia czegoś w zamian? :P
  • #18 10175307
    Futrzaczek

Ocena: 520
    Wolę DIY, ale takich nie ma, więc wcinam sklepowe.
    Po całym dniu na wydziale wszystko da się wepchnąć do pyska bez narzekania ;)

Co zaś do wędzarki - u mnie jest to obudowa z bojlera elektrycznego 80L znitowana z obudową małej lodówki Polara. Ów bojler jest zagłębiony na szpadel w grunt, z tyłu ma zespawane palenisko. Na górze lodówki powiercone zostały otwory do przepuszczania dymu, spoczywająca na nich blacha reguluje jego przepływ ;)

W ten sposób zerowym kosztem mamy wędzarkę z ładnymi, szczelnymi drzwiami.
    Jak będę na przyszły łikent w domu, mogę cyknąć tę szatańską konstrukcję, po uprzednim przypomnieniu oczywiście :)
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #19 10175346
    druido
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Jestem w delegacji, ale narobiliście smaka ...
  • #20 10176084
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Wędzak z lodówki ciekawy pomysł, praktyczny, nie wiadomo tylko co z powłokami farby i izolacją podczas opalania. U nas w górach bierze się starą dębową beczkę bez dna którą przykrywa się wokiem jutowym , palenisko w ziemi, suche drzewo, gałązki jałowca i gotowe. Mięso ze świnki wychowanej na odpadach domowych, kupić np. 10 kg. dobrze też dołożyć trochę wołowego 3.5-4 kg. trochę zmielić, resztę drobno pokroić, przyprawić, wymieszać i przez maszynkę do mięsa (bez noża) z końcówką w jelito. Naprawdę każdy da radę. Dobrze owędzona nigdy się nie zepsuje. Kiełbasę zrobioną na święta Bożego Narodzenia jedliśmy czasem jeszcze na Wielkanoc.
  • #21 10176479
    zgf1
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Cytat:
    Ja z tatą przerobiliśmy kupionego niedawno betonowego grilla - na dole otwór - kanał - palenisko pobudowane z cegieł. Wygląda całkiem estetycznie i co najważniejsze działa! U mnie co jakiś czas kupuje się świnię u znajomego gospodarza (dla siebie i dla nas taki wieprz jest specjalnie karmiony "bezpaszowo").

Ile placicie za taki okaz?
    Moglbys pokazac fotki wedzarni?
    Znasz sie troche na tym, wiesz na co uwazac?

Tez zamierzam troche swojskiej zrobic, to co obecnie w sklepach sprzedaja nie da sie zazwyczaj jesc...
  • REKLAMA
  • #22 10176816
    daavid117
    Poziom 42  
    zgf1 napisał:
    Ile placicie za taki okaz?
    zgf1 napisał:
    Znasz sie troche na tym, wiesz na co uwazac?
    Chodzi o grilla czy wyroby?

Fotki być może zamieszczę jeśli takowe zrobię - teraz brak czasu, a i temperatura nie sprzyja wychylaniu nosa za drzwi.
  • #23 10177273
    Orwellsky
    Poziom 10  
    Oczywiście, że swojskie! Jak jestem u rodziny na wsi, to zawsze mam załatwione właśnie takie swojskie wyroby plus do tego jajka od kury biegającej po podwórku - te z marketów się na jajecznicę niestety absolutnie nie nadają :/
  • #24 10177423
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    O własnej wędzarni myślałem od dawna, niestety największym ograniczeniem w moim wypadku jest nie tyle sam sprzęt (dwóch lewych rąk nie mam) co brak jakiejkolwiek wiedzy z zakresu wędliniarstwa (niestety na wsi się nie wychowałem nad czym często ubolewam).
  • #25 10177552
    daavid117
    Poziom 42  
    bmserwis napisał:

O własnej wędzarni myślałem od dawna, niestety największym ograniczeniem w moim wypadku jest nie tyle sam sprzęt (dwóch lewych rąk nie mam) co brak jakiejkolwiek wiedzy z zakresu wędliniarstwa (niestety na wsi się nie wychowałem nad czym często ubolewam).

Dlatego wykonanie kiełbas się zleca, a wędzenia uczy na własnych błędach. O wędzeniu też nie miałem większego pojęcia, a teraz znam sposoby, wiem ile mniej więcej czasu i przy jakiej temperaturze itd.
  • #26 10177769
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 224
    zimny8 napisał:
    Wędzak z lodówki ciekawy pomysł, praktyczny, nie wiadomo tylko co z powłokami farby i izolacją podczas opalania.

Przy wędzeniu na zimno "może" by to uszło, ale i tak bym nie ryzykował, żadnych farb, a tym bardziej jakichś plastyków.
  • #27 10177871
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 10179069
    Futrzaczek

Ocena: 520
    Duduś74 napisał:
    zimny8 napisał:
    Wędzak z lodówki ciekawy pomysł, praktyczny, nie wiadomo tylko co z powłokami farby i izolacją podczas opalania.

Przy wędzeniu na zimno "może" by to uszło, ale i tak bym nie ryzykował, żadnych farb, a tym bardziej jakichś plastyków.

Nie ma absolutnie żadnych takich problemów - nie ma to wpływu na smak. Po jednym wędzeniu wszystkie cudowne farby i lakiery są i tak szczelnie zalepione fajnym, czarnym mazidłem, więc dalsza ich obecność tu nic nie zmienia.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono preferencje dotyczące zakupu swojskiej kiełbasy, z naciskiem na wyroby od lokalnych masarzy w porównaniu do produktów dostępnych w hipermarketach. Uczestnicy podkreślają wyższość kiełbas robionych przez fachowców, zwracając uwagę na różnorodność smaków i metod wędzenia. Wiele osób dzieli się doświadczeniami związanymi z wędzeniem mięsa, opisując własne konstrukcje wędzarni oraz techniki przygotowania kiełbas. Wskazano również na znaczenie jakości składników, takich jak mięso od lokalnych hodowców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA