logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TRILUX TAP2536TN - Pilot działa, ale TV nie reaguje. Co sprawdzić?

VILS 10 Gru 2004 11:26 1552 6
REKLAMA
  • #1 1049264
    VILS
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich czytających. Mam problem jak w temacie. Telewizor włącza się po naciśnięciu P+ na panelu telewizora, przełącza kanały i głos (ale tylko z panelu telewizora), pilot jest jakby popsuty ale... po sprawdzeniu na bezprzewodowym ściemniaczu oświetlenia -ściemniacz odbiera sygnał na każdym przycisku pilota. Czyli pilot nadaje. Co może być przyczyną, że nie działa na telewizor?- układ odbioru podczerwieni? A może pilot potrafi się rozprogramować nadając sygnały o innej częstotliwości?
  • REKLAMA
  • #2 1049266
    ROBERT.Q
    Poziom 19  
    Ocena: 58
    sprawdz pilota na innym trilux-e tego samego typu a potem sam zweryfikujesz co jest uszkodzone (zdarza sie ze uskodzony jest odbiornik w tv, sprawdz czy odbiornik w tv cos odbiera)
  • REKLAMA
  • #3 1049380
    VILS
    Poziom 11  
    Myślałem o tym samym, ale trzeba mieć znajomego z Triluxem. Na razie nie przypomniałem sobie o takim.
  • REKLAMA
  • #4 1093987
    VILS
    Poziom 11  
    Wreszcie znalazłem znajomego, który posiadałby triluxa. No i okazało się że na pewno walnięty jest mój pilot, ponieważ sygnał wysyłany przez jego pilota jest rozpoznawany przez mój telewizor prawidłowo. Podejrzewałem w moim pilocie kwarc ale wymieniłem i to nie to. Został tranzystor BC 338 albo sam układ sterujący? Jeszcze nie rezygnuję.
  • #5 1094011
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2302
    Mała praktyczna podpowiedż, kwarce nie zawsze są takie jak na nich pisze, mogą być buble, najlepiej do sprawdzenia weż z innego sprawnego i dopiero wtedy podmieniaj. Wymiana BC nic Ci nie da.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #6 1094395
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    Miałem w tym miesiącu dokładnie taką samą usterkę. Chciałem juz rwać procesor (podejrzewałem uszkodzony port IR). Pilot na testerze sprawny. Nie pamiętam jaki to był Trilux, ale niektóre kody z RC5 pasowały i dało się TV sterować prostym RC5. Kupiłem nowy pilot, gdyz sądzę że za 30 zł szkoda fatygi i cennego czasu.
  • #7 1157919
    VILS
    Poziom 11  
    Pilot nie do naprawy!!! Rozmawiałem z fachowcem z serwisu i okazało się, że po upadku może walnąć procesor - traci kody i nadaje niewiadomo co. Próba naprawy "nie warta świaczki". Nowy oryginalny pilot 45zł załatwił sprawę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pilota do telewizora TRILUX TAP2536TN, który nadaje sygnał, ale telewizor na niego nie reaguje. Telewizor działa poprawnie przy sterowaniu z panelu, a pilot potwierdzono jako nadający sygnał, ponieważ działa na innym urządzeniu (bezprzewodowym ściemniaczu). Podejrzenia padły na uszkodzony odbiornik podczerwieni w telewizorze lub rozprogramowanie pilota, które mogłoby powodować nadawanie sygnałów o niewłaściwej częstotliwości. Testy wykazały, że pilot jest uszkodzony – wymiana kwarcu nie pomogła, a wymiana tranzystora BC338 również nie przyniosła efektu. Uszkodzenie procesora pilota, zwłaszcza po upadku, może powodować utratę kodów i nadawanie błędnych sygnałów. Próby naprawy pilota są nieopłacalne, a rekomendowanym rozwiązaniem jest zakup nowego oryginalnego pilota, który kosztuje około 45 zł. Alternatywnie, niektóre kody RC5 mogą częściowo działać z prostym pilotem uniwersalnym, jednak pełna funkcjonalność wymaga oryginalnego pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA