logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Symulatory termopar - jak działają i czy można je podłączyć równolegle?

leszek-56 24 Lis 2011 22:36 2525 5
REKLAMA
  • #1 10179174
    leszek-56
    Poziom 20  
    Ocena: 127
    Jak w temacie czy istnieją przyrządy mogące symulować termoparę.Nie zawsze istnieje możliwość wyjęcia termopary np. przy wydechach silników mogą być zapieczone i próba wyjęcia może się źle skończyć a trzeba sprawdzić działanie alarmu.Wydawać by się mogło że najprostszym było by źródło odpowiedni małego napięcia np.1,5 bateryjka dzielnik oporowy z potencjometrem.Ale idąc dalej co by się stało gdyby taki symulator podłączyć równolegle do termopary bez jej odłączania.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10179678
    leszek-56
    Poziom 20  
    Wygląda że to jest to o co mi chodziło tylko jeden problem że już sprawiłem sobie zadajnik
    prądowo napięciowy i chwilowo będę musiał się zadowolić jakąś namiastką własnoręcznie zrobioną
  • REKLAMA
  • #4 10181092
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 111
    Jeśli masz lokalny wzmacniacz/przetwornik do termopary to na wyjściu zazwyczaj jest 0-10V lub 4-20mA. Twój zadajnik wystarczy do testowania wejść.

Jeśli zaś chodzi o sam czujnik typu termopara to i tak sprawdza się go na piecyku a nie zadając sygnał na wzmacniacz.

Spójrz na FLUKE 725, używam do symulacji wartości prądowych i napięciowych, ale ma też source dla termopar J, K, T, E, R, S, B, L, U, N, XK i BP.

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #5 10181231
    leszek-56
    Poziom 20  
    Marek_Pe napisał:
    eśli masz lokalny wzmacniacz/przetwornik do termopary to na wyjściu zazwyczaj jest 0-10V lub 4-20mA. Twój zadajnik wystarczy do testowania w

Czasami jest że 4-20mA posiada możliwość kalibracji i do tego przydałby się symulator.Miewam do sprawdzania spore ilości a z niektórymi jak np. na wydechach jest problem z wyjęciem bez uszkodzenia.Co do kalibracji czy sprawdzania w kociołku to się zastanawiam że jeśli termopara pokazuje i przewody są ok. nie ma doziemienia to w zasadzie musi dawać prawidłowy sygnał.Jedyne problemy jakie miewałem dotychczas to były z obróbką sygnału.Ale może macie inne doświadczenia w tej gestii.
    Na Fluka 87EX jestem "skazany" bo muszę używać Ex
  • #6 10181362
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 111
    leszek-56 napisał:

Czasami jest że 4-20mA posiada możliwość kalibracji i do tego przydałby się symulator.Miewam do sprawdzania spore ilości a z niektórymi jak np. na wydechach jest problem z wyjęciem bez uszkodzenia.Co do kalibracji czy sprawdzania w kociołku to się zastanawiam że jeśli termopara pokazuje i przewody są ok. nie ma doziemienia to w zasadzie musi dawać prawidłowy sygnał.Jedyne problemy jakie miewałem dotychczas to były z obróbką sygnału.Ale może macie inne doświadczenia w tej gestii.
    Na Fluka 87EX jestem "skazany" bo muszę używać Ex

I właśnie kalibrację całego toru czujki i wzmacniacza przeprowadza się z piecykiem.
    Przy okazji należy sprawdzić tor temperatury odniesienia dla zimnego łącza.

Tylko problem z używaniem piecyka dla strefy Ex.....tu już nie wiem co poradzić.

Druga sprawa to wyciąganie czujek do testu. Jak sie długo tego nie robi to z reguły jest problem. Niestety dość często czujka ulega uszkodzeniu przy wyciąganiu w takiej sytuacji.

Ale jak się regularnie wyciąga to nie ma problemu. Nagar nie zdąży sie osadzić.
REKLAMA