logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przełącznik sygnałów termopar - - czyli czy może być zwykły przełącznik obrotowy

Los_sandalos 20 Kwi 2015 14:38 1221 6
  • #1 14632567
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Witam, mam dylemat - mam do zmierzenia kilka termopar za pomocą jednego przetwornika z wyświetlaczem - czy można przełączać sygnały za pomocą zwykłego przełącznika wielopołożeniowego? Oczywiście nie dopuszczam aby układ zafałszowywał odczyty o więcej niż 2-3 °C.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi!
  • #2 14632587
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Sygnał z termopary jest zbyt słaby, osobiście bym się bał. O ile nowy przełącznik może nie będzie przekłamywał, to po pewnym czasie już może być problem
  • #4 14634570
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Nie mam miejsca na taki przełącznik, z resztą ma być proste i tanie. 5 termopar. Zastanawiam się, czy styki nie wprowadzą dodatkowego ogniwa fałszującego odczyt.
  • #5 21813910
    omega-2.0
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Cześć. To ja dopytam. Mam sterownik Rex C100. Potrzebuję dołożyć drugą termoparę typK tak aby można się między nimi przełączać a żeby temperatura za bardzo nie odbiegała od zadanej. Różnica 2-5 ° to dopuszczalna odchyłka. Czy jest ktoś wstanie polecić jakieś gotowe rozwiązanie bądź projekt za pomocą którego można to bezpiecznie wykonać. Dziękuję.
  • #6 21819156
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Jeśli nie ma innego wyjścia i trzeba mechanicznego przełączania to osobiście wybrałbym miniaturowe przekaźniki. W profesjonalnym sprzęcie pomiarowym też można spotkać takie rozwiązania. Oczywiście hermetyczne i do tego celu przeznaczone.
  • #7 21819307
    omega-2.0
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    >>21819156 A możesz podać konkretne przykłady takich przekaźnikow? Model,parametry czy inne info które pozwoli namierzyć i kupić odpowiedni. Dzieki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przełączania kilku termopar jednym przetwornikiem z wyświetlaczem oraz ryzyka zafałszowania pomiaru przez zwykły przełącznik wielopołożeniowy. Pojawia się obawa, że sygnał termopary jest bardzo mały, a styki przełącznika mogą wprowadzać dodatkowe napięcia termoelektryczne i błędy odczytu, zwłaszcza po pewnym czasie eksploatacji. Zamiast standardowego przełącznika sugerowane są specjalne przełączniki miejsc pomiarowych oraz miniaturowe, hermetyczne przekaźniki przeznaczone do aparatury pomiarowej. W późniejszym pytaniu pojawia się potrzeba przełączania dwóch termopar typu K do sterownika temperatury z dopuszczalną odchyłką 2–5°C.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA