Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips fonia i kablówka. Na większości kanałów źle odbiera fonia.

e_tomi 10 Dec 2004 18:20 1660 11
    e_tomi
    Level 12  
    Dostałem philipsa chassis L6.2. Fonia została przestrojona MJM F84. TV jest podłczony do kablówki. Problem w tym że na większości kanałów źle odbiera fonia (szumi szczególnie na białym obrazie). Czy trzeba przestroić fonie innym sposobem i jakim? Czy w tych odbiornikach jest możliwość dostrajania ręcznego stacji bo jakoś z pilota nie mogę.
    e_tomi
    Level 12  
    Fonia podłączona jest dobrze a z tym zestrojeniem foni to niebardzo wiem jak. Filterkami? tylko którymi jest ich 4
    elexor
    Level 24  
    jeżeli MSP będzie z literką D, to w trybie serwisowym przełącz na DK
    e_tomi
    Level 12  
    przełączanie w trybie serwisowym nic nie daje
    PK2006
    Level 22  
    Spróbuj WY podłączyć przez pojemność ok 10 pF.Kiedyś tak robiłem i pomagało.
    GRIN
    Level 30  
    Komuś przestrajałem Telewizor miał włśnie Wstawioną(ktoś im stawił) tą samą Fonie F84 był to Philips i miałem problemy z jej ustawieniem tak samo im burczał na bieli Wywaliłem ową fonie i Zainstalowałem Fonie RYMI tylko niepamiętam jak tam się podłaczałem Out foni czy na Rezonator 5,5MHz czy na filtr SAW 2 nóżka albo 3 lub 4
    i tak samo wszystko się działo na TV Kablowej
    A po wstawieniu Foni RYMI Dzwiek super
    GKVIDEO
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam "GRIN" napisał
    Quote:
    Zainstalowałem Fonie RYMI tylko niepamiętam jak tam się podłaczałem Out foni czy na Rezonator 5,5MHz czy na filtr SAW 2 nóżka albo 3 lub 4
    i tak samo wszystko się działo na TV Kablowej

podłączenie RYMI:
    napięcie zasilające +12V , IN do wyjścia głowicy IF , OUT w nowej wersji RYMI kleisz kabelek na kleju w pobliżu wyjścia filtru z falą powierzchniową od strony druku zasilanie w nowej wersji od +5do 23V , wszystko działa bez strojenia i na pewno nie Będziesz miał problemów z dżwiękiem, pozdrawiam G&KVIDEO
    e_tomi
    Level 12  
    Po wstawieniu fonii RYMI dźwięk jest super, ale gorzej z obrazem. Bardzo się pogorszył i jest zaśnieżony. Wiem że jest możliwość regulacji proporcji sygnału dźwięku do sygnału wizji, tylko nie wem którym z filterków.

G&KVIDEO napisał :
    Quote:
    ... OUT w nowej wersji RYMI kleisz kabelek na kleju w pobliżu wyjścia filtru z falą powierzchniową od strony druku...

Mam to rozumieć dosłownie czyli przykleić na klej a nie lutować?
  • Helpful post
    GKVIDEO
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam ponownie tak jak Ci napisałem dosłownie w nowej wersji RYMI trzeba kleić kabelek od strony druku , jak przylutujesz kabelek wprowadza on zakłócenia obrazu ze względu na (dużą moc) w tej chwili produkowanych fonii RYMI , a z drugiej strony przy zakupie fonii sprzedawca powinien dać Ci nową instrukcję montażu , pozdrawiam i życzę powodzenia na pewno będzie dobrze G&KVIDEO
    e_tomi
    Level 12  
    Witam
    Pomogło to przyklejenie od strony druku. Teraz obraz i fonia jest ok.
    Dzieki za pomoc. Temat zakończony