logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips fonia i kablówka. Na większości kanałów źle odbiera fonia.

e_tomi 10 Gru 2004 18:20 1834 11
REKLAMA
  • #1 1050168
    e_tomi
    Poziom 12  
    Dostałem philipsa chassis L6.2. Fonia została przestrojona MJM F84. TV jest podłczony do kablówki. Problem w tym że na większości kanałów źle odbiera fonia (szumi szczególnie na białym obrazie). Czy trzeba przestroić fonie innym sposobem i jakim? Czy w tych odbiornikach jest możliwość dostrajania ręcznego stacji bo jakoś z pilota nie mogę.
  • REKLAMA
  • #2 1050187
    k24
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Może jest źle podłączona,ewentualnie trzeba poprawic zestrojenie tej dołaczonej fonii - wiąże się to z jakością sygnału a w kablówce różnie z tym bywa.
  • REKLAMA
  • #3 1050196
    e_tomi
    Poziom 12  
    Fonia podłączona jest dobrze a z tym zestrojeniem foni to niebardzo wiem jak. Filterkami? tylko którymi jest ich 4
  • #4 1050302
    elexor
    Poziom 24  
    Ocena: 90
    jeżeli MSP będzie z literką D, to w trybie serwisowym przełącz na DK
  • REKLAMA
  • #5 1050456
    e_tomi
    Poziom 12  
    przełączanie w trybie serwisowym nic nie daje
  • #6 1050524
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Spróbuj WY podłączyć przez pojemność ok 10 pF.Kiedyś tak robiłem i pomagało.
  • #7 1050543
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 203
    Komuś przestrajałem Telewizor miał włśnie Wstawioną(ktoś im stawił) tą samą Fonie F84 był to Philips i miałem problemy z jej ustawieniem tak samo im burczał na bieli Wywaliłem ową fonie i Zainstalowałem Fonie RYMI tylko niepamiętam jak tam się podłaczałem Out foni czy na Rezonator 5,5MHz czy na filtr SAW 2 nóżka albo 3 lub 4
    i tak samo wszystko się działo na TV Kablowej
    A po wstawieniu Foni RYMI Dzwiek super
  • #9 1050625
    GKVIDEO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 34
    Witam "GRIN" napisał
    Cytat:
    Zainstalowałem Fonie RYMI tylko niepamiętam jak tam się podłaczałem Out foni czy na Rezonator 5,5MHz czy na filtr SAW 2 nóżka albo 3 lub 4
    i tak samo wszystko się działo na TV Kablowej

podłączenie RYMI:
    napięcie zasilające +12V , IN do wyjścia głowicy IF , OUT w nowej wersji RYMI kleisz kabelek na kleju w pobliżu wyjścia filtru z falą powierzchniową od strony druku zasilanie w nowej wersji od +5do 23V , wszystko działa bez strojenia i na pewno nie Będziesz miał problemów z dżwiękiem, pozdrawiam G&KVIDEO
  • #10 1060101
    e_tomi
    Poziom 12  
    Po wstawieniu fonii RYMI dźwięk jest super, ale gorzej z obrazem. Bardzo się pogorszył i jest zaśnieżony. Wiem że jest możliwość regulacji proporcji sygnału dźwięku do sygnału wizji, tylko nie wem którym z filterków.

G&KVIDEO napisał :
    Cytat:
    ... OUT w nowej wersji RYMI kleisz kabelek na kleju w pobliżu wyjścia filtru z falą powierzchniową od strony druku...

Mam to rozumieć dosłownie czyli przykleić na klej a nie lutować?
  • Pomocny post
    #11 1061634
    GKVIDEO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 34
    Witam ponownie tak jak Ci napisałem dosłownie w nowej wersji RYMI trzeba kleić kabelek od strony druku , jak przylutujesz kabelek wprowadza on zakłócenia obrazu ze względu na (dużą moc) w tej chwili produkowanych fonii RYMI , a z drugiej strony przy zakupie fonii sprzedawca powinien dać Ci nową instrukcję montażu , pozdrawiam i życzę powodzenia na pewno będzie dobrze G&KVIDEO
  • REKLAMA
  • #12 1061723
    e_tomi
    Poziom 12  
    Witam
    Pomogło to przyklejenie od strony druku. Teraz obraz i fonia jest ok.
    Dzieki za pomoc. Temat zakończony

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips chassis L6.2 podłączonym do kablówki występowały problemy z odbiorem fonii na większości kanałów, objawiające się szumem szczególnie na białym obrazie. Fonia była przestrojona modułem MJM F84. Próby ręcznego dostrajania fonii w trybie serwisowym (przełączanie MSP z D na DK) nie przyniosły efektu. Sugerowano poprawę zestrojenia fonii lub podłączenie przez kondensator około 10 pF. Wymiana fonii na moduł RYMI znacząco poprawiła jakość dźwięku, jednak pogorszyła obraz, który stał się zaśnieżony. Okazało się, że nowa wersja fonii RYMI wymaga specyficznego montażu – przyklejenia kabelka od strony druku zamiast lutowania, co eliminuje zakłócenia obrazu. Po zastosowaniu tej metody obraz i dźwięk były prawidłowe. W dyskusji poruszono także kwestie podłączenia fonii RYMI do wyjścia głowicy IF oraz zasilania modułu napięciem od +5 do +23 V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA