Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Turbo Pascal 7.0] Kilka pytań na temat pisania programów

26 Lis 2011 19:02 2970 28
  • #1 26 Lis 2011 19:02
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #2 26 Lis 2011 19:38
    Dżyszla
    Poziom 42  

    1.

    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    2. Wystarczy zapisać do rekordu, a następnie otworzyć plik typu rekordowego i wykonać writeln(f,rekord);. Oczywiście są jeszcze inne metody. Generalnie do pracy na plikach proponuję wpisać Assign (dla TP; w Delphi jest juzto AssignFile) lub Rewrite i nacisnąć F1 - z pewnością w pomocy znajdziesz przykłady, jak wykonywac zapis do pliku.

    0
  • #3 26 Lis 2011 19:49
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 26 Lis 2011 19:56
    Dżyszla
    Poziom 42  

    mietek300 napisał:
    Jeśli chodzi o kod który podałeś to jak go wkleić do mojego programu aby program działał poprawnie? Bo w moim programie po słowie var jest już podane a,b,c,d:byte. To mam skasować to "byte" i wpisać "slowo: string:"?
    Myślę, że zamiast tego pytania lepiej zerknąć na pierwsze lekcje dowolnego znalezionego w sieci kursu programowania.
    Kod jest tyko zarysem. Część var określa, że następuje za tym deklaracja zmiennej, czyli należy ją umieścić w sekcji zmiennych. Dalsza część kodu obrazuje sposób wprowadzania ciągów tekstowych. Wklej tam, gdzie potrzebujesz.

    0
  • #5 26 Lis 2011 20:00
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 26 Lis 2011 20:06
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 26 Lis 2011 22:22
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 27 Lis 2011 10:25
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 27 Lis 2011 11:07
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #15 27 Lis 2011 12:09
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 27 Lis 2011 14:13
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #18 27 Lis 2011 14:28
    Dżyszla
    Poziom 42  

    mietek300 napisał:
    No dobrze ale jak mam wpisać żeby program zapisywał odpowiedzi użytkownika a nie pytania które on dostanie na ekranie? Bo ja zakładam, że te odpowiedzi mogą być za każdym razem inne.
    Odpowiedź jest dokładnie wciąż ta sama. Skoro odpowiedź jest zapisywana do zmiennej poprzez readln, to tą zmienną należy zapisać do pliku.
    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #19 27 Lis 2011 14:46
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #20 27 Lis 2011 15:20
    marcinj12
    Poziom 40  

    Nie chcę Koledze skrzydeł podcinać, ale jeżeli ma Kolega aż takie problemy z zapisem kilku zmiennych do pliku, to do stworzenia Excela czy Winampa przed Kolegą dłuuuuga droga...

    Nawiązując do tego tematu, proponuję Koledze zapoznać się z jakimś środowiskiem "okienkowym" typu "przeciągnij i upuść", gdzie można zaprojektować formę z dostępnych komponentów (przyciski, pola tekstowe, listy rozwijalne): Delphi lub darmowy Lazarus (podobne składniowo do Pascala), Visual Studio 2010 Express dla takich języków jak C# (składniowo podobny do C/C++) lub VB (składnia z Basica). W takim środowisku stworzenie prostego windowso-podobnego kalkulatora jest jak najbardziej w zasięgu.

    Podpowiedzi kodu w trakcie pisania (intellisense) czy przyjemny i rozbudowany debbuger, pozwalający śledzić wykonywanie kolejnych linijek kodu, to coś, czego w TP nie znajdziesz. Platforma .NET (wspomniane języki w Visual Studio) ma to do siebie, że wybacza dużo błędów początkującym programistom, a jeśli nie może wybaczyć - to je wytknie jako error, czego nie można powiedzieć o "czystym" C++, stąd tego języka na sam początek nie polecam.

    Na pewno sprawi Koledze większą frajdę, jak kilkoma kliknięciami myszy uda się zaprojektować ładną wizualnie formę pod Windowsa, niż tworzenie aplikacji rodem z lat 80 w Turbo Pascalu - oprócz nauki podstaw programowania, w zasadzie się już go do niczego innego nie wykorzystuje.

    0
  • #21 27 Lis 2011 15:26
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #22 27 Lis 2011 15:32
    Dżyszla
    Poziom 42  

    Jak najbardziej.

    A zerknij choćby do mnie na stronę http://www.dzyszla.aplus.pl/programy_i_teksty-13.html lub http://www.dzyszla.aplus.pl/programy_i_teksty-12.html - myślę, że całkiem interesujące narzędzia, jak na kilkanaście tylko godzin pracy.

    W latach 80. i 90. w języku tym powstawało tysiące aplikacji (również komercyjnych). Przykłądem choćby bardzo słynny FAR - klon NC Powstawały także gry, jak np XIII Century: Death or Glory, Age of Wonders 1/2, Space Rangers 1/2.

    0
  • #23 27 Lis 2011 15:37
    marcinj12
    Poziom 40  

    Kiedyś, jak nie było innych języków - pewnie tak, tak samo jak korzystano kiedyś z taśm perforowanych do całkiem poważnych zastosowań...
    Jeżeli ma jednak Kolega aspiracje wyjść poza obsługę DOS'owego okienka, ewentualnie nie spędzać 5 dni na stworzenie czegoś, co można zrobić w języku wyższego rzędu w 30s, polecam któryś ze wspomnianych języków. Tym bardziej że każdy z nich oferuje możliwość pisania aplikacji również w trybie konsolowym - jeżeli nie potrzebuje Kolega wyszukanego GUI, nic nie stoi na przeszkodzie, alby napisać aplikację na konsolę. A oprócz wspomnianych zalet dochodzi ta, że zaznajamia się i poznaje przy okazji środowisko oraz składnię języka, który w razie potrzeby można użyć do zaprojektowania okienek.

    0
  • #24 27 Lis 2011 15:46
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #25 27 Lis 2011 15:54
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    mietek300 napisał:
    Pobrałem lazarus ale nie wiem jak go uruchomić. Macie jakieś pomysły?
    Bo w folderze lazarus na dysku c: nie ma żadnego pliku o nazwie lazaru.exe.

    Nie zainstalowałeś Lazarus-a, tylko cross-compiler do niego...

    0
  • #26 27 Lis 2011 16:06
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #27 27 Lis 2011 16:21
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Zależy, co zamierzasz zrobić i w jakim języku pisać.
    Jezeli jest to free-pascal, to kod :

    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Powinien zadziałać bez problemu.
    Natomiast, jeżeli ma to być aplikacja typowego Lazarus-a, czyli odpowiednika Delphi, to sprawa się odrobinę komplikuje...

    0
  • #28 27 Lis 2011 16:25
    marcinj12
    Poziom 40  

    Tutorial Lazarusa + video
    Writeln() to polecenie konsolowe, działa tylko dla projektu typu konsola. W projekcie windowsowym trzeba wyświetlić okienko, nie znam składni tego języka, pewnie coś w stylu MessageBox. W tutorialu który załączam, w video na samym dole, jest pokazane krok po kroku jak utworzyć taki projekt.

    0
  • #29 27 Lis 2011 17:19
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto