logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Turbo Pascal 7.0 Jak zrobić program aby działał?

tragopan333 03 Lis 2007 23:09 2696 8
REKLAMA
  • #1 4443610
    tragopan333
    Poziom 2  
    Witam wszystkich forumowiczów i proszę was o pomoc w zrobieniu programu, aby działał poprawnie bo ja próbuje ale nie wychodzi, a polecenie brzmi następująco:Zdefiniuj tryb rekordowy zawierający pola:
    -nazwisko,imię typu string oraz wiek typu integer.
    Zadeklaruj tablicę, której elementami są oba rekordy.Napisz program pozwalający wczytywać kolejne rekordy do tablicy,oraz wybierający osoby dorosłe,dzieci do lat 3,określoną literę rozpoczynającą nazwisko oraz ewy do lat 3.Cały patent polega na tym iż musi być to napisane tylko w tp 7.0,a nie w c++.Program musi działać tak aby zapamiętywał odrazu wpisywane informacje dotcz.imienia ,nazwiska,wiek.
    mój nieskończny program:
    program fkdl;
    type
    ident=record
    imie,
    nazwisko:string[20]
    end;
    wiek=record;
    lata:integer;
    end;
    const
    n_max=30;
    var
    dane:array[1..n_max] of osoba;
    baza:file of osoba;
    koniec:boolean;
    n:integer;
    procedure czytaj(var prac:osoba);
    begin
    end;
    procedure wyswietl(prac:osoba);
    begin
    end;
    itp. 
    i na koniec repeat
    case menu of
    1:wszyscy;
    2:if n<n max then
    begin:=n+1;
    end;
    3:wiek pow.18;
    4:ewy do 3 lat;
    5:pierwsza litera nazwiska;
    begin
    zapisz(n);
    koniec:=true
    end
    end
    until koniec;
    end.

Zrobiłem coś takiego ale nie chce działać nie wiem co trzeba naprawić proszę o pomoc?

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Software

• REKLAMA
  • #2 4457801
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    "i na koniec repeat "

Czy powyższy wiersz znajduje się w kodzie programu? I co to znaczy nie chce działać? Nie kompiluje się, czy nie działa gotowy program?
  • REKLAMA
  • #3 4461152
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Z tym programem to zartujesz prawda? Po pierwsze to zrob wciecia i odstepy zeby wogole mozna bylo widziec co jest co a z tym i na koniec repeat to ....
  • #4 4464061
    tragopan333
    Poziom 2  
    Wcale nie żartuje poprostu chcę aby działał ale nie wychodzi.pomóżcie .
  • #5 4464222
    Minner
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    i w 1 wierszu chyba średnika nie powinno być
  • REKLAMA
  • #6 4464514
    Remeknapr
    Poziom 33  
    tragopan333 napisał:
    Wcale nie żartuje poprostu chcę aby działał ale nie wychodzi.pomóżcie .

A masz zamiar odpowiadać na pytania i stosować się do rad?
  • REKLAMA
  • #7 4470156
    tragopan333
    Poziom 2  
    oczywiście że tak.Tylko że by go zrobić,bo naprawdę bardzo mi na nim zależy.:D
  • #8 4471307
    Remeknapr
    Poziom 33  
    tragopan333 napisał:
    oczywiście że tak.Tylko że by go zrobić,bo naprawdę bardzo mi na nim zależy.:D

W takim razie dlaczego nie odpowiadasz na zadane Ci pytania? Czytasz swój wątek? Zaczynam wątpić w powagę sytuacji. Wróć do wcześniejszych postów i odpowiedz na zadane w nich pytania i zastosuj się do rad. W przeciwnym razie raczej więcej odpowiedzi się nie spodziewaj.
  • #9 4490337
    Jacek31
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 9
    Łał ale baljzel w tym twoim programie. Rakordy definiuje się tak:
    Type osoba = record
                    imie, nazwisko: string[20];
             end;
    var dane_osobow : array[0..9] of osoba;

A zapis do takiej strukrury to np:

writeln ('Podaj Imię:');
    Readln (dane_osobow[0].imie);    {w nawiasie kwadratowym podajesz nr rekordu w tablicy}

To stworzy tablice, rekordów przechowyjacą dane o 10 osobach. Dziwne zadanie bo wiek raczej koduje się jako zmienna typu Byte, a nie integer. Nikt przecież nie żyje więcej niż 110 lat ?

Tak przy okazji, czy to ma działać na plikach? A sam program jest banalny jak sie chodzi do szkoły.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z napisaniem działającego programu w Turbo Pascal 7.0, który definiuje rekord zawierający pola: nazwisko, imię (string[20]) oraz wiek (integer), a następnie deklaruje tablicę takich rekordów. Użytkownik prosi o pomoc w poprawnym wczytywaniu danych do tablicy oraz filtrowaniu osób według wieku i pierwszej litery nazwiska. W odpowiedziach zwracano uwagę na błędy składniowe, takie jak niepoprawne użycie średników, brak wcięć i formatowania kodu, a także na konieczność odpowiedzi na pytania pomocnicze dotyczące problemów z kompilacją i działaniem programu. Podano przykładową poprawną definicję rekordu i tablicy oraz sposób wczytywania danych do elementów tablicy. Zasugerowano, że wiek można przechowywać jako typ Byte zamiast Integer, co jest bardziej optymalne. Wskazano, że program powinien być napisany wyłącznie w Turbo Pascal 7.0, bez użycia C++. Dyskusja podkreśla potrzebę poprawnej składni, struktury kodu oraz interakcji z użytkownikiem w celu uzyskania działającego programu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA