logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera Panasonic NV-RZ1EG - zbyt szybkie odtwarzanie i nagrywanie, co robić?

Seweryn82 10 Gru 2004 21:15 1842 5
REKLAMA
  • #1 1050500
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    Pewnego ranka moja kamera panasonic NV-RZ1EG zamiast odtwarzać przewija na podglądzie. Ogólnie najprościej mówiąc prędkość odtwarzania jest ta sama co przewijania. Przy kamerowaniu również prędkość jest zbyt duża, i chyba nawet nie nagrywa. Podczas włożenia kasety do kieszeni i zamknięcia jej rónież jest ten sam objaw. Silnik powinien NORMALNIE naciągnąć taśme, a tym czasem naciąga ją ze zwiększoną prędkośćią. Taki objaw widze pierwszy raz i nie mam z tym żadego doświadczenia, nie mam pojęcia od czego to może być. Może któryś z forumowiczów pomógłby mi w rozwiązaniu mojego problemu??, bo nie bardzo mam ochote kupować nową kamere.
  • REKLAMA
  • #2 1050765
    pietran2
    Poziom 27  
    Ocena: 112
    Prawdopodobnie masz uszkodzony czujnik prędkości obrotów capstan motor (czujnik Halla). Może być zarysowany przez ziarnko piasku też dowymiany.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1051091
    mirek2
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Cenna uwaga z czujnikiem, ale najpier sprawdz czy nie ma w kamerze problemow z kontaktami lub zimnymi lutami.
  • REKLAMA
  • #4 1051192
    Seweryn82
    Poziom 19  
    hmmm z tym czujnikiem od prędkości to może być to bo kamera przeżywała już wyjazdy nad morze, ale czy to typowe objawy dla tego uszkodzenia, z doświadczenia wiem że jeśli jest uszkodzony czujnik to obroty są np nierówne. Raz szybciej, raz wolniej, a u mnie jest stał prędkość, tyle że za szybka. proszę o opinię.
  • REKLAMA
  • #5 1052124
    mirek2
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Z reguly obroty sa za szybkie i stale.
  • #6 1206334
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Rozmawiałem nie tak dawno z pewnym serwisantem od kamer i stwierdził że hallotron raczej odpada, a on bardziej obstawiałby na kondenstarory na płycie. Podobno w Panasonicach one batdzo często padają. Co wy na to? Prosze o komentarz.
REKLAMA