logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion DV5 - obraz na matrycy "wariuje" [film]

antropez 28 Lis 2011 19:45 3174 5
REKLAMA
  • #1 10194165
    antropez
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witajcie. Mam laptopa HP Pavilion DV5 z grafiką ATI i mam problem z wyświetlanym obrazem na matrycy. Na monitorze zewnętrznym problemu nie ma.
    Wrzuciłem filmik żeby zobrazować problem:
    http://www.youtube.com/watch?v=b_sUBwT2tHY

Może to być problem taśmy czy może samej matrycy czy może grafiki ATI? (czytałem że dużo problemów jest z grafiką nvidia a nie ATI)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10194930
    marek_1980
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Na 90% do wymiany taśma od matrycy. Miałem 5 szt tych DV5 na serwisie właśnie z taką usterką. I w każdym z tych 5 szt była to wina taśmy od matrycy. Ale zawsze te 10% pozostaje na uszkodzenie matrycy. Ja bym obstawiał taśmę. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 10195737
    antropez
    Poziom 11  
    Wyciągnąłem taśmę i widać że coś przy niej było grzebane. Urwany jest biały kabel który idzie do tej mniejszej wtyczki do inwertera. Powinien on być połączony chyba do wtyczki która wpina się do płyty głównej lecz problem w tym że nie widzę w owej wtyczce drugiego końca przerwanego kabla. Załączam zdjęcie od którego pinu w inwenterze wychodzi ten przerwany kabel.
    HP Pavilion DV5 - obraz na matrycy "wariuje" [film]
    Nie wiecie gdzie on powinien iść? To jest masa? Czy może ma być tam napięcie?
  • REKLAMA
  • #4 10197940
    antropez
    Poziom 11  
    Matrycę sprawdziłem w innym modelu laptopa i jest w 100% sprawna. Pozostaje więc winna taśma albo płyta główna. Nie mam nowej taśmy aktualnie, a w tej jest urwany kabel. Można gdzieś znaleźć schemat tej taśmy lub matrycy lub inwertera aby zobaczyć gdzie jaki kabel ma iść?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10198597
    marek_1980
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Niestety ale pozostaje Ci chyba jednak kupno nowej taśmy na znanym ci portalu aukcyjnym i sprawdzeniu na niej matrycy i płyty. Sama taśma to niewielki koszt rzędu ok. 40 zł.
  • #6 10200078
    antropez
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany. Okazało się że kilka pinów w gnieździe na płycie głównej było powyginanych co skutkowało tym że pin nie trafiał w swoje miejsce we wtyczce taśmy LCD. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)
REKLAMA