logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion DV5 - całkowity brak obrazu na matrycy

konrad_gom 07 Lis 2011 15:40 4195 8
REKLAMA
  • #1 10112684
    konrad_gom
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    Witam,
    dv5 koleżanki, mówiła ze obraz migał przy ruszaniu pokrywą aż w końcu nic się nie wyświetlało. Na zewnętrznym monitorze obraz jest - więc pewnie grafika sprawna. Windows normalnie się uruchamia - słychać dźwięk. Skoro nie ma żadnego obrazu więc inwerter jest sprawny, tylko się nie uruchamia, bo nie dostaje sygnału z płyty głównej. Podejrzewam więc taśmę idącą od płyty głównej do inwertera i matrycy. Nie wygląda jednak żeby była przetarta gdzieś, nawet w okolicy zawiasów. Chcę się upewnić czy na pewno ją mam wymienić? Czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna? Hallotron?
  • REKLAMA
  • #2 10112707
    leonek4
    Poziom 29  
    Ocena: 638
    Wydaję się jednak grafika padła. Poczytaj na forum było dużo podobnych tematów.
  • REKLAMA
  • #3 10112838
    konrad_gom
    Poziom 18  
    Ale obraz na zewnętrznym monitorze jest, więc czy to aby na pewno wina grafiki?

Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

Taśma jest na pewno przerwana, sprawdzałem miernikiem, kilka przewodów nie ma przejścia, nawet nie sprawdzałem dalej. Po rozwaleniu opaski w miejscu gdzie taśma pracuje na zawiasach widać wyraźnie przerwany przewód.
  • REKLAMA
  • #4 10113562
    danb
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    1. Na początek proponuję wymianę taśmy sygnałowej LCD. Być może przecięty jest któryś z przewodów sygnałowych matrycy i dlatego nie ma obrazu.

2. Nawet w przypadku uszkodzonej karty graficznej obraz na monitorze zewnętrznym może być wyświetlany poprawnie.
  • REKLAMA
  • #5 10113582
    konrad_gom
    Poziom 18  
    Ad. 1 Taśmę zamówiłem. Tak jak napisałem wyżej: "Taśma jest na pewno przerwana, sprawdzałem miernikiem, kilka przewodów nie ma przejścia, nawet nie sprawdzałem dalej. Po rozwaleniu opaski w miejscu gdzie taśma pracuje na zawiasach widać wyraźnie przerwany przewód."
    Ad. 2 Tak wiem, już doczytałem o tym.
  • #6 10114858
    Józef18
    Poziom 32  
    Ocena: 165
    Jak wymiana nie pomoże to proponuje prze lutowanie grafiki. Nie pamiętam czy w tym modelu grafika jest klejona czy też nie. Bo jak klejona to mogą być małe problemy. Żeby to normalnie wykonać
  • #7 10114884
    KaZetBOX
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Z pewnością to taśma. Bardzo lubią przecierać się w okolicach zawiasów (szczególnie przy niewłaściwym montażu). Skoro obraz jest na zewnętrznym monitorze to przecież nie ma osobnego układu graficznego ;)
  • #8 10115060
    danb
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Nie ma osobnego układu jednak tak jest :).
  • #9 10177415
    konrad_gom
    Poziom 18  
    Wymiana taśmy pomogła jak najbardziej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem HP Pavilion DV5, który nie wyświetla obrazu na matrycy, mimo że na zewnętrznym monitorze obraz jest widoczny. Początkowo podejrzewano uszkodzenie karty graficznej, jednak po dalszej diagnostyce stwierdzono, że taśma sygnałowa od płyty głównej do matrycy jest przerwana. Po wymianie taśmy problem został rozwiązany, a obraz na matrycy zaczął się wyświetlać poprawnie. W dyskusji podkreślono, że uszkodzenia taśmy często występują w okolicach zawiasów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA