logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer DEH-1100MP - brak reakcji panelu, impulsatora i podświetlenia

zip09 29 Lis 2011 01:13 2174 6
REKLAMA
  • #1 10195834
    zip09
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam, posiadam radio samochodowe Pioneer DEH-1100MP jednak jakiś czas temu przestał mi działać impulsator oraz podświetlanie wyświetlacza i niektórych klawiszy. Czasami jak poruszam impulsatorem to zaświeci się wszystko na panelu ale nie da się pogłośnić, ściszyć oraz np wejść w opcje "audio, band, func oraz szczała w lewo natomiast szczałka w prawo działa i wszystkie klawisze od 1 do 6. Myślałem ze jest to właśnie impulsator, wiec wlutowałem nowy, nic to nie zmieniło. Co może być przyczyną takiej usterki ?
  • REKLAMA
  • #2 10196082
    marek790524
    Poziom 16  
    Ocena: 61
    Miałem kiedyś pionka z podobnymi objawami to przyczyną była pęknięta płytka panela tuż za impulsatorem, nie łączyło kilka ścieżek.
  • REKLAMA
  • #3 10196771
    zip09
    Poziom 14  
    i co mozna zrobic w takim przypadku ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10196798
    marek790524
    Poziom 16  
    Szerokie ścieżki w miejscu pęknięcia oskrobałem do miedzi po ok. pół cm na obie strony i większa warstwa lutu aby płytka się kupy trzymała a wąskie połączyłem cienkimi przewodzikami w miejscach gdzie da się przylutować. Działa już 2 lata bez problemu.
  • #5 10197988
    zip09
    Poziom 14  
    Rzeczywiście mam pęknięty panel zobaczyłem po lupa. Co prawda chciałem cienkie ścieżki polutować ale nie wyszło i nic już nie działa tylko muzyka gra
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 10198430
    marek790524
    Poziom 16  
    Cienkie ścieżki trzeba połączyć dłuższym kabelkiem tam gdzie jest możliwość dobrego przylutowania, np. jak ścieżka idzie do procesora to do jego nóżki lub w miejscu połączenia z jakimś elementem na tej ścieżce.Trzeba dokładnie popatrzeć gdzie dana ścieżka biegnie i powinno dać się wszystko zrobić.
  • #7 10204049
    zip09
    Poziom 14  
    dziękuje bardzo za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem samochodowym Pioneer DEH-1100MP, które przestało reagować na impulsator oraz podświetlenie wyświetlacza i klawiszy. Po zbadaniu, stwierdzono pęknięcie płytki panelu, co prowadzi do braku połączeń w ścieżkach. Użytkownicy sugerują, aby oskrobać uszkodzone ścieżki do miedzi i połączyć je grubszą warstwą lutu oraz cienkimi przewodami w miejscach, gdzie można je przylutować. Po wykonaniu tych napraw, radio powinno działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA