logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki wybrać do kolumn JBL LX-55? Propozycje i budżet na wymianę

marek2305 29 Lis 2011 01:29 1568 0
REKLAMA
  • #1 10195848
    marek2305
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam Państwa.

Tak jak w temacie. Posiadam owe kolumny, ale nie wydają się one od pary bądź były modyfikowane głośniki, ponieważ nie grają tak samo. Na pierwszy rzut oka widać, iż różnią się głośnikiem basowym. Oto one:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Bas u lewej kolumny jest jakiś świecący, klejony i może przez to jest mniej elastyczny.
    Głośniki średniotonowe brzmią różnie od siebie, a wysokotonówki są wymienione, ponieważ oryginalne uległy spaleniu.

Interesują mnie Wasze propozycje odnośnie wszystkich głośników w kolumnach, ponieważ uważam, że kolumny są masywne i solidne przez co stwarzają bazę pod lepsze głośniki.

Nie jestem audiofilem więc nie potrzebuje sprzętu bardzo dobrej klasy, ale przyzwoitej. Cenowo za 1 głośnik średniotonowy mogę dać do 200zł, niskotonowy 350-400zł/szt., a wysokotonowy nie wiem. Jeżeli w tej kwocie nie znajdzie się nic specjalnego to dostosuje się do wyższej :D

Średnice otworów w kolumnach są następujące:

- otwór wysokotonowy: prostokątny, którego krótszy bok ma 7,5cm [rozstaw wkrętów mocujących magnez do plastikowej płytki: 5,3cm]
    - otwór średniotonowy: okrągły, 10,5cm [rozstaw wkrętów: 14cm]
    - otwór niskotonowy: okrągły, 25,5cm [rozstaw wkrętów: 26,5cm]

Rozstawy mierzone od środków symetrii główek wkrętów.

Obecnie kolumny napędzane są przez Pioneer'a A-656, ale poluję na Pioneera A-757 Mark II.

Jak chodzi o gatunek muzyki, którą preferuję to są to cięższe odmiany metalu.

Czekam na rady od Państwa dotyczące wyboru głośników.
    Pozdrawiam

Proszę właściwie wstawić zdjęcia.
    3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    GM
  • REKLAMA
REKLAMA