logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba - laptop uruchamia się, ale ekran pozostaje czarny po naprawie zasilacza

dziewucha 29 Lis 2011 09:26 16705 15
REKLAMA
  • #1 10196208
    dziewucha
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam
    Zepsuła mi się końcówka z zasilacza do laptopa która wchodzi akurat do laptopa,kupiłam nowy kabelek,sąsiad naprawił zasilacz.Włączyłam i laptop się nie włączył,sąsiad przekonany że dobrze zrobił podłączył swój zasilacz i tak samo,laptop uruchamia się,ale monitor jest czarny...Co to może być i ew ile kosztuje naprawa,bo kiepsko u mnie z kasą przed świętami :cry:

Pisownia, interpunkcja, spacje do korekty. [M]
  • REKLAMA
  • #2 10196268
    szafa32
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jak możesz to podłącz zewnętrzny monitor i sprawdź czy masz obraz na nim. Jak obraz na monitorze będzie ok to duże prawdopodobieństwo, że padła matryca lub inverter. Sprawdź najpierw czy działa na zewnętrznym monitorze
  • REKLAMA
  • #3 10196379
    i_wiki
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    Jesli odpali sie poprawnie na zewnetrznym monitorze to wejdz w bios i ustaw zeby obraz wyswietlal sie jednoczesnie na LCD i VGA, restart i zobacz czy dziala.
  • REKLAMA
  • #4 10196960
    dziewucha
    Poziom 9  
    Dziękuje za porady,z pierwszej porady skorzystałam-laptop uruchamia się.
    W bios weszłam ale mam problem z znalezieniem tego o czym piszesz zibiii
  • #5 10196988
    foxfoxfox123
    Poziom 12  
    Ocena: 57
    Moze podswietlanie matrycy, sprawdz w ciemnym pomieszczeniu czy po włączeniu nic sie na matrycy nie pojawia, jak podswietlenie to moze pomoge tylko typ Lapa
  • #6 10197002
    dziewucha
    Poziom 9  
    foxfoxfox123 napisał:
    Moze podswietlanie matrycy, sprawdz w ciemnym pomieszczeniu czy po włączeniu nic sie na matrycy nie pojawia, jak podswietlenie to moze pomoge tylko typ Lapa

dziękuje,bo ja trochę ciemna z tego jestem :|
    mam Toshibe Satellite

napiszę coś więcej,bo może to istotne...
    na wakacjach zgubiła mi się bateria z laptopa,więc działał na zasilaczu,ale nie siedziałam długo by "wymęczyć" laptopa na maxa,czasami w weekend lub dziecku bajki załączałam i tyle.Zasilacz jest uniwersalny z przejściówką na końcu bo było za małe wejście w oryginalnej końcówce z tego uniwers.i działało ok (tak nieprofesjonalnie,bo nie wiem jak to się nazywa fachowo).
    Końcówka traciła styk,jak się okazało to "wytopiło" się wejście w kablu i wyleciał ten metalowy koniec,dlatego kupiłam inny kabel już z odpowiednią końcówką i od pierwszego podłączenia nie działa,potem nawet na oryginalnym zasilaczu sąsiada też nie.
    Byłam w serwisie i za samą diagnozę bierze 40zł a gdzie tam reszta...
  • #7 10197803
    i_wiki
    Poziom 24  
    Do biosu weszlas na monitorze zewnetrznym czy ekranie laptopa ?? Opcja o ktora mi chodzilo to display costam i nalezy zmienic z auto na lcd+vga o ile db pamietam.
  • REKLAMA
  • #8 10199365
    dziewucha
    Poziom 9  
    zibiii napisał:
    Do biosu weszlas na monitorze zewnetrznym czy ekranie laptopa ?? Opcja o ktora mi chodzilo to display costam i nalezy zmienic z auto na lcd+vga o ile db pamietam.

na monitorze zewnętrznym,bo mam całkowity brak obrazu,jedynie dźwięki jakieś były.
    Ale wiecie co,po odłączeniu tego zewnętrznego monitoru chciałam zobaczyć czy cokolwiek się wyświetla na monitorze i weszłam do ciemnej łazienki i laptop się uruchomił hehe :D nawet nie wiadomo co było powodem,że wcześniej nic działało,że monitor był czarny :|

w takim razie dziękuje Wam wszystkim za chwilę uwagi i porady
  • #9 10221797
    dziewucha
    Poziom 9  
    no to mam znowu problem,laptop chodził bez zarzutów.dzisiał go włączam i znowu czarny ekran :( ale laptop rym razem uruchomił się całkowicie,dźwięk windowsa itp.ale czarny ekran :(
    to teraz chyba matryca na pewno ? jak myślicie czy może tańsza naprawa typu inwerter ?
  • #10 10249359
    christobald
    Poziom 11  
    To mi wygląda na upalone połączenie kabla ze świetlówką bądź zimny lut w tej okolicy.
  • #11 10249907
    dziewucha
    Poziom 9  
    skąd wiesz ? to równie dobrze może być coś innego i kupować wszystko i tracić kase...a można to sprawdzić wizualnie jakoś ? albo wymienić świetlówkę ? bo to grosze,w serwisie do mojego laptopa są za ponad 20zł
  • #12 10250124
    i_wiki
    Poziom 24  
    Moze poprostu zanies go do servisu to ci powiedza co jest nie tak?
  • #14 10254026
    i_wiki
    Poziom 24  
    Co ma do tego reballing , skoro jest obraz a nie ma podswietlenia ??
  • #15 10254485
    dziewucha
    Poziom 9  
    christobald napisał:
    To mi wygląda na upalone połączenie kabla ze świetlówką bądź zimny lut w tej okolicy.

hmm
    może...bo laptop nie odpalił po tym jak wymieniony został kabel w zasilaczu bo wytopiło się tam coś,może się kiedyś przegrzał...
  • #16 10349927
    dziewucha
    Poziom 9  
    wpadłam napisać co było nie hallo z laptopem,oddałam go do serwisu,coś było nie tak z taśmą orad dodatkowo przy okazji kilka drobiazgów takich jak czyszczenie udkładu chłodzącego...naprawa wyniosła mnie na szczęście tylko 100zł :D
    matryca,świetlówka oczywiście były OK

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Toshiba Satellite, który po wymianie zasilacza uruchamia się, ale ekran pozostaje czarny. Po kilku sugestiach, takich jak podłączenie zewnętrznego monitora i sprawdzenie ustawień BIOS, użytkownik odkrył, że w ciemnym pomieszczeniu laptop wyświetla obraz. Jednak po pewnym czasie problem powrócił, co sugerowało uszkodzenie matrycy lub inwertera. Ostatecznie laptop został oddany do serwisu, gdzie stwierdzono problem z taśmą oraz wykonano czyszczenie układu chłodzącego, a naprawa kosztowała 100 zł.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA