logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba nie podświetla matrycy jak włącze kabel zasilający

Pawel2300 19 Lis 2011 17:36 3193 7
  • #1 10157084
    Pawel2300
    Poziom 2  
    Witam,
    mam problem jak w temacie, po podłączeniu kabla zasilającego do Toshiby Satellite ekran robi się bardzo ciemny i tylko podświetleniu monitora latarką widać co jest na ekranie.
    Po odpaleniu z baterii jest normalny obraz, aż do momentu włożenia kabla.
    Natomiast z zewnętrznym monitorem działa nawet z kablem zasilającym.

Ostatnio lutowałem kabel zasilający ( nie pierwszy raz ), i komputer normalnie dobrych parę godzin. Następnego dnia jednak pojawił się problem z monitorem. Co może być przyczyną, czy mógł się uszkodzić jakiś element?
  • #2 10160877
    reSTART
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Jakie jest napięcie na wtyczce zasilacza? Dioda w podłączonym do prądu zasilaczu świeci, zasilacz się nie nagrzewa (niepodłączony do laptopa)? Na chwilę obecną lepiej już nie podłączać tego zasilacza do laptopa, może jeszcze niczego nie uszkodził w laptopie.
  • #3 10161074
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6469
    Po wykryciu podłączenia zasilacza przełącza się profil zarządzania energią w którego skład wchodzi m.in. intensywność podświetlania. Spróbuj więc zmienić jasność podświetlania odpowiednią kombinacją klawiszy po podłączeniu zasilacza.
  • #4 10161124
    reSTART
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Z tego co kolega Pawel2300 napisał w pierwszym poście wynika, że ekran całkiem traci podświetlenie po podłączeniu zasilacza. Raczej zmiana profilu zasilania tu nie pomoże. Obawiam się, że może być uszkodzony KBC, niestety. Ale trzeba jeszcze sprawdzić laptopa na innym zasilaczu i poprawić luty na gnieździe zasilania, może to być kwestia zimnego lutu.
  • #5 10161155
    iamtheone
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    tak jak mówi tzok

Na pasku zadań, obok godziny powinieneś mieć taką ikonke z baterią (tak, tam gdzie sprawdzasz poziom naładowania baterii)

Kliknij na nią prawym przyciskiem myszy i wybierz "opcje zasilania" i zmień ustawienia obecnego planu zasilania - w ustawieniach "od baterii" masz pewnie ustawioną inną jasność ekranu niż w ustawieniach "od zasilacza"

pozdrawiam
  • #6 10161633
    terminator988
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    zwiększ podświetlenie ja mam Asusa i jest tak że na baterii ustawione 100% jasności a na kablu zasilającym np 50 % i po podłączeniu kabla jasność jest na 50%
    być może masz wyłączone podświetlenie i wyłącza je podczas ładowania
  • #7 10203305
    Pawel2300
    Poziom 2  
    Ustawienia w systemie są w OK. Zmiana ustawień i jasności ekranu nic nie daje. Po podłączeniu monitora zewnętrznego mogę przeskakiwać z monitora na na ekran laptopa, ale ten jest cały czas bez podświetlenia.
    Jeśli chodzi o lampki na laptopie to zachowują się one normalnie, ładuje baterie. bateria jest już stara więc wytrzymuje góra 10 minut, a po podłączeniu kabla znowu gaśnie ekran.
    Napięcie na wyjściu z zasilacza 19V. Rozkręciłem laptopa i wszystko wygląda ok. Nie mam skąd wziąć innego zasilacza, muszę iść chyba z laptopem do jakiegoś sklepu i przetestować.:)
  • #8 10203721
    terminator988
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    sprawdź ustawienia podczas ładowania podkręć jasność albo włącz podświetlenie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Toshiba Satellite, który po podłączeniu kabla zasilającego ma ciemny ekran, widoczny jedynie przy użyciu latarki. Ekran działa normalnie na baterii, a zewnętrzny monitor działa poprawnie z kablem. Po lutowaniu kabla zasilającego problem się pojawił. Użytkownicy sugerują sprawdzenie napięcia zasilacza, ustawień jasności ekranu oraz ewentualne uszkodzenie KBC lub zimnych lutów. Użytkownik potwierdza, że napięcie z zasilacza wynosi 19V, a ustawienia jasności są poprawne, jednak problem nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA