logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar PDH 585 - zbyt szybkie pranie, niska temperatura wody, co sprawdzić?

Kamis_lbn 29 Lis 2011 10:15 1613 4
REKLAMA
  • #1 10196333
    Kamis_lbn
    Poziom 9  
    Witam.

Mam problem z moją pralką. Ostatnio przestała działać, byłem pewny, że to programator, a że mam taką samą drugą pralkę to włożyłem drugi wszystko podpiąłem tak jak było, ale okazało się, że winą nie był programator, a czujnik zamknięcia drzwi (zapomniałem go sprawdzić wcześniej). Jego także przełożyłem no i pralka chodzi, jest ok, ale nie do końca, bowiem pranie posuwa się bardzo szybko, gdy ustawię na program 2 to cały cykl prania trwa jakieś 10minut i zaczyna się płukanie, temp. ustawiona na 90st. a woda jest ledwo co letnia, grzałka grzeje na pewno, bo słychać, ale cykle grzania są krótkie, parę obrotów 3s grzania i znowu parę obrotów i tak w kółko. Pranie kończy się po 10min, a może nawet nie. Poza tym wirowanie i płukanie przebiega ok, tak jak powinno być. Na 99% podłączyłem wszystko jak było, to tylko 4 kostki i 4 kabelki, ale w sumie jak je przełożę inaczej to nic się nie zmienia w działaniu pralki. Nie wiem co mam dalej sprawdzać, może ktoś ma jakiś pomysł co to może być, oba programatory są sprawne. Proszę o pomoc. Z góry dzięki.

Pozdrawiam. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10196503
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    Wygląda to na uszkodzoną blokadę programatora - mechanicznie lub przerwa w uzwojeniu cewki.
  • REKLAMA
  • #3 10196814
    Kamis_lbn
    Poziom 9  
    Jak to mam sprawdzić, co podmienić?

Myślałem, że to może coś z termostatem, albo czujnikiem temperatury, że podaje że temp jest już wysoka i program leci dalej. Ale skoro tak to co mogę sprawdzić, mam wszystkie drugie części, wkładam drugi programator cały dobry i jest to samo, więc nie wiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10198972
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Kamis_lbn napisał:
    temp. ustawiona na 90st. a woda jest ledwo co letnia

Po pierwsze program 2 na sprawnym programatorze nigdy nie będzie trwał 10 minut, a co najmniej 40. Sprawdź to.
    Po drugiej sprawdź termoregulator i hydrostat - czy styki 11-13 w czasie grzania cały czas trzymają. Jeśli regulator lub hydrostat odłączy grzałkę, program pójdzie dalej.
  • #5 10238134
    Kamis_lbn
    Poziom 9  
    Ok.Dzięki. Udało się. Jednak winą był programator, a dokładnie ta cewka o której pisał zhudomel.
REKLAMA