logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór akumulatora do oświetlenia garażu LED 4,5V z budżetem do 150 PLN

CNK 30 Lis 2011 14:29 729 2
REKLAMA
  • #1 10201233
    CNK
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam,

przymierzam się do zmontowania oświetlenia garażu, jako źródło światła służyć będą ledy (gotowe lampki mam na 4,5V) jako źródło prądu chcę wykorzystać akumulator 12V. I tu zaczyna się problem. Potrzebuje kupić nie drogi, akumulator + prostownik do niego, najlepiej by całość nie przekraczała 150 PLN. Nie wiem jednak jaki akumulator wybrać, nie będzie on używany w samochodzie, czy motorze. Żelowe są ciekawe, tyle że są to pojemności rzędu 5-7.5Ah. Zaletami takiego aku jest fakt, że nie trzeba się bawić tyle przy jego ładowaniu. Z kolei jednak standardowy samochodowy akumulator kwasowy ma znacznie większe pojemności, jednak jest droższy. Co Waszym zdaniem bardziej nada się do garażu, biorąc pod uwagę fakt, że mogę go co jakś czas ładować w domu, a oświetlenie będzie włączane tylko na krótki czas (z reguły nie więcej niż 10 min dziennie). Czy akumulator żelowy będzie dobrym wyborem?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10201555
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 344
    Dobrze byłoby się zastanowić, ile tych lampek będzie, i jaką będą pobierać łącznie moc. Wtedy można oszacować, jak długo mogą świecić na jednym ładowaniu aku i na tej podstawie dobrać jego pojemność.
  • #3 10201723
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Proszę skorzystać z wyszukiwarki forum. Temat wielokrotnie omawiany. Regulamin, punkt 3.1.16 (dawniej 14).
REKLAMA