logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMD Phenom II x955 Black Edition - system, programy

Dawidziio 30 Lis 2011 16:30 2405 14
REKLAMA
  • #1 10201633
    Dawidziio
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Mam takie pytanie, posiadam komputer:
    Procesor: AMD Phenom II x4 955 Black Edition 3.2 GHz
    Karta Graficzna: ASUS ATI RADEON HD6850 1GB DDR5
    RAM: 4GB DDR3 1600MHz
    Zasilacz: Corsair CX600 (600W)
    Dyski twarde:
    Dysk nr 1 - SAMSUNG SP2504C (232 GB)
    Dysk nr 2 - WDC WD10EARS-00Y5B1 (931 GB)

1. Jaki system do tego?
    2. Co do niego doinstalować, podkręcić itp?
    3. Ilo bitowy to jest procesor? według tego co przeczytałem 64, ale nie mam pewności.
    Jakieś propozycje?:)

Z góry bardzo dziękuje za pomoc,
    serdecznie pozdrawiam.
    Dawid
  • REKLAMA
  • #2 10201651
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    System najlepiej 64bit a czy wolisz XP/Viste/7 to twoja sprawa. Najlepszym wyborem będzie raczej Win 7.
    Do czego będziesz używał PC ?
  • REKLAMA
  • #3 10201660
    Dawidziio
    Poziom 9  
    Filmy, Gry, Muzyka, internet - to najważniejsze:)
    dodatkowo nie napisałem płyty głównej - GIGABYTE MA770T-UD3
    Wiem ,że komputer chodzi wydajniej jak system jest dopasowany do procesora (32/64bit).
    Ale tylko tyle co słyszałem. Wole Was tutaj spytać:) Na pewno wiecie więcej ode mnie.
  • REKLAMA
  • #4 10201671
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    W kwestii systemu różnice ograniczają się do obsługi maks. 3.25GB ram w przypadku 32bit. Niektóre 32 bitowe programy nie będą działać na 64bit systemie, u mnie np. nie działa poprzednia wersja Photoshopa.
    Jak chcesz podkręcać procesor to koniecznie dokup radiatory na mofset (jest goły). W mojej ud3p sekcja jest mocniejsza, a i tak strasznie się grzeje na standardowym napięciu procesora. Szczególnie przy chłodzeniu innym niż BOX.
  • #5 10201695
    Dawidziio
    Poziom 9  
    Chłodzenie mam "COOLER MASTER Hyper TX3 1156/775 AM3/AM2+/AM2/940" na to mnie było akurat wtedy stać jak składałem komputer, z czasem ulepszę.
    A więc wracając do tematu - Windows 7 Ultimate x64?
    Dodatkowo jakie programy instalować potem do tego windowsa?
  • REKLAMA
  • #6 10201738
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2641
    Dawidziio napisał:

A więc wracając do tematu - Windows 7 Ultimate x64?

Po co aż tak drogi system? Masz 1200zł na zbyciu? Windows 7 Home Premium BOX masz za 500-550zł.
  • #7 10201747
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Takie które będą ci potrzebne. Unikaj "free super software" i innych bubli, unikaj toolbarów przy instalacji i zainstaluj porządnego antywirusa. Jak będziesz tego przestrzegał, to komp będzie rakieta. U mnie od pół roku wszystko śmiga, co jak na mnie jest rekordem. CCleaner jest użyteczny.
  • #8 10202123
    zieloczek100
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    Ja mam win 7 ultimate trafiłem okazyjnie i kupiłem:) do tego nod 32 i od roku działa bez najmniejszych zastrzeżeń, no może czasami odmawia posłuszeństwa;d, ale to z wiadomych mi przyczyn, dodam, że często grzebię w systemie, pliki itp, tak że system musi przetrawić to wszystko.
    Dawniej jak miałem win xp to również bardzo dobry system, ale bardziej polecam Win 7, chociażby z powodu, że ma już jakieś tam zabezpieczenia przed tworzeniem się błędów w systemie.
  • #9 10202240
    Dawidziio
    Poziom 9  
    A jakiego antywirusa polecasz?
  • #11 10204063
    DHX86
    Poziom 14  
    fiend_ napisał:
    W kwestii systemu różnice ograniczają się do obsługi maks. 3.25GB ram w przypadku 32bit. Niektóre 32 bitowe programy nie będą działać na 64bit systemie, u mnie np. nie działa poprzednia wersja Photoshopa..

Nie tylko, 64 bitowy system jest szybszy niż 32 bitowy, na tym samym sprzęcie. Xp 64b nie miałem, słyszałem tylko, że niekompatybilny jest z niektórymi aplikacjami i w ogóle są z nim problemy. Jeśli wybierać vista czy win7, to zdecydowanie win7, to po prostu ulepszona vista. Co do programów 32 bitowych nie działających na systemie 64 bitowym to nie spotkałem się z jakimkolwiek.. ale np. Photoshopa nie używam, to nie wiem czy działa czy nie ;]

Filmy/Gry/Muzyka/Internet... do tego możesz użyć również darmowego, prostego w obsłudze(jak Windows) : http://ubuntu.pl/
    Tyle, że o ile Filmy, Muzyka, Internet bez problemu będą działać i to o wiele szybciej niż na windows(po prostu ma mniej niepotrzebnych bajerów niż windows, poza tym całkiem inna architektura systemu, brak rejestru), to gry niektóre tak, niektóre nie. Nie zaszkodzi zainstalować i przetestować. Możesz mieć również 2 (lub więcej) systemów zainstalowanych na dysku Twojego komputera. Instalujesz windowsa, potem linuxa(np. ubuntu), tworzy menu do wyboru przy uruchamianiu, który system użytkownik chce uruchomić. Instalując linuxa, a potem windowsa trzeba samemu sobie takie menu zrobić, co jest trochę skomplikowane. Windows przy instalacji po prostu czyści MBR i wrzuca tam swój kod.
  • #12 10205561
    zieloczek100
    Poziom 38  
    z antywirusów polecam Nod 32, używam go od lat i nigdy nie miałem z nim problemów, jednak, że nie jest to najtańszy z antywirusów ale z przetestowanych prze zemnie najlepszy.
    Z darmowych testowałem Avast dawniej było to "dziadostwo" nie wiem jak jest teraz.
  • #13 10207058
    DHX86
    Poziom 14  
    Avast mało obciąża komputer, wykrywalność.. no tu to zależy kto robił test, na niektórych portalach jest na 1 miejscu, na innych na 2-3-4... Tak samo płatne antywirusy, na niektórych portalach na 1 miejscu Kaspersky, na innych BitDefender, czy Panda Antywirus, czy Nod32, czy Avira. Ja używam Avasta i nie narzekam na niego, co nie znaczy, że nod32 jest zły, też kiedyś miałem i sprawował się nieźle.
    Ogólnie antywirusów jest multum, co test to inne wyniki wykrywalności, zależnie od konkretnych wirusów, które były testowane. Żaden antywirus nie ma 100 % wykrywalności, gdyż ciągle powstają nowe wirusy, także żaden antywirus nie zapewni 100 % ochrony. Różnice między antywirusami oczywiście istnieją. Wybór programu antywirusowego to kwestia indywidualna, każdy woli co innego ;]
  • #14 10211997
    zieloczek100
    Poziom 38  
    Bo tak naprawdę każdy ze znanych antywirusów jest ok, ponieważ te firmy się rozwijają i jeżeli Avast sprawuje się u wielu osób dobrze to może warto jego najpierw przetestować zamiast pakować się w coś płatnego?
  • #15 10212166
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru systemu operacyjnego oraz optymalizacji komputera z procesorem AMD Phenom II x4 955 Black Edition. Użytkownicy zalecają instalację systemu 64-bitowego, najlepiej Windows 7, ze względu na lepszą obsługę pamięci RAM oraz wydajność. Wskazano na konieczność zakupu dodatkowych radiatorów do podkręcania procesora oraz na znaczenie odpowiedniego chłodzenia. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi programami antywirusowymi, polecając Avasta oraz Nod 32, a także zwracają uwagę na unikanie zbędnych programów i toolbarów. Wspomniano również o możliwości zainstalowania systemu Linux obok Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA