UPS jak w temacie, na płycie BNT2-V1.0.
Procesor: MC908JL3ECPE
Po załączeniu piszczy buzzer co 2 sek. i w takt tego gaśnie dioda. Słychać także klapanie przekaźników jak gdyby nie mógł się zdecydować czy ma brać zasilanie z sieci czy z akumulatora. Napięcie na wyjściu jest zaniżone i wynosi ≈209V (w momencie klapnięcia przekaźników jest chwilowy spadek do ≈197V ). Obciążyłem go do pomiarów żarówką halogenową 50W, ale z obciążeniem czy bez UPS zachowuje się tak samo.
Po rozebraniu UPS-a wymieniłem baterię 12V/7.2Ah na nową i zauważyłem, że nie ma ładowania.
Z pobieżnych pomiarów wywnioskowałem, że za ładowanie odpowiada bezpośrednio Q18 - LM317T. Sygnał sterujący do tego LM317T wychodzi z 2 nogi procesora - wynosi ok 5V (4.98V), następnie poprzez rezystor R45 - 10K na bazę Q19 - 2SC945.
Napięcie 5V z 2 nogi procesora zaraz po tym rezystorze (R45) maleje do 0,7V.
Sprawdziłem Q19 i Q20 wyglądają na sprawne, odłączyłem również nogę ADJ od LM317 i sterowanie z Q19 powróciło, pojawiło się też ładowanie akumulatora na poziomie 13.48V, a napięcie wyjściowe wynosi 222V.
Wygląda, że pracuje normalnie - tylko strasznie się grzeje ten LM317T !
Podmieniłem tego LM317, ale na nowej sztuce dzieje się dokładnie to samo.
Proszę o jakąś podpowiedź bo szukałem schematu do tego UPS-a, ale z miernym skutkiem - znalazłem jedynie coś podobnego od innego rev.
Pozdrawiam !
Edit:
UPS tak samo się zachowuje na starym akumulatorze- wiec temat może mylić - ja zrobiłem podmianę aby się upewnić że to nie akumulator.
Dowiedziałem się czegoś więcej o tym UPS. Był on podłączony wraz z komputerem (taki monitoring budynku) i przestał działać po zaniku napięcia ( kilkukrotnym w krótkim czasie ). Może to będzie jakaś wskazówka?
Po dalszych pomiarach spróbowałem czegoś innego i mogę stwierdzić, że po całkowitym odpięciu nogi 2 z procesora ( adj na LM podłączony ), i włączeniu urządzenia przyciskiem na panelu (2 sek.) stan wysoki (5V) na tej nodze utrzymuje się tylko przez chwilę - buzzer piknie 2 razy, przekaźnik klapnie co trwa ok 2 sekund i na 2 nodze napięcie znika.
Podejrzewam, że w taki sposób powinno się to odbywać podczas normalnej pracy. Z ta odpięta nogą, gdy odłączę zasilanie sieciowe, UPS zachowuje się normalnie - tzn. przełącza się na pracę z akumulatora. Teraz napięcie wyjściowe na pracy sieciowej to ok. 209V, a z akumulatora 189V - trochę zaniżone...
Dodam, że w tym stanie (z odpięta 2 nogą) na LM Vin =17,1V Vout=13,2V Adj=12V i układ się trochę grzeje, ale można dotknąć palcem radiatora. Czy ktokolwiek wie tu na forum gdzie i co jeszcze posprawdzać? Brak jakiejkolwiek serwisówki utrudnia sprawę.
1. Co powoduje zmiany stanu na 2 nodze procesora?
2. Jakie warunki muszą być spełnione?
Proszę o jakieś wskazówki bo tego typu urządzenie robię 1 raz.
Pozdrawiam!
Poprawiłem TONI_2003.