logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować HP Officejet 6500 E709a do drukowania przez LAN?

MrAdalbert 03 Gru 2011 20:56 3334 8
REKLAMA
  • #1 10214698
    MrAdalbert
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich
    Mam urządzenie wielofunkcyjne HP Officejet 6500 model E709a.
    Do routera podłączony jest komputer i urządzenie HP. Problem polega na tym, że chciałbym drukować bezpośrednio przez LAN, bez użycia kabla USB. Pod IP 192.168.2.254 mam sieciowy interfejs urządzenia, w którym mogę zrobić praktycznie wszystko(włącznie ze skanowaniem) oprócz drukowania i kopiowania.
    PS. W komputerze zainstalowany jest Windows XP PRO SP2.

Pytania:
    1. Czy mogę drukować bezpośrednio przez LAN?
    2. Jeśli tak to jak skonfigurować komputer i urządzenie od HP?
  • REKLAMA
  • #2 10214966
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Jeśli drukarka ma interfejs sieciowy to musi się dać wykonać drukowanie.

Próbowałeś dodać drukarkę ale nie taką windows ale z portem TCP, o ile pamiętam to wybierasz drukarkę lokalną i potem tworzysz nowy port TCP i tam wpisujesz IP drukarki.
  • REKLAMA
  • #3 10216198
    MrAdalbert
    Poziom 14  
    W stronie konfiguracyjnej sieci widnieje:
    Port 9100
    Stan Aktywny

O to chodzi? Jeśli tak to poprosiłbym o instrukcję w stylu ,,krok po kroku".
    Czy muszę robić jakieś przekierowania portów w routerze?

PS. Na stronie konfiguracyjnej widnieją aktywne opcje: mDNS, SLP, WS Discovery, WS Print, wspomniany port 9100
  • #4 10216228
    bogiebog
    Poziom 43  
    Jeśli drukarka i komputer na tym samym LAN-ie to nic nie trzeba przekierowywać.

googe: jak dodać drukarkę sieciową hp
  • REKLAMA
  • #5 10217721
    MrAdalbert
    Poziom 14  
    A skanowanie? Przy dodawaniu skanera nie da się ustawić portu. Da się go dodać? Jeśli tak to jak? Szukałem w google, jednak na niewiele się to zdało.
  • #6 10217938
    bogiebog
    Poziom 43  
    Jeśli drukarka jest sieciowa to oprogramowanie producenta do skaner powinno wspierać tryb "przez sieć" chyba że w instrukcji zastrzeżone jest że skanowanie tylko po USB.

czy drukowanie po sieci działa ?
  • REKLAMA
  • #7 10221582
    ja_col
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Spróbuj przeinstalować sterowniki, ściągnij aktualne ze strony hp. (Przy instalacji wybierz tylko to co wymagane - bez dodatkowych śmieci typu hp marketsplash).
    Podłącz drukarkę kablem Ethernet do routera. Przy instalacji pojawia się okno z pytaniem o sposób podłączenia (USB, sieć, brak połączenia - podłącze później).
    Jeżeli nie masz zablokowane na firewallu to powinno bez problemu znaleźć drukarkę.

U mnie skanowanie działa bez problemu. Nic nie musiałem zmieniać.
  • #8 10221713
    MrAdalbert
    Poziom 14  
    Drukowanie po LANie działa ze standardowym sterownikiem od r45. Sterowniki od HP będę miał jutro.
  • #9 10230872
    MrAdalbert
    Poziom 14  
    Mam sterowniki. Teraz problem polega na tym, że maksymalna jakość druku ,,najlepsza" w zakładce rozdzielczość to 600dpi. Jakość druku w rzeczywistości odpowiada właśnie ok. 600dpi. We właściwościach drukarki podana jest maksymalna jakość 1200dpi. Co zrobić, aby w niej drukować? W mojej starej drukarce hp deskjet 5940 maksymalna jakość to ,,maksymalne dpi"(1200dpi).

EDIT:/

Dobra, wyszło na to, że problem tkwi w rodzaju papieru jaki podam w ustawieniach. Wiecie może jak dodać własny rodzaj papieru? Nie znalazłem żadnego, rodzaju, który umożliwia drukowanie przy maks. dpi i wyłącznie czarnym tuszu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją drukarki HP Officejet 6500 E709a do drukowania przez LAN, bez użycia kabla USB. Wskazano, że drukarka ma interfejs sieciowy i port 9100 jest aktywny. Aby skonfigurować drukarkę, należy dodać ją jako drukarkę lokalną z portem TCP, wpisując adres IP drukarki (192.168.2.254). Użytkownik nie musi przekierowywać portów w routerze, jeśli komputer i drukarka są w tej samej sieci LAN. W przypadku skanowania, użytkownik powinien zainstalować odpowiednie sterowniki, które wspierają tryb sieciowy. Pojawił się również problem z jakością druku, która wynosi 600dpi, mimo że maksymalna jakość to 1200dpi; rozwiązaniem może być dodanie własnego rodzaju papieru w ustawieniach drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA