logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestabilny sygnał z przetworników LUMEL P20Z na S7-200 EM231 - co robić?

Rafik4 03 Gru 2011 21:52 1802 5
REKLAMA
  • #1 10214941
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Witam
    Drugi dzień walczę z modułem EM231, zastosowałem moduł 4AI, na AIW0 mam podpięty czujnik PT100 z przetwornikiem 4-20mA, tu jest ok, pod wejścia AIW2 i AIW4 są podłączone wyjścia przetworników prądu LUMEL P20Z (0-5A na 4-20mA) i z nimi mam problem, patrząc na sygnał w Microwin, sygnał znika i się pojawia, gdy jest, odczyt jest prawidłowy, czyli mam na wejściu wartość około 6400 co odpowiada 4mA, załączę napęd, wartość rośnie i prąd pokazuje mi chwilami prawidłowo ale ciągle zanika i się pojawia. Przetwornik podpięty bezpośrednio pod miernik wskazuje prawidłowy prąd, wpięty w pętlę ze sterownikiem i miernikiem również, podpinałem też inne źródło 4-20mA pod wejścia AIW2 i AIW4 i sygnał jest stabilny, problem jest tylko z tymi przetwornikami. Identyczne przetworniki stosowałem już w połączeniu z modułami analogowymi w TWIDO i tam pięknie działa. Od razu napiszę, że w Microwinie ustawiałem filtrowanie wejść w rożnych konfiguracjach i niewiele to zmienia, wartość deadband można ustawić maksymalnie na 4000 coś tam, a ja mam większy rozrzut, ilośc próbek na tych wejściach też zmieniałem, nie wiem już czego się czepić. Mam jeszcze pomysł żeby założyć separatory (4-20mA na 4-20mA) ale nie miałem dzisiaj przy sobie takiego. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 10216148
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    A sprawdziłeś zasilanie samego modułu i pewność połączeń (czasem "przykręca" się izolacja i działa wszystko w sposób dziwny). A poza tym rozumiem, że na jednym kanale jest OK a na innym w tym samym czasie sygnał zanika? Sprawdził bym też działanie tylko w układzie kiedy do modułu podpięty jest fizycznie tylko jeden kanał stwarzający problemy. Przy pętlach prądowych można "sobie zamieszać" z podłączeniem mas. Generalnie to tylko jakieś sugestie. U mnie zwykle te moduły działy OK.
  • REKLAMA
  • #3 10216864
    Rafik4
    Poziom 31  
    Moduły ( jest jeszcze moduł EM232) mam zasilone ze sterownika, tylko one, reszta wejść/ wyjść "wisi" na oddzielnym zasilaczu. Próbowałem też zasilić je z zewnętrznego zasilacza i nic to nie zmienia. Przetworniki są zasilane 230V, mają przetwornice na zasilaniu, wygrzebałem w zapasach przetworniki zasilane 24VDC, we wtorek podłączę i zobaczę co będzie się działo. PT100 jest na przetworniku baumer i to działa prawidłowo. Sprawdzałem działanie każdego kanału osobno, czyli pisałem nowy program tylko dla jednego wejścia i sytuaja jest ta sama, wcześniej myślałem, że gdzieś w programie walnąłem byka i nakładają mi się zmienne.
  • REKLAMA
  • #4 10217453
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    To pozostaje obejrzenie sygnału prądowego na oscyloskopie (na włączonym w szereg rezystorze). Na mierniku niestety bardzo krótkich przerw w przepływie prądu możesz nie zauważyć.
  • REKLAMA
  • #5 10221146
    315-2DP
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Rafik4 napisał:
    Witam
    Drugi dzień walczę z modułem EM231, zastosowałem moduł 4AI, na AIW0 mam podpięty czujnik PT100 z przetwornikiem 4-20mA, tu jest ok, pod wejścia AIW2 i AIW4 są podłączone wyjścia przetworników prądu LUMEL P20Z (0-5A na 4-20mA) i z nimi mam problem, patrząc na sygnał w Microwin, sygnał znika i się pojawia, gdy jest, odczyt jest prawidłowy, czyli mam na wejściu wartość około 6400 co odpowiada 4mA, załączę napęd, wartość rośnie i prąd pokazuje mi chwilami prawidłowo ale ciągle zanika i się pojawia. Przetwornik podpięty bezpośrednio pod miernik wskazuje prawidłowy prąd, wpięty w pętlę ze sterownikiem i miernikiem również, podpinałem też inne źródło 4-20mA pod wejścia AIW2 i AIW4 i sygnał jest stabilny, problem jest tylko z tymi przetwornikami. Identyczne przetworniki stosowałem już w połączeniu z modułami analogowymi w TWIDO i tam pięknie działa. Od razu napiszę, że w Microwinie ustawiałem filtrowanie wejść w rożnych konfiguracjach i niewiele to zmienia, wartość deadband można ustawić maksymalnie na 4000 coś tam, a ja mam większy rozrzut, ilośc próbek na tych wejściach też zmieniałem, nie wiem już czego się czepić. Mam jeszcze pomysł żeby założyć separatory (4-20mA na 4-20mA) ale nie miałem dzisiaj przy sobie takiego. Jakieś pomysły?

Miałem kiedyś podobny problem. Okazało się, że przyczyną jest to, że moduł AI i czujnik był zasilany z innych zasilaczy.

Nie wiem jak to jest u Ciebie połączone. Sprawdź napięcie pomiędzy zaciskiem M modułu AI i "minusem" wejścia analogowego. Generalnie powinna być cały czas minimalna różnica, ale w trakcie pojawiania się błędów może to rosnąć nawet do 2 V.
  • #6 10230324
    Rafik4
    Poziom 31  
    315-2DP napisał:
    Miałem kiedyś podobny problem. Okazało się, że przyczyną jest to, że moduł AI i czujnik był zasilany z innych zasilaczy.

Nie wiem jak to jest u Ciebie połączone. Sprawdź napięcie pomiędzy zaciskiem M modułu AI i "minusem" wejścia analogowego. Generalnie powinna być cały czas minimalna różnica, ale w trakcie pojawiania się błędów może to rosnąć nawet do 2 V.

Próbowałem wszelkich kombinacji z zasilaczami, moduły AI, AO mam zasilone ze sterownika, reszta wisi na oddzielnym zasilaczu, próbowałem zasilać z jednego, spinałem masy zasilaczy itp. nic nie pomogło.

Problem rozwiązałem stosując inne przetworniki, zasilane 24VDC, teraz mam sygnał stabilny. Oscyloskopu nie podłączałem, ruszyło i nie było czasu.

Dziękuję za wszelkie sugestie.
REKLAMA