logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips CDRW1610A - Błędy nagrywania CD, BIOS i zasilanie 11,7V - co robić?

raker 11 Gru 2004 23:51 1410 8
REKLAMA
  • #1 1053407
    raker
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam, pytania:
    - ostatnio wypalam CD na CDRW i CD-R i w Nero pisze, Communication Failure (nie dokonczono nagrywania, plytka do kosza) - dlaczego?
    - zawsze mialem problemy z wypalaniem Veratim (SuperAZO) - nagrywarka ich nie czytala, dlaczego?
    - czy da się zmienić Bios tej nagrywarki pod XP??
    - co daje przytrzymanie przy wysuniętej tacce przyciusku od jej zamykania?? (takcka sie zasuwa i miga dioda od wypalania - ta czerwona)

Proszę o odpowiedzi

Witam - mam taką pewną sugestię odnośnie pierwszego pytania. Czy zasilacz ma wpływ na ten pierwszy problem (Communication Failure?) - pytam, bo sprawdzałem napiącia i 12V oscyluje w granicy ~11,7V (wg mnie to za mało). Czy dla obslugi sprzętu może mieć to znaczenie?

PROSZĘ O POMOC!
    Nie używaj w tytule dużych liter - REGULAMIN.[h]
  • REKLAMA
  • #2 1073953
    raker
    Poziom 17  
    I jeszcze takie pytanko - jakie te napięcia powinny być dla świętego spokoju? Jaki zasilacz kupić do mojej płyty głównej (Asus A7V880) - obciążony jest 1 Seagatem, cd-rom, cd-rw, wentylator dołożony w obudowie i to co standartowo ciągnie prąd w kompie.
  • #3 1091922
    pgoral
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    raker napisał:
    pytam, bo sprawdzałem napiącia i 12V oscyluje w granicy ~11,7V (wg mnie to za mało). Czy dla obslugi sprzętu może mieć to znaczenie?

11.7V jest zupełnie prawidłowe. Zasilacz masz w porządku - pod względem poziomu napięcia. To tylko 2.5% odchyłki.
  • REKLAMA
  • #4 1091993
    raker
    Poziom 17  
    A czy ServicePack 2 moze byc powodem tego, ze nagrywarka nie wypala prawidlowo?
  • #5 1103699
    GAWEL1
    Poziom 11  
    sprubój nagrywać wolniejszą prędkością bo ja w mojej nagrywarce yamaha mialem podobne problemy ale po zmniejszeniu prędkości wszystko nagrywa do końca o.k. poprostu zużycie lasera.
  • REKLAMA
  • #6 1113097
    raker
    Poziom 17  
    Nagrywanie przy niższej predkosci (x8) nie pomaga. Usuniecie SP2 tez nie! Czy moze miec to zwiazek z nowa plyta glowna - ASUS A7V880??
    Załączniki:
    • 1.JPG (35.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1114034
    seboes
    Poziom 13  
    Faktycznie Paweliw ma chyba racje ja miałem podobny przypadek zmieniłem płytę na Asusa A7V600X i pierwsze dwie płytki cdr jakie chciałem nagrać na swoim liteonie mi zrypało wywaliło błąd "no aditional sense information" a na drugi dzień przestało wykrywać nagrywarkę w biosie a właściwie to wykrywało jako dysk wymienny pomogło dociśnięcie taśmy
  • #9 1115370
    raker
    Poziom 17  
    Heh :D
    Nie wiem co ma jedno do drugiego (bo tasiemki od starej plyty sa DOBRE) - wymiana tasiemek na oryginalne od plyty ASUSA pomoglo <lol>:D:) koniec postu ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z nagrywaniem płyt CD na nagrywarce Philips CDRW1610A, w tym błąd "Communication Failure" w programie Nero oraz trudności z odczytem płyt Verbatim SuperAZO. Podejrzewa wpływ napięcia zasilacza, które mierzy na poziomie około 11,7V, na stabilność pracy urządzenia. Odpowiedzi wskazują, że napięcie 11,7V jest w normie (odchylenie 2,5%) i nie powinno powodować problemów. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana taśmy IDE łączącej nagrywarkę z płytą główną, gdyż uszkodzona lub źle podłączona taśma może powodować komunikat "Communication Failure" i problemy z wykrywaniem napędu w BIOS. Wskazano również, że zmiana płyty głównej na model Asus A7V880 może mieć wpływ na kompatybilność, a oryginalne taśmy od płyty Asus poprawiły stabilność połączenia. Próby nagrywania z niższą prędkością oraz usunięcie Service Pack 2 nie rozwiązały problemu. Dodatkowo, przytrzymanie przycisku zamykania tacki podczas jej wysunięcia powoduje zasunięcie tacki i miganie czerwonej diody nagrywania, co jest typowym sygnałem pracy napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA