logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips PCRW4816 CD-RW – nagrywarka wykrywana jako 'P01', brak odczytu płyt

kandek 02 Kwi 2005 17:32 1509 11
REKLAMA
  • #1 1370497
    kandek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam! Od okolo 2 lat mam nagrywarke philips PCRW4816 i jak narazie bylem z niej zadowolony. Kilka mieisecy temu przestala mi nagrywac plyty w formacie audio CD ale ze nie potrzebowalem zbytnio takiej funkcji to sie tym nie przejalem. Pare dni temu kopiowalem film programem CLONE CD i przy 100% zatrzymalo sie i nic. Zrobilem restart i od tego czasu nieczyta mi plyt. Ponadto w biosie w polu secondary master jest odnajdywana jako '''''''''''''''''P01 (a zawsze byla normalnie philips cośtam). Jesli ktos umie mi pomoc to z gory dzieki! Aha! podlaczylem u brata na kompie i tak samo wykrywa jako ''''''''''''P01 :((((
  • REKLAMA
  • #2 1370519
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Zobacz czy taśma dobrze wchodzi w te igiełki, ja miałęm cd LG i wykrzywiły mi sie 4 nóźki i wykrywało go jakimiś chinskimi znakami, a jak je wyprostowałem to działał normalnie :P
  • REKLAMA
  • #3 1370536
    kandek
    Poziom 11  
    no niestety sa idealnie prosto wiec to nie ten problem. Wogole go rozkrecilem i jak sie wklada plyte zo raz nia zakreci i od razu zwalnia:( Pomoze mi ktos??
  • #4 1370611
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Wygląda na to, że laser padł :]
  • #5 1370681
    kandek
    Poziom 11  
    no dobra. nawet jesli padl laser to i tak dlaczego w biosie nie widzi nagrywarki tylko jakies '''''''''''''''P01??
  • #6 1370710
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Witam ! ... To czy laser żyje to możesz kolego kandek zobaczyć sam na rozkręconej nagrywarce bez komputera podłączając zasilanie .
    Pozdrawiam
  • #7 1370930
    kandek
    Poziom 11  
    Toni!! Ale jak to sprawdzic? Rozkrecilem nagrywarke (musialem zerwac plombe ale i tak juz po gwarancji) i jak wkladam plyte to raz nia zakreci i od razu zwalnia. Nie ma nawet dzwieku czytanej plyty (jaki zazwyczaj slychac z CD-ROMU). W laserze widac przez moment czerwony promień i rusza sie w poszukiwaniu sciezki na plycie...
  • REKLAMA
  • #8 1371086
    TONI_2003
    Moderator
    Jeśli masz lupę to dobrze zobacz w jakim stanie jest oczko od lasera ( soczewka ) czy nie ma tam jakiś nieczystości czy nalotów bo pewnie masz tam na pewno coś jako że już masz ją dość sporo czasu . Pasowałoby Byś ją jednak przeczyścił izopropanolem ale tylko tym niczym innym ! Sprawdź też czy na stykach mikrosłicza nie masz jakiś upływności potrzeba do tego miernika .Jak zachowuje Ci się laser gdy ręcznie ustawisz go w środkowej pozycji i podasz mu zasilanie ( bez płyty ) . Jeżeli ma płytę w środku w jaką stronę kręci płytą . Jeśli będzie wszystko mniej więcej dobrze to ewentualnie można by było podmienić bios do niej może jest nowszy .
    Pozdrawiam i bądź ostrożnym w działaniu .
  • #9 1371332
    kandek
    Poziom 11  
    TONI_2003 napisał:
    .Jak zachowuje Ci się laser gdy ręcznie ustawisz go w środkowej pozycji i podasz mu zasilanie ( bez płyty )

najpierw przesuwa sie na zewnątrz(od miejsca gdzie powinna byc plyta) a potem przysuwa sie do tego silniczka krecacego plyta. Gdy jest plyta to kreci zgodnie ze kierunkiem wskazówek zegara. Da sie to jakos zrobic w domu czy zaniesc do jakiegos sklepu komputerowego? Ile moga wziac ode mnie za naprawe?? Tez pozdrawiam!! papa
  • #10 1373322
    kandek
    Poziom 11  
    to jak bedzie?
    pomoze ktos??
  • #11 1373732
    TONI_2003
    Moderator
    kandek napisał:
    to jak bedzie?
    pomoze ktos??

... nawet nie napisałeś co zrobiłeś w temacie .
    Więc może daj sobie spokój ?
  • REKLAMA
  • #12 1375200
    kandek
    Poziom 11  
    a spojrz na moj ostatni post przed tym ktory zacytowales. Odpowiedzialem Ci na pytanie i myslalem ze dalej mi pomozesz... (a pytales o reakcje lasera...)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada nagrywarkę Philips PCRW4816, która od kilku miesięcy przestała nagrywać płyty audio CD, a ostatnio całkowicie przestała odczytywać płyty. W BIOS-ie urządzenie jest wykrywane jako "P01" zamiast standardowej nazwy Philips. Próby naprawy obejmowały rozkręcenie napędu i obserwację działania mechanizmu – płyta obraca się krótko i zwalnia, laser emituje czerwony promień i porusza się w poszukiwaniu ścieżki, ale nie odczytuje danych. Sugerowano sprawdzenie stanu soczewki lasera pod lupą, oczyszczenie jej izopropanolem oraz kontrolę styków mikroswitcha miernikiem. Możliwe uszkodzenie lasera jest wskazywane jako przyczyna problemu. Wskazano również możliwość podmiany BIOS-u nagrywarki na nowszy, jeśli problem leży w oprogramowaniu. Użytkownik pytał o możliwość samodzielnej naprawy lub oddania do serwisu oraz orientacyjne koszty naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA