logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przepustowość kabla koncentrycznego?

dniem 04 Gru 2011 23:35 41425 6
  • #1 10219685
    dniem
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć,
    chciałbym poprosić o wyjaśnienie pewnej kwestii, która nasunęła mi się przy przeglądaniu informacji o kablach koncentrycznych.
    Mianowicie, we wszystkich źródłach jest napisane, że kabel koncentryczny ma maksymalną szybkość transmisji 10 Mb/s?

Jeśli to prawda, to w jaki sposób telewizje kablowe uzyskują szybkości rzędu 40 Mb/s?

Gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu?
    Jeśli jest inaczej, to proszę o wyjaśnienie...

Dzięki z góry.
  • #2 10219727
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Może poprzez technikę swiatłowodową.
  • #3 10219733
    sunlux
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Witam,

zapewne chodzi Tobie o artykuł z wikipedii:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Medium_transmisyjne

Ale tutaj chodzi o stare sieci komputerowe Ethernet w topologii magistrali na 10Mbps (wtyczki BNC) gdzie stosowany był przewód koncentryczny (jak chyba dobrze pamiętam) RG-58 - cieńszy od tradycyjnego koncentrycznego przewodu RG-6 obecnie stosowanego w sieciach kablowych, który ma znacznie lepsze parametry. Poza tym chodzi jeszcze o modulacje sygnału w sieciach kablowych itd., pasmo, szerokość kanału zwrotnego...
  • #4 10219744
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 10219945
    dniem
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Tak, właśnie dzięki, o to mi chodziło.

Bo miałem wątpliwości, skoro w końcowej części sieci HFC jest zastosowany kabel koncentryczny, a jest napisane, że ma on ograniczone możliwości przepływowe, to wyobrażałem sobie to tak, że prędkości uzyskiwane w światłowodach będą wyhamowywane, kiedy sygnał dojdzie do momentu styku sieci światłowodowej z koncentryczną.

Teraz poszukam czegoś, jak to się dzieje, że kabel koncentryczny zdolny jest osiągać takie przepustowości.

Jak dobrze rozumuję, to tylko od standardu DOCSIS i jego wersji zależy, jakie prędkości otrzymamy, tak?

Jest i oto wyjaśnienie całej sprawy:
    Link

Może ma ktoś jakieś aktualne artykuły o DOCSIS/EuroDOCSIS albo jakieś namiary.
  • #7 10220454
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Kabel koncentryczny, tradycyjnie używany w sieciach Ethernet, ma ograniczenia prędkości do 10 Mb/s, co dotyczy starszych standardów, takich jak RG-58. W nowoczesnych sieciach kablowych, zwłaszcza w systemach HFC, stosuje się kabel RG-6, który umożliwia osiąganie znacznie wyższych prędkości, nawet powyżej 200 Mb/s, dzięki zastosowaniu standardów DOCSIS i EuroDOCSIS. Użytkownicy mogą mieć wątpliwości co do wpływu kabli koncentrycznych na prędkości transmisji, jednak odpowiednie modulacje i technologie pozwalają na efektywne wykorzystanie pasma.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA