logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Artefakty graficzne w grach - możliwa awaria karty graficznej? Co robić?

thetruething 05 Gru 2011 22:23 7770 13
REKLAMA
  • #1 10223401
    thetruething
    Poziom 9  
    Witam. Nie jestem pewien czy mój temat znalazł się w odpowiednim subforum, w przeciwnym wypadku bardzo przepraszam. :( Oto moje nieszczęście:

Od jakiegoś czasu (dwa dni?) w większości gier, które włączam zaczęły pojawiać się niepokojące artefakty graficzne. W tym czasie nie zostało zainstalowane żadne specjalnie mogące szkodzić software, nie rzuciłem komputerem przez mieszkanie i nie grzebałem w środku. Jestem w kropce, obawiam się, że karta graficzna się przypaliła - choć nie zdaje się być specjalnie nagrzana.
    Kartę graficzną (która jest moim głównym podejrzanym, w przeszłości okrutnie ją zaniedbałem i nie czyściłem wbudowanego wiatraka, potem naprawiłem swój błąd ale szkody mogły zostać wyrządzone...tylko czy by pojawiły się tak późno?) wyciągnąłem, przeczyściłem. Wnętrze całego komputera też wysprzątałem, "posprawdzałem kabelki". Przeinstalowałem sterowniki karty graficznej, jednak nic nie pomogło.
    EDIT:
    Jeszcze jedna istotna sprawa - gdy 'patrzę' na artefakt i zminimalizuję grę (alt-tab), potem do niej wrócę to problem znika. Za chwilę oczywiście pojawi się nowy.

Maszynka:
    Win7 64 bit
    DualCore Intel Core 2 Duo E8500
    4 GB RAM
    GeForce 8800 GTS

Screeny owych artefaktów (na podstawie jednej gry, jednak podobne pojawiają się także w innych):
    Artefakty graficzne w grach - możliwa awaria karty graficznej? Co robić? Artefakty graficzne w grach - możliwa awaria karty graficznej? Co robić? Artefakty graficzne w grach - możliwa awaria karty graficznej? Co robić? Artefakty graficzne w grach - możliwa awaria karty graficznej? Co robić?

Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na odpowiedzi. Planuje regularnie odwiedzać ten temat, udzielę odpowiedzi na dodatkowe pytania.

Update i nowa wskazówka:
    Dziś włączyłem starszą i dużo mniej wymagającą grę, do tego w trybie dx7 - żadne artefakty się nie pojawiły.

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #2 10223429
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    Marka i model zasilacza?

Jakie temp. osiąga karta podczas obciążenia?

Jak zmniejszysz zegary na GPU i pamięciach artefakty także się pokazują?
  • #3 10223437
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    GF się po prostu już kończy. (Chyba że masz Fella).
    8800 lubiły się grzać a brak częstego czyszczenia, to dla nich szybsza śmierć.
  • REKLAMA
  • #4 10223484
    thetruething
    Poziom 9  
    Kasek21 napisał:
    Marka i model zasilacza?

Jakie temp. osiąga karta podczas obciążenia?

Jak zmniejszysz zegary na GPU i pamięciach artefakty także się pokazują?

Feel-III 400ATX

Nie wiem jaką temperaturę osiąga karta, nie jestem pewien czy nawet jest na niej jakiś czujnik. Użyłem programu speedfan by sprawdzić jak miewa się procesor, około 70 stopni podczas obciążenia wymagającą grą, więc chyba OK.

Niestety nie wiem jak "zmniejszyć zegary", za chwilę zgooglam i sprawdzę.
    Edit:
    Ta zabawa to praktycznie podkręcanie, tylko w drugą stronę? Chyba trochę obawiam się, że jeśli teraz karta nie jest zepsuta - ja ją na pewno zniszczę. Podobno laik nie powinien kręcić sprzętu?

Jeszcze jedna istotna sprawa - gdy 'patrzę' na artefakt i zminimalizuję grę (alt-tab), potem do niej wrócę to znika. Za chwilę oczywiście pojawi się nowy.

Cytat:
    8800 lubiły się grzać a brak częstego czyszczenia, to dla nich szybsza śmierć.

Obawiam się, że może coś w tym być. Karta ma parę ładnych lat, jednak wolałbym nie obciążać budżetu nową póki nie będę w stu procentach przekonany, że obecna zasługuje na trumienkę i nagrobek. ;)
  • #5 10225193
    szymon7x7x7
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    thetruething napisał:
    Ta zabawa to praktycznie podkręcanie, tylko w drugą stronę? Chyba trochę obawiam się, że jeśli teraz karta nie jest zepsuta - ja ją na pewno zniszczę. Podobno laik nie powinien kręcić sprzętu?

Ale ty masz zmniejszać zegary a nie zwiększać więc karty raczej nie zepsujesz.No chyba że się mylę.
  • #6 10225945
    thetruething
    Poziom 9  
    szymon7x7x7 napisał:
    thetruething napisał:

Ale ty masz zmniejszać zegary a nie zwiększać więc karty raczej nie zepsujesz.No chyba że się mylę.

No właśnie to "chyba" odbija mi się echem w głowie. Nie mam pieniędzy na nową kartę! :D

Update i nowa wskazówka:
    Dziś włączyłem starszą i dużo mniej wymagającą grę, do tego w trybie dx7 - żadne artefakty się nie pojawiły.
  • REKLAMA
  • #7 10233056
    thetruething
    Poziom 9  
    Jakieś inne pomysły?
  • REKLAMA
  • #8 10233308
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Testowanie w mało wymagających grach jest bez sensu, karta nie jest maksymalnie obciążona i może nie wykazywać błędów.

Test GPU z OCCT, robiłeś?
  • #9 10236728
    SebaD86
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Moim zdaniem zasilacz i/lub powolna śmierć grafiki...
    Tym bardziej że masz FeelIII - to już jest odpowiedź sama w sobie ;)

Masz możliwość podłączenia innego zasilacza (np. od kumpla) ?
  • #10 10236735
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 139
    70 stopni w stresie na procku to także za dużo. Ten procek powinien osiągać ma 60 -65 stopni. Masz jakieś dodatkowe wentyle w budzie? Druga sprawa to spróbuj odistalować sterowniki do grafiki, wyczyść pozostałości w trybie awaryjnym programem Drive Cleaner a następnie wgraj najnowsze stery.
  • #11 10236877
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Wejdź w panel sterowania Nvidia i zobacz czy posiadasz taką zakładkę jak PhysX?. Jeśli tak to przełącz w niej by w grach była wykorzystywana max karta graficzna a nie procesor. Śmieszne-ale ostatnio miałem podobny przypadek z którym nie mogli sobie koledzy poradzić przez 3 msc. PhysX rozwiązał problem artefaktów.
  • #12 10249370
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Ja to jednak sądzę, że gdyby kolega podał temperatury tej karty graficznej, to by mogło nieco pomóc...-.-
  • #13 10251887
    thetruething
    Poziom 9  
    RADU23 napisał:
    Wejdź w panel sterowania Nvidia i zobacz czy posiadasz taką zakładkę jak PhysX?. Jeśli tak to przełącz w niej by w grach była wykorzystywana max karta graficzna a nie procesor. Śmieszne-ale ostatnio miałem podobny przypadek z którym nie mogli sobie koledzy poradzić przez 3 msc. PhysX rozwiązał problem artefaktów.

Próbowałem, niestety nie pomogło.

Cytat:
    Druga sprawa to spróbuj odistalować sterowniki do grafiki, wyczyść pozostałości w trybie awaryjnym programem Drive Cleaner a następnie wgraj najnowsze stery.

Done. Bez zmian.

Cytat:
    Ja to jednak sądzę, że gdyby kolega podał temperatury tej karty graficznej, to by mogło nieco pomóc...-.-

Zdaje się, że pisałem wcześniej - ta karta chyba nie ma żadnych czujników...przynajmniej nie znalazłem sposobu na sprawdzenie jej temperatury.

Podejrzewam, że sprzęcik po prostu się zestarzał, pewnie ma prawo po tylu latach używania.
  • #14 10252418
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Użyj programu HWiNFO. Powinno odczytać temp w zakładce. Jeśli pokaże cokolwiek daj screena.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z artefaktami graficznymi w grach, obawiając się o stan karty graficznej. Po przeprowadzeniu kilku działań, takich jak czyszczenie karty i reinstalacja sterowników, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że artefakty znikają po zminimalizowaniu gry, co sugeruje, że problem może być związany z obciążeniem karty. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia temperatury karty graficznej, zmniejszenia zegarów GPU, a także wymiany zasilacza, który może być niewystarczający. Użytkownik testuje starsze gry, w których artefakty się nie pojawiają, co może wskazywać na problem z wydajnością w bardziej wymagających tytułach. Wskazówki dotyczą także użycia programów do monitorowania temperatury oraz ustawień PhysX w panelu Nvidii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA