logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić lub jak zrobić nadajnik ultradźwięków z regulacją 40-45kHz?

Abaddi 05 Gru 2011 22:43 2072 6
REKLAMA
  • #1 10223515
    Abaddi
    Poziom 9  
    Witam,

Jestem całkowicie zielony a potrzebuje informacji na temat ultradźwięków.
    1) Czy możecie mi wskazać gdzie mogę dostać nadajnik ultradźwięków lub jak wykonać samemu ? Preferowany zakup. Cena mało ważna.
    Wymagane właściwości :
    - zasięg minimum 20 metrów - im większy tym lepiej
    - regulacja częstotliwości np 40kHz do 45kHz krok co np 50 Hz
    2) Gdzie można dostać rezonator akustyczny o wyżej wymienionych częstotliwościach z możliwością strojenia tak jak wyżej podane. Cena mało ważna.

Wartości 40kHz czy też krok nie są sztywne , im mniejszy możliwy krok tym lepiej.
    Ważne aby rezonator nastrojony na daną częstotliwość nie aktywował się - nie wzmocnił fali - na częstotliwości odległej o krok.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 10226392
    Wieslaw Bicz

Poziom 18  
    Ocena: 14
    Co znaczy zasięg 20m? Czy chodzi o możliwość zobaczenia obiektu odległego o 20m. A jeśli tak, to co to ma być za obiekt? Płaski odbłyśnik?
    Konto firmowe:
    PBP Optel sp. z o.o.
    ul. Jerzego Kowalskiego 5, Wrocław (Wrocław-Fabryczna), 52-428 | Strona WWW: www.optel.eu
  • REKLAMA
  • #3 10227249
    Abaddi
    Poziom 9  
    Trochę poczytałem więcej.
    Amplituda fali po przebyciu 20m nie powinna zmniejszyć się o więcej niż 20%.
    Znalazłem trochę info na necie - jutro zadzwonię do producenta i pogadam o generatorach ultradźwięków. Dokładniej rzecz biorąc chodzi mi o wzbudzenie rezonatora akustycznego (zwiększenie amplitudy) o określonej częstotliwości - częstotliwości wygenerowanej fali ultradźwięku - znajdującego się w odległości 20 m.
    Dużo bardziej mnie interesuje temat rezonatorów akustycznych. Czy takie istnieją dla ultradźwięków.
  • REKLAMA
  • #4 10227361
    Wieslaw Bicz

Poziom 18  
    Abaddi napisał:
    Trochę poczytałem więcej.
    Amplituda fali po przebyciu 20m nie powinna zmniejszyć się o więcej niż 20%.
    (....)
    Dużo bardziej mnie interesuje temat rezonatorów akustycznych. Czy takie istnieją dla ultradźwięków.

Takiego celu nie można osiągnąć w prosty sposób, bo tłumienie 45kHz w powietrzu to ok. 1,5db/m (patrz tutaj: http://www.sengpielaudio.com/calculator-air.htm).

Jest to możliwe jedynie przy pomocy ogniskujących nadajników sporych rozmiarów (długość fali ok. 8mm, ognisko 20m implikuje znaczne rozmiary apertury).

Rezonatory (pewnie myślisz o rezonatorach Helmholtza) są dla wyższych częstotliwości trudną sprawą, ale nie wiem, na co byłyby tutaj potrzebne.
    Konto firmowe:
    PBP Optel sp. z o.o.
    ul. Jerzego Kowalskiego 5, Wrocław (Wrocław-Fabryczna), 52-428 | Strona WWW: www.optel.eu
  • #5 10227676
    Abaddi
    Poziom 9  
    Idealnie by było gdyby to było możliwe.
    W wypadku gdyby jednak nie było to możliwe wystarczy 10% decybeli.
    Z obliczeń tego kalkulatorka widzę iż przy temperaturze 60 stopni 10% wilgotności spadek w decybelach to 200 jednostek na 100 metrów przy 40kHz. Czyli aby ten dźwięk był "słyszalny" po stu metrach musi być nadany z "siłą" ponad 200 decybeli. O ile dobrze to rozumiem.
    Jednym słowem pasywny odbiornik w postaci rezonatora akustycznego odpada :(.
    Musze poczytać trochę o terminologi na ten temat.
  • REKLAMA
  • #6 10227779
    Wieslaw Bicz

Poziom 18  
    Może lepiej powiedz, o co ci chodzi.

Z wypowiedzi wnioskuję, że masz niewielki zasób wiedzy na te tematy, ale cel, który chcesz osiągnąć mimo to może być osiągalny. Proponuję po prostu jaśniej go opisać.

Tłumienie rzędu 30dB jest niewielkie, bo wzmacniacz tego rzędu jest prostą sprawą.
    Tłumienie 200dB to już problem, ale to wcale jeszcze nie oznacza, że nie da się zrealizować detekcji dźwięku o częstości 45kHz na dystansie 100m przy 60°C i małej wilgotności.

Żeby jednak sensownie odpowiedzieć, czy to możliwe, trzeba jeszcze wiedzieć, jak wielkie mogą być nadajnik i odbiornik. A także, czemu to ma być 45kHz?

Pasywny odbiornik może mieć bardzo dużą dobroć i małe szumy, i być lepszy niż elektroniczny, ale to już "wyższa szkoła jazdy".
    Konto firmowe:
    PBP Optel sp. z o.o.
  • #7 10233537
    Abaddi
    Poziom 9  
    Temat zamkniety.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat zakupu lub budowy nadajnika ultradźwięków z regulacją częstotliwości 40-45 kHz oraz rezonatora akustycznego o podobnych parametrach. W dyskusji poruszono kwestie zasięgu, który powinien wynosić minimum 20 metrów, oraz problematykę tłumienia fal ultradźwiękowych w powietrzu. Uczestnicy wskazali, że osiągnięcie takiego zasięgu przy wysokich częstotliwościach jest trudne z powodu znacznego tłumienia (około 1,5 dB/m dla 45 kHz). Zasugerowano, że do detekcji dźwięku na dużych odległościach potrzebne są odpowiednio duże nadajniki i odbiorniki. Użytkownik wyraził wątpliwości co do możliwości użycia pasywnego odbiornika, a także zasygnalizował potrzebę dalszego zgłębiania tematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA