logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tani odbiornik i nadajnik dźwięku bez szumów?

bartek3579 14 Wrz 2005 16:18 4428 14
REKLAMA
  • #1 1817670
    bartek3579
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Chodzi mi o to zeby zrobic odbiornik i nadajnik.
    Nadajnik ma odbierac sygnaly dzwiekowe a za pomocą odbiornika mamy je odbierac i naglasniac.
    Chcial bym zebyscie mi przeslali jakies chcematy i napisali na jkich czestotliwosciach bedzie najlepiej (zeby nie bylo zadnych szumow i zeby nikt tego nie sluchal) i przydalo sie zeby te ukladu byly tanie i odbiornik w miare niewielki.
  • REKLAMA
  • #2 1818547
    guliweros
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Tak to Ci tylko w E... dopasują.
    Nie bardzo wiem jak .....nadajnik ma odbierac sygnały...
    a może odbiornik ma je nadawać ??
    Napisz precyzyjnie o co chodzi.
  • #4 1819874
    bartek3579
    Poziom 17  
    Chodzi mi o to zeby skonstruowac cos takiego ze ja sobie mowie do mikrofonu i on to wysyla droga radiowa do odbiornika i moze mnie ktos sluchac z tego odbiornika.
  • #5 1819919
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Generalnie na każdej częstotliwości może ktoś Cię usłyszeć. Budowanie od podstaw nadajnika i odbiornika nie będzie takie proste. Lepiej jeśli użyjesz miniaturowego nadajnika UKF (w sieci pełno schematów) a rolę odbiornika będzie w tym wypadku pełnił zwykły odbiornik UKF-FM. Jeśli faktycznie nie chcesz aby mógł ktoś Cie odbierać za pomocą zwykłego odbiornika UKF to dobrze byłoby go delikatnie przestroić- np. żeby skala zaczynała się od 80MHz a nie od 88. Wtedy ustawiasz nadajnik na 80MHz i sprawa załatwiona.
  • REKLAMA
  • #6 1819944
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    Jaka ma być jakość dźwięku? Czy to ma działać w obie strony?
    Bardzo ładnie chodzi coś takiego: nadajniczek na bazie pluskwy NRG, nawet bez syntezy, a odbiorniczek na bazie KA2297, bez syntezy, z ARcz.
    A częstotliwości, to na taką moc i zasięg najlepiej chyba pomiędzy starymi i nowymi UKF.
  • REKLAMA
  • #7 1820429
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1048
    Wybacz Bartku!
    Z przedstawionego przez Ciebie tematu wynika, że nie znasz się na elektronice w stopniu pozwalającym na zbudowanie takiego urządzenia. Nie podałeś też podstawowego parametru jakim jest zasięg tego urządzenia. Poza tym wymóg tajności tej transmisji (żeby nikt nie mógł podsłuchać) jest wielomożliwościowy. To znaczy, że nie ma takiego systemu (jeszcze) na świecię, żeby nie można było rozszyfrować informacji przekazywanej drogą radiową (to jest tylko kwestia pieniędzy i czasu) więc trzeba podać więcej szczegółów o jakie zabezpieczenie Ci chodzi? Bo można wybrać jakieś mało popularne częstotliwości, zastosować podwójną modulację FM, zakodować tą transmisję lub zrobić to cyfrowo. Poza tym ma to być małe i tanie! Może być małe (jakie małe?) i tanie (w jakij kwocie ma się to zmieścić?) ale będzie miało też niewielki zasięg i kiepską jakość tej transmisji. Duży wpływ na konstrukcję też będzie miało to - czy będzie ono pracować w otwartej przestrzeni (łatwiej zrobić) czy w jakichś pomieszczeniach? Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze doświadczenie w montowaniu urządzeń elektronicznych a w szcególności odbiorników i nadajników radiowych. Jeśli nigdy w życiu tego nie robiłeś to nie jest możliwe zrealizowanie tak od razu tego zadania bez długotrwałych i mozolnych ćwiczeń z elektroniki praktycznej (i nie tylko)! Trzeba zacząć od prostszych "zabawek" jak proste odbiorniki radiowe i stopniowo opanowywać to zagadnienie a po paru latach można spróbować zrobić coś zbliżonego do Twoich oczekiwań.
  • REKLAMA
  • #8 1822268
    bartek3579
    Poziom 17  
    chodzi mi o cos takiego zeby odbiornik byl maly a nadajnik moze byc sobie wiekszy a zeby mnie nikt niepozadany nie slyszal to chodzi mi zeby nie byla to czestotliwosc od 88 mhz - 108 mhz zeby ktos przypadkowo radio wlacza i odleglosc nie musi byc doza wystarzczy jakies 30m w terenie zabudowanym. a ze ja jestem poczatkujacy to nie zaprzeczam ale jak ktos poda schemat to nie bedzie mi go trudno zbudowac bo ja nie mowie ze mam sam takie cos zaprojektowac bo napewno bym tego nie zrobil chyba ze w przyszlosci
  • #9 1824246
    czarutek
    Poziom 34  
    Preskaler ma bardzo dużo racji. Można podać schematy i nawet zdjęcia, a i tak bez żadnych przyrządów będziesz miał kłopoty z uruchomieniem chociażby dlatego, że tranzystory kupisz inne. Poradom w uruchomieniu może nie być końca...
    Decydujesz się, spreparować Ci schematy tego, czego ja używam?
  • #10 1824266
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1824400
    czarutek
    Poziom 34  
    Prosty odbiorniczek na 80..85MHz:
    Załączniki:
    • #1.pdf (36.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 6302837
    krystii
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam.

Odnośnie schematu wyżej kilka pytań:
    F1-L jest to filtr ceramiczny typu CF 10.7 MHz?
    F2-L jest to filtr ceramiczny typu SFE 10.7MHz?
    Nigdy nie miałem doczynienia z filtrami ceramicznymi więc nie wiem.
    Jak rozumieć oznaczenie cewki L1-L 6/3.2/0.5 oraz cewki L3-L 6/3.2/0.5 ?
    Oraz czemu służy jumper JP1-L ?
    I jakim napięciem zasilić układ? W przykładowej aplikacji KA2297 układ jest zasilany napięciem 3V.
  • #13 6370773
    czarutek
    Poziom 34  
    krystii napisał:
    Witam.
    Odnośnie schematu wyżej kilka pytań:
    F1-L jest to filtr ceramiczny typu CF 10.7 MHz?
    F2-L jest to filtr ceramiczny typu SFE 10.7MHz?
    Nigdy nie miałem doczynienia z filtrami ceramicznymi więc nie wiem.
    Jak rozumieć oznaczenie cewki L1-L 6/3.2/0.5 oraz cewki L3-L 6/3.2/0.5 ?
    Oraz czemu służy jumper JP1-L ?
    I jakim napięciem zasilić układ? W przykładowej aplikacji KA2297 układ jest zasilany napięciem 3V.

Sorki że tak późno, jakoś przegapiłem powiadomienie.
    Oba filtry - tak.
    Cewki - 6 zwojów na fi 3.2mm drutem 0.5mm.
    Jumper JP1-L - przełączamy nim poziom wyjścia audio między MIC a LINE.
    Vcc - czyli standardowe 5V.
  • #14 13346290
    xbox8
    Poziom 1  
    Dołączam się do tematu Panowie.

Potrzebuje nadajnik + odbiornik do zestawu audio stereo mic.

Nie zalezy mi na ukrywaniu się chociaż dobrze by było nikomu nie zakłócać radia.

Zasięg najlepiej do 100 metrów.

Cena? Czy gra jest warta świeczki jeżeli można kupić gotowy zestaw? Np. ten:
    amazon .com/Sennheiser-EW-112P-G3-A-omni-directional/dp/B002CWQTXG/

Sennheiser EW 100 ENG G3-A

Tańszy zestaw to:
    amazon .com/Azden-AZDWLXPRO-WLX-PRO-Lavaliere-System/dp/B00006JPD5/
    Azden WLX-PRO Lavaliere System ale jak to już bywa w zwyczaju człowiek szuka gdzie by tu jeszcze taniej i lepiej kupić.

Dlatego pomyślałem o zrobieniu takiego cuda.

Czy gra jest warta świeczki? Czy można coś takiego poskładać do 100zł? 200zł? 300 zł?

Dodam, że jakość audio ma być najlepsza (stereo).
  • #15 13346359
    czarutek
    Poziom 34  
    "Janek, nie mieszajmy pojęciowo dwóch różnych systemów walutowych!"... ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy taniego, małego odbiornika i nadajnika dźwięku o zasięgu około 30 metrów w terenie zabudowanym, z minimalnymi zakłóceniami i zabezpieczeniem przed przypadkowym podsłuchem. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie miniaturowych nadajników UKF oraz standardowych odbiorników UKF-FM, z możliwością przestrojenia odbiornika na częstotliwości poniżej standardowego pasma 88-108 MHz (np. 80 MHz), co zmniejsza ryzyko przypadkowego odsłuchu. Wskazano, że całkowite wyeliminowanie szumów i podsłuchu jest trudne, a zabezpieczenia mogą obejmować rzadziej używane częstotliwości, podwójną modulację FM lub kodowanie cyfrowe. Jakość dźwięku i zasięg są kompromisem z uwagi na ograniczenia kosztowe i rozmiarowe. Podano przykładowe układy z wykorzystaniem układu KA2297 oraz nadajnika na bazie pluskwy NRG. Omówiono także elementy takie jak filtry ceramiczne 10,7 MHz, cewki o określonych parametrach oraz przełącznik poziomu wyjścia audio. W dyskusji pojawiły się pytania o zasilanie (3-5 V) i szczegóły konstrukcyjne. W kontekście alternatywy dla samodzielnej budowy wymieniono gotowe zestawy audio bezprzewodowe, takie jak Sennheiser EW 112P G3-A oraz Azden WLX-PRO Lavaliere System, z uwzględnieniem kosztów i jakości stereo na zasięg do 100 m.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA