logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neckar 19E brak modulacji palnika ale czy da się dołożyć??

dafior 05 Gru 2011 23:42 3886 7
REKLAMA
  • #1 10223761
    dafior
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Panowie, mam niestety ten wynalazek czyli Neckar 19E. Opis przydługi, ale dramat z korzystania, tez spory.

Problemy są:
    - kiedy jest niższe ciśnienie (np po 12 w nocy, wodociągi nieznacznie obniżają ciśnienie) jest trudno korzystać z prysznica. Płomień robi się praktycznie zerowy i woda leci letnia. Piecyk nie reaguje absolutnie na ruch pokrętła mocy. Ustawienie na minimalny przepływ też nic nie daje. Jedynie to odkręcenie dodatkowej wody przy zlewie - wtedy w sumie jakoś palnik startuje (a woda idzie w kanał....)

- kiedy ciśnienie jest normalne i poustawiam sobie wodę na prysznic (czyli wajhowanie przepływem na około minimum, moc tylko na minimum), to z kolei przełączanie wody na kran do wanny powoduje że woda idzie za gorąca - zabawa od nowa; podnoszę przepływ, to woda w kranie wanny ok, ale prysznic znowu nie bardzo

- kiedy ustawie wodę pod kran umywalka - to wszystko co było przy wannie bierze w łeb i na odwrót ....

PS. Wąż od prysznica jest dobry, słuchawka czysta, bateria też.

MASAKRA z tym dziadem .... Ale do rzeczy, skoro wyczytałem tu na forum, że to coś Neckar, to okrojona wersja WRDP 112B, to może da się dokupić część która odpowiada za modulowanie mocy palnika i wymienić lub dołożyć. Oglądając schematy obu to są one zbliżone (pomijając bajer w postaci mierzenia temp wody na wyjściu i pokazanie jej na LCD). Ale nie wiem jak wymiary i pasowanie elementów.

Czy może ktoś, coś podpowiedzieć?

Czytałem tez w paru miejscach, że skraca się sprężynkę, ale na schematach jej nie widzę (co nie oznacza że jej nie ma).

Jakiś pomysł na to cholerne ciśnienie/przepływ i moc tego syfu o nazwie Neckar?

Mimo wszystko szkoda mi wywalić te prawie 800 zł i kupić normalnego Junkersa.

Ja sobie jakoś daje radę, ale szkoda mi dzieciaczka, żeby go albo nie poparzyć albo nie zaziębić.

Dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 10228003
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1445
    Zgadza się - na prysznicu masakra. Sprzedaj go za połowę ceny na aukcji i kup normalnego junkersa z gwarancją. Lepiej nie kombinuj z sprężynką bo żeby mieć podobny efekt jak na WRDP11-2B trzeba wymienić całą armaturę wodną.
  • REKLAMA
  • #3 10228816
    dafior
    Poziom 11  
    No właśnie o to być może chodzi - żeby wymienić coś, żeby było lepiej.

Napisałeś "wymienić całą armaturę wodną" - czyli co konkretnie, możesz podać jakiś numer tego, czy link jak to wygląda? I czy ta modulacją odbywa się właśnie tam?

I pytanie czy spasuje do pozostałych rzeczy - myślę o gabarytach np. (śrubki, podłączenie itp).

EDIT: znalazłem takie coś: http://www.systemgaz.com.pl/index.php?produkt=2685

Cena 224 zł. Więc super.

Opis: Armatura wodna, zespół wodny 87070062860 Junkers Bosch
    Zastosowanie:
    WR 11E,
    WRDP 11-2G,
    WRP 11-2B,
    WRP 11B,
    WRP 11G

UWAGA!
    armatura plastikowa (taką ma w neckarze teraz)

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    mod.serwisant73
  • REKLAMA
  • #4 10254283
    dafior
    Poziom 11  
    Teraz to już się zakręciłem. Mam rysunki techniczne obu armatur wodnych i jedyna różnica to śrubka regulacji minimalnego wody w WRxP.
    Natomiast rozkręciłem i wyczyściłem swój z Necka, przy okazji poznając budowę naocznie. No i jestem w kropce.
    Jeśli jedyna różnica zauważona przez mnie to ta śrubka - to gdzie jest (czym się objawia) i jak działa cała ta modulacja mocy palnika?
    Jeśli tylko różnica w tej śrubce, to nic nie osiągnę zamieniając te armatury.
    PS. Wyczyściłem sobie tą armaturę (nie była zakamieniała, jedynie ten rdzawy osad), posmarowałem wazeliną techniczną tą ruchomą część i jest teraz jakby lepiej, choć szału nie ma.
  • #5 10277273
    vitus3k
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    Ja właśnie kiedyś gdzieś czytałem, że ktoś postanowił dodać modulację do N19 czyli wymienić zespoły. Ponoć udało mu się to i działa. Grzejnik wody przeszedł "tuning" techniczny i WIZUALNY. Pomalowany na czarno pod kolor łazienki, zmienił kolor diód informujących o pracy piecyka. Świetnie to wyglądało, niestety już tego bloga nie znajdę ponieważ było to dawno.
  • REKLAMA
  • #6 10622684
    dafior
    Poziom 11  
    chyba można zamknąć temat. Niestety nie udało mi się przeprowadzić wymiany gdyż nie udało mi się potwierdzić u kogoś że to zadziała.

Same gdybania nic nie wnoszą ;-)
  • #7 10623390
    1tropek
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    Zespół wodny współuczestniczy w proporcjonalnym wydatku gazu na palniku w stosunku do ilości przepływającej wody i zamiana zespołu da efekt w postaci modulacji.
    Niestety w pierwszym dość obszernym wpisie dajesz asumpt do potraktowania Cię z dużą ostrożnością.
    Pewnie dorosły jesteś i zrobisz co będziesz uważał.
    Sama modulacja nie jest lekarstwem na wszystkie wymienione przez Ciebie bolączki.
    Pozdrawiam.
  • #8 10944965
    dafior
    Poziom 11  
    Hmmm, nie wiem czy ma się obrazić czy uśmiechnąć?
    Niestety w pierwszym dość obszernym wpisie dajesz asumpt do potraktowania Cię z dużą ostrożnością.

Zdanie : Zespół wodny współuczestniczy w proporcjonalnym wydatku gazu na palniku w stosunku do ilości przepływającej wody i zamiana zespołu da efekt w postaci modulacji. z Wikipedi skopiowałeś? Bo odkrywcze to raczej nie jest. Widziałeś na oczy oba te zespoły? Wątpie, bo byś tak nie pisał ....

Za za filozof piszę tak ogólnikowo - de efekt. Ale co da efekt? Średnica kanalików, rodzaj plastiku a może sitko w środku ....

Ale sądząc po innych wypowiedziach jakie dajesz, cytuję "modulacja mocy ( ilości spalanego gazu w jednostce czasu ) pozwala zaoszczędzić wody i gazu. " można wile zrozumieć.

Bez odbioru .... chyba że konkretnie coś

PS. Z tym asumptem dałeś czadu ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z piecykiem Neckar 19E, który nie reaguje na regulację mocy przy niskim ciśnieniu wody, co skutkuje letnią wodą podczas prysznica. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wymiana armatury wodnej na model z serii Junkers, co może poprawić modulację palnika. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z modyfikacjami, jednak niektórzy wyrażają wątpliwości co do skuteczności takich zmian. Wskazano, że zespół wodny ma wpływ na proporcjonalny wydatek gazu, co może wpłynąć na efektywność piecyka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA