logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskanie danych z karty SDHC /niewykasowane dane/

acronix 06 Gru 2011 10:06 3688 6
REKLAMA
  • #1 10224396
    acronix
    Poziom 2  
    Wiem, że temat jest nie nowy, ale sprawa jest o tyle nietypowa, że chciałbym odzyskać zdjęcia, których wcale nie wykasowałem.

Czy może mi ktoś pomóc w następującej sprawie.
    Kopiowałem zdjęcia z karty SDHC 32 GB z aparatu fotograficznego Sony A330 na dysk w laptopie Acer Aspire 5737Z.
    Po przekopiowaniu ok. 150 zdjęć proces został przerwany i od tej pory karta jest widoczna, ale nie wykazuje na niej żadnych zdjęć. Pokazuje się komunikat, że kartę należy sformatować. Oczywiście nie chcę tego robić, bo chyba jeszcze bardziej bym uszkodził kartę.
    To samo stało się przy kopiowaniu zdjęć z karty Memory Stick Pro Duo 32 GB.
    Również proces kopiowania został zatrzymany i od tej pory jedynie pokazuje się komunikat, że kartę trzeba sformatować.
    Po włożeniu kart do czytnika są one widoczne, ale również nie można wejść w zawartość, a jedynym odzewem jest pytanie czy je formatować.
    Czy może ktoś mi pomóc i podpowiedzieć jak odzyskać zdjęcia z kart ?
    Czy może ktoś wie dlaczego tak się dzieje i co należy zrobić, aby nie powtórzyły się tego typu sytuacje ?
    Czy istnieje jakiś program, który pomoże mi odzyskać te zdjęcia?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10226864
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Podłącz do innego czytnika i komputera i zobacz czy zachowa się tak samo. Można odzyskać ale być może problem nie siedzi w kartach.
  • REKLAMA
  • #4 10227447
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    Wypróbuj ten zestaw: Parted Magic + Opis - okaże się też czy rzeczywiście nie są to problemy sprzętowe.
  • #5 11129208
    acronix
    Poziom 2  
    Wyjaśniam wszystkim zainteresowanym co sie stało :)
    Otóż większość lustrzanek /a byc może i compactów/ ma ustawione tzw. parametry bezczynności tzn że po jakims czasie po prostu sie automatycznie wyłącza.
    Karta 32 GB z jakiej kopiowałem jest na tyle duża, ze właśnie się to dzieje i wtedy dane na karcie "padają".
    Da sie je odzyskać programami do odzyskiwania danych.
    Jak nie ryzykować utraty danych? Wyjścia są dwa:
    1. Najprostsze - nie kopiować zdjęć bezpośrednio z aparatu tylko wyjąc kartę z aparatu i kopiować je z jakiegoś czytnika USB
    2. Drugi sposób jest trudniejszy i go nie polecam - zmienić ustawienia w aparacie zwiększając parametry bezczynności na tyle duże aby aparat sie nie wyłączył.

i to by było na tyle :)
  • REKLAMA
  • #7 11135002
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    Sprawdź, czy DMDE poprawnie widzie kartę.
    Jesli tak, to najpierw zrób kopię karty (clone).
    Byc może masz tam uszkodzone sektory.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odzyskaniem zdjęć z kart SDHC 32 GB i Memory Stick Pro Duo 32 GB, które po przerwaniu procesu kopiowania z aparatu Sony A330 nie są widoczne i wymagają formatowania. Uczestnicy dyskusji sugerują różne metody odzyskiwania danych, w tym użycie programów takich jak Recuva oraz Parted Magic, a także sprawdzenie kart w innym czytniku. Wskazano, że problem może wynikać z automatycznego wyłączania się aparatu podczas transferu danych, co prowadzi do uszkodzenia danych na karcie. Zaleca się kopiowanie zdjęć bezpośrednio z karty przy użyciu czytnika USB oraz ewentualną zmianę ustawień aparatu dotyczących bezczynności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA