logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sieci i WiFi po aktualizacji iPhone 3GS do iOS 5.0.1, co robić?

zbyszek9 08 Gru 2011 16:32 2284 13
REKLAMA
  • #1 10233878
    zbyszek9
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Coś mnie podkusiło aby zmienić soft na nowszy .
    Miałem 4.3.3 i wszystko grało - było 3G i WiFi
    Wgrałem nowy soft 5.0.1 i się skończyło . Niema dostępu do internetu / brak sieci/ nie widać ikonki G3 oraz nie ma WiFi chociaż symbol jest widoczny .

iPhone 3 Gs kupiony w Polsce .
    Blokada Orange zdjęta w serwisie Orange.
    Żadnych Jajbreków nie instalowałem .
    Do Cydi nigdy nie zaglądałem .
    Uszkodzenie mechaniczne raczej wykluczam .
    Zmiana softu trwała ok. 1 godz. i telefon
    w tym czasie spokojnie leżał na stole .

Wszystkie czary-mary jak DFU , powtórne wgranie softu i trzykrotne opluwanie telefonu przez lewe ramie o północy wykonałem , ale bez skutku . Sieci nie ma !!!

Pomożecie ????
  • REKLAMA
  • #2 10234714
    MMike
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kolego czy tel czyta Ci kartę SIM?
  • #3 10235464
    zbyszek9
    Poziom 12  
    Tak , widzi kartę , mogę używać telefonu , ale np.nie mogę odczytać zapisanych na karcie SIM kontaktów .Musiałem od nowa wpisywać swoje kontakty po włożeniu karty do innego telefonu .
    Myśle , że to jest jakaś usterka oprogramowania .
  • REKLAMA
  • #4 10235524
    MMike
    Poziom 11  
    Sprawdź w informacjach telefonu, czy wyświetla takie informacje jak IMEI, wersja firmware i baseband (oprogramowanie modemu). Miałem już identyczny przypadek (tyle, że nie działało wówczas również Bluetooth). Pomogło zaniżenie wersji do 4.1 i ponowne wgranie 5.01.
  • #5 10236058
    zbyszek9
    Poziom 12  
    To wszystko sprawdziłem . Wszystko jest O.K. Adres IP , DNS rutera , maski sieci itd.
    Blu.. tez nie mam . Co ciekawe telefon widzi sieć Wi-Fi przy ruterze są trzy " pólkola" w miarę oddalania poziom sygnału spada , ale nie chce się połączyć .
    Domyślam się , że powrót do starszej wersji firmware rozwiązał by problem , ale w żaden sposób nie potrafię zmusić iphona do wgrania starszej wersji oprogramowania .Spędziłem przy tym kilka godzin . Na stronie www.forum.myiphone.com.pl jest opisany sposób wykonania tzw downgrade , ale dotyczy tylko telefonów , które miały zrobionego wcześniej jailbreka , a ja nie mam i tej całej procedury nie mogę zrobić ./ albo nie potrafię / bo nie ukrywam , że kompletnie się na tym nie znam i praktycznie niewiele rozumiem język jakim posługują się użytkownicy tego forum .
  • REKLAMA
  • #6 10236136
    k750i
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    zbyszek9 napisał:
    Tak , widzi kartę , mogę używać telefonu , ale np.nie mogę odczytać zapisanych na karcie SIM kontaktów .Musiałem od nowa wpisywać swoje kontakty po włożeniu karty do innego telefonu .
    Myśle , że to jest jakaś usterka oprogramowania .

Z tego co ja rozumię to tak jak by nie widział karty sim skoro nie możesz z niej odczytać kontaktów
  • #7 10236336
    zbyszek9
    Poziom 12  
    NIe , bo musiałem wpisać PIN aby odblokować karte i normalnie działa mi telefon w sieci ORANGE
  • #8 10236842
    Zegarion
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Póki co jedyny soft na jaki możesz spróbować wrócić to 4.1 w 3gs Apple nadal go podpisuje więc tylko na ten masz szanse bez zgranego SHSH ale muszę przestrzec że z 5.0.1 niektórym uszkadza to wszystko tzn imei itd...
  • #9 10238456
    MMike
    Poziom 11  
    Przypadek świeży, z dzisiaj. Identyczna sytuacja, 3GS 16GB. Chciałem odnaleźć genezę problemu, żeby zostać przy 5.01. Powrót do 4.1 i spowrotem do 5.01 nic nie zmienił. Pomogło wykonanie jailbreaka (program redsn0w pod 5.01), jest zasięg, jest WiFi, jest Bluetooth. :)
  • REKLAMA
  • #10 10255078
    zbyszek9
    Poziom 12  
    No to wypada napisac jak się skończyło :
    Oddałem telefon do serwisu - bo jest jeszcze na gwarancji . Najpierw się awanturowali , że sam wgrałem nowe oprogramowanie . Ale wyjaśniłem , że podłączyłem do komputera i iTunes sam zapytał czy chcę wgrać nowe oprogramowanie , a ja tylko się zgodziłem . No więc przyjęli i dziś oddali . Dostęp do internetu i do Wi-Fi jest , ale za to komputer i program iTunes nie widzi teraz telefonu . Tzn. iTunes się uruchamia , potrafi tylko " odtworzyć oprogramowanie z kopi zapasowej lub skonfigurować jako nowego iPhone'a "
    Nie chce sie zsynchronizowac z PC , ani w żaden inny sposób wczytać z PC do telefonu zdjęć , muzyki czy filmików .
    Chyba w niedzielę pojadę na Wolumen i zamienę iPhona na Samsunga Galaxy .
  • #11 10255115
    contactservice
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Pewnie płytę Ci wymienili, to skonfiguruj go jako nowego i wtedy wgraj.
  • #12 10256652
    karpik85
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Nie wymienili płyty, bo nie było takiej potrzeby.Tak na marginesie to autoryzowany serwis wymienia całe urządzenie na nowe, bez jakichkolwiek napraw - to Apple.

W telefonie zostało zainstalowane od nowa oprogramowanie. Jeśli w iTunes jest ten komunikat to wybierz opcję "Skonfiguruj jako nowy iPhone" i wszystko będzie OK. Jeśli użyjesz drugiej opcji i wgrasz starą archiwizację to możliwe, ze problem powróci, bo archiwizacja wgrywa też wszystkie ustawienia itd. Miałem dokładnie taki przypadek juz.
  • #13 10257025
    zbyszek9
    Poziom 12  
    Zrobiłem " skonfiguruj jako nowy " i już wszystko gra !!!
    Chociaz też niezupełnie , bo telefon nie widzi moich kontaktów zapisanych na karcie SIM . Ale to mały problem .Włożyłem karte do innego telefonu i ręcznie na kartke papieru przepisałem ważne telefony , a potem wpisałem do iPhona . Przy okazji powyrzucałem wszystkie stare i nieaktualne .Dwie godziny i po robocie .
    Dziękuje wszystkim za dobre rady .
  • Pomocny post
    #14 10257211
    karpik85
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Ustawienia -> Poczta, kontakty, inne -> Importuj kontakty z SIM

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji iPhone'a 3GS do iOS 5.0.1 użytkownik napotkał problemy z brakiem dostępu do sieci 3G oraz Wi-Fi, mimo że telefon widzi sieć. Użytkownik próbował różnych metod, w tym DFU i ponownego wgrania oprogramowania, ale bez skutku. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie informacji o IMEI i wersji firmware, a także powrót do starszej wersji iOS 4.1. Ostatecznie, po oddaniu telefonu do serwisu, problem z dostępem do internetu został rozwiązany, jednak pojawiły się nowe trudności z synchronizacją z iTunes. Użytkownik skonfigurował telefon jako nowy, co pomogło, ale nadal miał problemy z importowaniem kontaktów z karty SIM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA