logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór między MSI GTX 560 Ti OC Twin Frozr II a Gigabyte GTX 560 Ti OC WindForce 2X

Osmon 08 Gru 2011 19:06 3297 12
REKLAMA
  • #1 10234631
    Osmon
    Poziom 9  
    Podzielcie się swoimi opiniami na temat tych dwóch kart graficznych:
    msi GTX 560 ti OC Twin Frozr II
    Gigabyte GTX 560 ti OC WindForce 2X

Zastanawiam się nad kupnem jednej z nich (wraz z innymi podzespołami). Opinie, które czytałem, są skrajnie różne. Jedni piszą, że chłodzenie msi jest bardzo głośne, inni się temu sprzeciwiają. Jedni bardzo chwalą model od Gigabyte'a, inni radzą, żeby nie kupować kart OC tej firmy. Sam już nie wiem, proszę teraz o wasze opinie.

Zaznaczę tylko, że model msi ma:
    Częstotliwość pamięci 4200 MHz
    Taktowanie rdzenia 880 MHz

Natomiast model Gigabyte ma:
    Częstotliwość pamięci 4000 MHz
    Taktowanie rdzenia 900 MHz

Nie wiem czy przekłada się to na znaczną różnicę wydajności tych dwóch kart (sądzę, że nie).

Karta do kompa:
    CASE: Cooler Master HAF 912 Plus
    PSU: OCZ GameXstream 600W
    MOBO: Asus P8H67 R3.0
    CPU: Intel Core i5 2500 3.3 GHz BOX
    RAM: 2x Kingston HyperX Genesis DDR3 2x2048MB 1333MHz CL7 BOX
    HDD: Samsung SpinPoint 320GB 7200rpm, Seagate 160GB 7200rpm

PS. 600W wystarczy pod taki setup?
  • REKLAMA
  • #2 10234715
    Pultan
    Poziom 30  
    Ocena: 27
    Ten OCZ wystarczy a co do karty to MSI :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 10234783
    Osmon
    Poziom 9  
    Zapomniałem dodać, nic nie będę podkręcał, dlatego wybrałem modele fabrycznie podkręcone.
    Czekam na więcej opinii nt tych modeli kart :P.
  • REKLAMA
  • #5 10234955
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    MI Twin Frozr to bardzo dobre chłodzenie, kartom Gigabyte OC nie ufam i pewnie długo jeszcze ufać nie będę.
  • #6 10236003
    zieloczek100
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    To wszystko zależy na jaką trafisz kartę, jedna Gigabyte będzie działać przez lata a druga spier.. się po uruchomieniu, podobnie jest z innymi kartami. Pamiętaj, że zawsze masz gwarancję i ja nie wiem czym bym się sugerował opiniami, że te karty są wadliwe ponieważ nigdy nie miałem problemu z częściami od Gigabyte. Wybór zależy od Ciebie.
  • #7 10236179
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Co do firmy to ja zarzutów nie mam. Brat ma jedną 6850 i chodzi mu świetnie od roku, ja mam taką samą od pół roku, również bez zarzutów. Ostatnio też kupiłem mobo 770t-ud3p i problemów po za gołym mofsetem nie ma.
  • #8 10237362
    Osmon
    Poziom 9  
    Czyli nadal mam dylemat :D. Chłodzenie tej karty msi bardzo dobre, ale podobno głośne (wiem, to pojęcie względne) natomiast co do gigabajciora to co pisałem sprawdza się i tu na forum; jedni chwalą inni odradzają :D. Aj ten wybór...
  • #9 10238286
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ja Gigabyte jako takiego nie odradzam, to porządna firma, tylko ich karty w wersji OC to raczej pomyłka.
  • #10 10238371
    Osmon
    Poziom 9  
    Ale dlaczego? Wszyscy piszą, że albo polecają albo nie ale nie podają powodów. Czemu wg ciebie karty Gigabyte'a OC to pomyłka? Miałeś jeden wadliwy egzemplarz, czy może każdy z którym się spotkałeś miał jakieś wady? A może pracowałeś w tej firmie ale cię zwolnili i teraz z zemsty odradzasz wszystkim ich karty OC? xD
    Powody proszę, jakieś pełniejsze opinie :P.
  • #11 10238522
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Było mnóstwo przypadków chociażby kart Gigabyte HD 6850 OC, które wyświetlały artefakty od początku działania lub bardzo szybko padały. Zmienili kontroler napięcia pamięci i nie wyszło im to. Napięcia rdzenia też się nie da w nich zmieniać więc to OC w nazwie to taki trochę niesmaczny żart.
    Co do innych modeli OC, to dopłacasz za niby lepszy model, którego potem nie da się podkręcać. Jak chcesz mieć wyższy zegar niż karta referencyjna, to kup zwykłą i sobie podkręć do wartości karty w wersji OC - za darmo. Na jedno wyjdzie, tylko taniej.
  • #12 10239208
    Celes
    Poziom 28  
    Ocena: 3
    Ja bym brał MSI. Obie maja po 2 wentylatory i dość duże radiatory więc myślę, że wydajność chłodzenia będzie podobna
  • #13 10240906
    Osmon
    Poziom 9  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nadal mam nieco wątpliwości, którą kartę wybrać, ale coraz bardziej jestem przekonany do msi. Im więcej szperam w necie, tym więcej znajduję opinii przemawiających właśnie za tą kartą względem Gigabyte.
    Myślę, że temat można zamknąć. Na 80% kupie msi :).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru między kartami graficznymi MSI GTX 560 Ti OC Twin Frozr II a Gigabyte GTX 560 Ti OC WindForce 2X. Opinie są podzielone; niektórzy preferują MSI ze względu na lepsze chłodzenie i potencjał do podkręcania, mimo że niektórzy skarżą się na hałas. Z kolei Gigabyte ma swoich zwolenników, ale pojawiają się obawy dotyczące jakości kart OC tej marki, z doświadczeniami użytkowników wskazującymi na problemy z artefaktami i awariami. W końcu, autor postu skłania się ku MSI, po analizie dostępnych opinii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA