logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przyśpieszyć internet. Co można zrobić, aby pracował szybciej?

Philip26 13 Gru 2004 08:15 11326 15
REKLAMA
  • #1 1056252
    Philip26
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam czy mógłby mi ktoś pomóc w przyśpieszeniu działania internetu. Nie chodzi mi oczywiście o zwiększenie transferu ale o szybszą pracę. Słyszałem o jakichś akceleratorach, ustawieniach serwerów DNS. Chodzi mi głownie o to na czym polega praca tych akceleratorów i jak dopierać serwery DNS, pomijając metodę prób i błędów, może jakieś inne ciekawe porady?
  • REKLAMA
  • #2 1056939
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Najszybszym DNS'em powinien być DNS dostawcy.
    Zawsze mozesz uruchomić własny DNS-cache.
  • Pomocny post
    #3 1057422
    lokomen
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Polecam program wwwspeeder, który ustawia najszybsze DNSy dla danego komputera pingując wszystkie DNSy na liście i porównując czasy odpowiedzi.
    Załączniki:
    • Przyspieszacz Internetu.rar (366.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1059187
    Philip26
    Poziom 13  
    A czy przez pingowanie nie zawieszą mi połączenia?
  • REKLAMA
  • #5 1060062
    lokomen
    Poziom 14  
    Nie rozumiem o co Ci chodzi, dlaczego niby mają zawiesic połączenie ?? Polecenie ping wysyła pakiet informacji żądający odesłania go do wysyłającego. Pozwala to na zbadanie istnienia połączenia między komputerami, czasu potrzebnego na przejście pakietu, sprawdzać czy drugi z komputerów pracuje.
  • #6 1060157
    pivvo
    Poziom 23  
    Ocena: 155
    Nie ma przyspieszaczy jedyne co można to zainstalować programy cache-ujące DNS i WWW np. dla linuxa jest SQUID (bardzo dobry i szybki) ( przesyłanie danych to jak wodociąg wszystko zależy od tego jaka gruba jest "rura" tyle leci danych )
  • #7 1060948
    Philip26
    Poziom 13  
    Też za bardzo niewiem co miałem na myśli po prostu słyszałem, że zbyt częste użycie polecenia ping może doprowadzić do przykrych konsekwencji, m.in. zawieszenia dostawy internetu, bo niby pingowanie przeciąża serwer. Lecz nie wiem czy to prawda.

A tak wogóle to dzięki za zainteresowanie się tematem.
    Pozdrawiam.
  • #8 1061823
    Philip26
    Poziom 13  
    lokomen napisał:
    Polecam program wwwspeeder, który ustawia najszybsze DNSy dla danego komputera pingując wszystkie DNSy na liście i porównując czasy odpowiedzi.

Dobry programik żeczywiście strony ładują się szybciej.
  • #9 1061827
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    akcelerator to DAP- umozliwia maksymalne wykorzystanie lacza do sciagniecia danych ze stron www-np duzych grafik,exe-kow itp
  • #10 1061835
    Philip26
    Poziom 13  
    Czy ten DAP to coś w stylu Get Right'a? Bo jak tak to mam już Download Express'a.
  • #11 1061881
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    tak
  • REKLAMA
  • #12 1061900
    Philip26
    Poziom 13  
    Może jeszcze jakieś pomysły, bo właśnie znalazłem program accelerate 2k2. Czy ktoś wie co to i na jakiej zasadzie działa?
    Załączniki:
    • Przyśpieszyć internet. Co można zrobić, aby pracował szybciej? program.jpg (47.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1063346
    thmk
    Poziom 15  
    Większość "przyśpieszaczy internetu" działa właśnie na zasadzie cache'owania stron i adresów IP. Poza tym są jeszcze takie które blokują serwery z reklamami i te robiące statystyki odwiedzin np. nethit.pl co też trochę działa. No i są jeszcze takie co nic nie robią (efekt placebo ;) ).
  • #14 1064092
    Philip26
    Poziom 13  
    A to możliwości tego programu. Co on robi?
    Załączniki:
    • Przyśpieszyć internet. Co można zrobić, aby pracował szybciej? Bez nazwy 1 - kopia.jpg (87.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1064318
    thmk
    Poziom 15  
    Z tego co pisze na http://www.webroot.com/products/accelerate/ wynika że polega to głównie na optymalizacji długości pakietów (?) i cache'owaniu. Nie wiem w jakim stopniu to pomoże, może napisz czy to w ogóle działa.
  • #16 1064359
    Philip26
    Poziom 13  
    Niewiem czy to działa bo może trzeba go jakoś poprawnie skonfigurować a na ustawieniach zalecanych nie widzę jakieś dużej róznicy.

Podsumowanie tematu

✨ Przyspieszenie działania internetu bez zwiększania transferu można osiągnąć głównie poprzez optymalizację ustawień DNS oraz stosowanie programów cache'ujących i akceleratorów pobierania. Najszybszym DNS-em jest zwykle ten dostawcy internetu, jednak można uruchomić własny DNS-cache lub użyć narzędzi takich jak wwwspeeder, który automatycznie wybiera najszybsze serwery DNS na podstawie pomiaru czasu odpowiedzi (ping). Polecenie ping samo w sobie nie zawiesza połączenia, a jego częste użycie nie powinno przeciążać serwerów. Akceleratory, takie jak Download Accelerator Plus (DAP) czy Download Express, maksymalizują wykorzystanie łącza przy pobieraniu dużych plików, działając podobnie do menedżerów pobierania typu Get Right. Programy takie jak Accelerate 2k2 optymalizują długość pakietów i cache'ują dane, co może poprawić szybkość ładowania stron, choć efekty zależą od konfiguracji. W systemach Linux popularnym narzędziem cache'ującym jest SQUID. Dodatkowo, blokowanie serwerów reklamowych i statystyk odwiedzin może nieznacznie przyspieszyć przeglądanie stron. Warto pamiętać, że "przyspieszacze internetu" często opierają się na cache'owaniu adresów IP i stron, a nie na realnym zwiększeniu przepustowości łącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA