logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Darmowy program do wizualizacji danych Modbus-RTU z wykresami i listami

arturromarr 10 Gru 2011 01:20 4777 4
REKLAMA
  • #1 10240481
    arturromarr
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Witam
    Wykonałem urządzenie (przetwornik obrotów) które komunikuje się mod bus-rtu po zwykłym rs-232.
    Komunikacja chodzi bez zarzutu, ale nie jestem pewien czy nie pojawiają się błędne odczyty.
    Mam pytanie czy jest prosty programik podobny do ModScana albo Modbus Tester ale wzbogacony o funkcje wizualizacji w postaci wykresu, listy czy pliku z danymi, żeby można było prześledzić przychodzące odpowiedzi.
    Jeśli byłby jakiś taki darmowy programik nie musiałbym kombinować z jakąś demo scadą.

PS:
    Może w innym dziale powinnom być to pytanie, proszę o podpowiedź?

Proszę o informację
  • REKLAMA
  • #2 10242054
    test-automatyka
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Jest program do podglądu portu COM, wszystkie dane które przeszły przez port można później zapisać do pliku. Program ten nazywa się PortMon

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10244666
    arturromarr
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    To by było zbyt skomplikowane, trzeb by wyławiać i interpretować dane z protokołu modbus.
    Znalazłem programik, niestety płatny ale jest demo które chodzi 10 min i trzeba ponownie uruchomić i tak przez miesiąc się da.
    modbus poll
    http://www.modbustools.com/
    Można zapisać wyniki w pliku tekstowym jak dla mnie wystarczy, ale jakby ktoś znał jakiś darmowy programik o takiej funkcjonalności to proszę napisać.
  • REKLAMA
  • #4 10244728
    test-automatyka
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Może trochę trudniejsze niż skorzystanie z gotowego programu, ale za to darmowe :) Należałoby wyławiać sekwencję (jeżeli adres Modbus to np. 1):
    01 8
    i to tyle.

Pozdrawiam
REKLAMA