logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aplikacja do zczytywania danych z MODBUS RTU i ich wizualiza

mwalec 07 Kwi 2008 16:15 7000 6
  • #1 5003768
    mwalec
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam
    Będe potrzebował aplikacje do zczytywania danych z MODBUS RTU i ich wizualizację i archiwizacje na PC. Chodzi o kilka centralek GAZEX które posiadają wyjście RS232 z protokołem modbus RTU. Czy jest jakiś prosty o przystępnej cenie gotowy program który mógłby przedstawić stan 43 czujników 2 progowych i archiwizować na dysku ich stany. Czy należy napisać samemu aplikacje do obsługi. Jeśli ktoś ma w tym doświadczenie proszę o porady lub oferty ;)
    Pozdrawiam
    Mariusz
  • #2 5004372
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Witam
    Jeżeli jakaś większa wizualizacja to tani SCADA z protokołem Modbus jako Master

Jeżeli wystarczy np EXCEL do sam server DDE Modbus Master i reszta w Excel'u

pozdrowienia

PS Kwestia podłączenia kilku centralek z RS232 .
    Jakie możliwości podłaczenia do jednego PC , odległości itd. ?
  • #3 5004432
    mwalec
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam a jeśli chodzi o tani SCADA tzn jakieś przykłady ?

Odległości będą za duże na 232 wiec myśle że trzeba najpierw zamienić na 485 i przy kompie znowu na 232.
    Pozdrawiam
    Mariusz
  • #4 5004559
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Tu jest teraz dosyć szeroki wybór - SCADA w których komunikacja oparta jest o OPC lub DDE serverach ( zwykle przynajmniej jeden dostarczany jest w pakiecie co Ci zupełnie wystarcza ) są tanie i z darmowym developerem .
    np: Infilink z KepServer czy PlantViev z ich własnymi serverami to pieniądze za runtime rzędu 1k do 2k pln . Ilość zmiennych -> ta najmniejsza 128 też wystarczy w zupełności.
    Dają zupełnie dobre możliwości - archwizacja , wykresy itd.
    pozdrowienia
  • #5 6529358
    felu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam,
    Stary temat, ale sie podlacze.
    Interesuje mnie opcja z DDE serverem i EXELEM. Moze ktos mi opisac jak to krok po kroku zrobic. Czy da sie to zrobic legalnie za darmo - darmowe oprogramowanie + Komp z legalna winda i exelem?? Mam maszyne, ktora ma sterownik dedykowany wykonany przez kogos i wypluwa to dane po MODBUSIE, chcialbym to mozliwie najtaniej (potrzeby wlasne do statystyk, ktore teraz robie recznie) automatycznie zczytac na kompie i otrzymac w pliku .XLS.
    Pozdrawiam.
  • #6 6541790
    kenion
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Podepnę się również pod temat. Interesuje mnie wykorzystanie Excela do obsługi modbusa - chciałbym móc wysyłać własne ramki modbusowe w celu zmian i odczytu parametrów urządzeń modbus slave. Ktoś z was ma moźe doświadczenie w tego typu rzeczach? Pozdrawiam
  • #7 6551873
    cp2020
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nie wiem czy jest dostępne na rynku darmowe oprogramowanie.
    Tu znalazłem filmik jak zrobić coś takiego z OPC serwerem:

OPC i Excel

Na stronie OPC Server do Excela jest opisany ten serwer OPC.

Jak ktoś znajdzie jakieś darmowe rozwiązanie to proszę o linki.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano aplikacji do odczytu danych z protokołu MODBUS RTU przez RS232 z centralek GAZEX, umożliwiającej wizualizację i archiwizację stanów 43 czujników progowych na komputerze PC. Dyskutowano o możliwościach wykorzystania tanich systemów SCADA z obsługą Modbus jako Master, które oferują funkcje archiwizacji i wykresów oraz komunikację przez OPC lub DDE serwery. Wskazano na popularne rozwiązania takie jak Infilink z KepServer oraz PlantViev, których licencje runtime kosztują około 1000-2000 PLN i obsługują co najmniej 128 zmiennych. Poruszono problem konwersji sygnału RS232 na RS485 ze względu na duże odległości między urządzeniami. Rozważano także użycie Excela w połączeniu z DDE lub OPC serwerem do odczytu i zapisu danych Modbus, co może być najtańszą opcją do automatyzacji statystyk. Wskazano na dostępność darmowych narzędzi developerskich do SCADA oraz przykłady integracji OPC z Excelem, jednak brak jednoznacznie darmowego, gotowego oprogramowania do pełnej obsługi Modbus RTU w tym zakresie.
REKLAMA