logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ sterowniczy do zdalnie sterowanego samochodzika?

Yanki 11 Gru 2011 19:14 1817 2
REKLAMA
  • #1 10247701
    Yanki
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z układem sterowniczym w moim pierwszym samochodzikiem zdalnie sterowanym a mianowicie nie mam pojęcia jak go wykonać. Autko jeździ do przodu i do tyłu za pomocą dwóch chińskich śrubokrętów elektronicznych połączonych z akumulatorem i odbiornikiem sterującym (nie mam pojęcia jak to nazwać). Pilota zrobiłem ze starego pilota do tv. Uformowałem też z tatą pokrywę, która przykrywa podwozie a do kół podczepiłem amortyzatory. Wielkość układu nie ma znaczenia ponieważ samochodzik jest szeroki i wysoki. Zamontowałem też port usb i głośnik, który odtwarza muzykę z pendrivie oraz zamontowałem neony, które zapalają się w rytm muzyki.
    Wszystko działa, tylko ten głupi układ, nad którym się męczę pół roku.
    Aha, dodałem jeszcze światła zwykłe, długie, czerwone które się zapalają podczas hamowania i światło białe, które też się samo włącza podczas jazdy do tyłu.
    Wszystko działa za pomocą pilota do tv.
    Jak widzicie strasznie się napracowałem, więc pomóżcie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10255312
    HENRY48
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Proponuję wykorzystać serwomechanizm modelarski z dowolnej aparatury, który będzie trzeba przystosować do twoich celów.
    Należy wyjąć elektronikę z takiego serwa i wykorzystać tylko silnik oraz przekładnię.
    Wystarczy zmieniać polaryzację silnika a dźwignia serwa będzie sterować kołami. Ma się rozumieć,że należy wykonać trapez kierowniczy łączący koła c serwem.
    Tak wykorzystane serwo ma jedną wadę, nie ma powrotu do neutrum, ale po krótkim treningu da się dość sprawnie sterować.
    Powodzenia.
  • #3 10256767
    Yanki
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź ale poczekam aż jeszcze ktoś odpowie a jak nikt to wybiorę twoją opcję.
REKLAMA