logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 9210i - pisanie własnego oprogramowania w Java i C++

Amadek 13 Gru 2004 22:42 2396 7
REKLAMA
  • #1 1058301
    Amadek
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Planuję zakup telefonu Nokia Comunicator. Ponieważ 9500 jest jeszcze dość zdogi a pozatym chodzą słuchy iz są problemy ze stabilnością oprogramowania tego telefonu postanowiłem kupić 9210i.
    Jedak najpierw musze dowiedzieć się jaknajwięcej na temat tego telefonu.

Otórz mam pytanie odnośnie oprogramowania na ten telefon.
    Czy telefon ten ma obsługę JAVA?

Pozatym słyszałem że na telefon ten można wpakować oprogramowanie z komputera (naprzykład jakiś program napisany w borland c++, Microsoft Visual c++). Ponieważ umiem programować i w Java i w C++ dlatego chcąc dostosować ten telefon do moim potrzeb mam zamiar napisać trochę własnego oprogramowania.

Jak wygląda kwiesia pisania włąsnego oprogramowania na tej telefon?
  • REKLAMA
  • #2 1058470
    lackyluck
    Poziom 21  
    napisz edytor c++ na ten telefon to bhedziesz boss..... Fajnie by bylo np na wakacjach pisac sobie programy... albo linuxa skompiluj na potrzeby 9210 ;]
  • REKLAMA
  • #3 1229769
    kroton
    Poziom 11  
    No więc akurat linux na 9210 chodzi, podobnie jak DOS 6.22. Odpalic należy emulator 8086 -> XTM. Linux oczywiście w wersji 1 dyskietkowej na 8086 :)
  • #4 1231377
    Amadek
    Poziom 11  
    Pierwsze słysze o emulatorze 8086:O
    Prosił bym o jakiś link skąd można go ściągnąć gdzyż bardzo by mi się przydał.
    Jakieś dodatkowe informacje na temat tego emulatora.

A co do kompilatorów c++, to owszej jest tego masa (np Borland BiulderX Mobile Edition).
    Nokia udostępnia oprogramowanie dla developmentów - SDK dla praktycznie wszystkich swoich platform, począwsze od Series 40, 60 oraz 80.
    Na potrzeby urządzeń mobilnych opartych na SymianOS można pisać oprogramowanie w c/c++ oraz JAVA.
  • #5 1268716
    kroton
    Poziom 11  
    Emulator jest wystawiony jako trial version na http://www.nb-info.co.uk/
    Chodzi pod tym np. stary dobry Norton Commander na DOSa i wiele innych. Aby było widać inne dyski z komunikatora należy w configu odpalić driver Epocfs.sys. Jest w zestawie. Miłej zabawy. Acha - tak jak napisałem poprzednio - można nawet znaleźć wersję Linuxa na ten emulator.
  • REKLAMA
  • #6 2201833
    D_u_r_e_x
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.. jak zrobi ktos jakis ciekawy program to chetnie wyprobuje. Zawsze cos nowego ciekawego... apropo telefonu, jest naprawde super warto go kupic, nawet bym sie nie zastanawial. Ja juz dlugo nie moge sie z nim rozstac, sluzy mi juz ponad 2 lata, przede wszystkim uzywam excela (arkusz kalkulacyjny) wiadomo :))
  • REKLAMA
  • #7 2661437
    arturjakis
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Własnie kupiłem nokie 9210i i mam odnosnie niej kilka pytań.
    1. czy wymiana karty na szybszą przyśpieszy prace całego telefonu np przeglądanie zdjęć? obecnie mam zwykła karte mmc 128MB a mysle o 1GB HiSpeed
    2. czy sa jakieś polskie strony www poswięcone temu telefonikowi, z których mozna było by sciągać oprogramowanie? Znalazłem raptem jedna na której niema zbyt wiele, a reszta to wszystkie płatne
  • #8 17282837
    Amadek
    Poziom 11  
    arturjakis napisał:
    1. czy wymiana karty na szybszą przyśpieszy prace całego telefonu np przeglądanie zdjęć? obecnie mam zwykła karte mmc 128MB a mysle o 1GB HiSpeed
    2. czy sa jakieś polskie strony www poswięcone temu telefonikowi, z których mozna było by sciągać oprogramowanie? Znalazłem raptem jedna na której niema zbyt wiele, a reszta to wszystkie płatne

1. Być może nastąpi przyśpieszenie ale nieznaczne. Generalnie karty MMC są wolne i tyle.

2. Była kiedyś strona 9210Club dostępna pod adresem communicator.com.pl. Niestety nie zrobiłem kopii strony i nawet InternetArchive też nie zrobił.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nokia 9210i to telefon z serii Communicator, który umożliwia pisanie własnego oprogramowania zarówno w językach Java, jak i C++. Telefon obsługuje platformę Symbian OS, a Nokia udostępnia SDK dla różnych serii, w tym Series 80, na której bazuje 9210i. Możliwe jest instalowanie programów napisanych w Borland C++ czy Microsoft Visual C++. Dodatkowo, na 9210i można uruchamiać systemy operacyjne takie jak Linux (wersja dla 8086) oraz DOS 6.22 za pomocą emulatora 8086 o nazwie XTM, dostępnego w wersji trial na stronie nb-info.co.uk. Emulator pozwala na uruchamianie aplikacji DOS, np. Norton Commander, i wymaga konfiguracji sterownika Epocfs.sys do dostępu do dysków komunikatora. W kwestii pamięci, wymiana karty MMC na szybszą (np. 1GB HiSpeed) może nieznacznie przyspieszyć działanie telefonu, jednak karty MMC generalnie cechują się niską prędkością. Istniały polskie strony dedykowane Nokia 9210i, takie jak 9210Club (communicator.com.pl), jednak obecnie są niedostępne. Telefon jest ceniony za stabilność i funkcjonalność, m.in. do pracy z arkuszami kalkulacyjnymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA