logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle 5 - Jak naprawić błędy DRC przy zmianie szerokości ścieżek?

jaros85 15 Gru 2011 20:09 2267 5
REKLAMA
  • #1 10264005
    jaros85
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Witam
    W Eaglu mistrzem nie jestem więc zwracam się do was o pomoc.
    Zaprojektowałem niewielki układ.
    Eagle 5 - Jak naprawić błędy DRC przy zmianie szerokości ścieżek? Eagle 5 - Jak naprawić błędy DRC przy zmianie szerokości ścieżek? Eagle 5 - Jak naprawić błędy DRC przy zmianie szerokości ścieżek?

Wszystko niby jest OK ale po sprawdzeniu błędów DRC Eagle zaczął wyrzucać koło 400 błędów.
    Część ścieżek prowadziłem ręcznie ustawiając szerokość 1.2mm ale później doszedłem do wniosku że to trochę ze szeroko i zmniejszyłem je do 0.6mm. W autoruterze szerokość ustawiłem też na około 0.6mm i ścieżki zostały poprowadzone.
    Teraz Eagle czepia się wszystkich ścieżek poprowadzonych ręcznie w których zmniejszyłem szerokość. Oczywiście ścieżki ręcznie prowadziłem narzędziem Route.
    Poza tym w gnieździe RJ45 chciałem do masy podłączyć punkty lutownicze obudowy. Do tych punktów nie można było złapać się narzędziem Route więc użyłem Wire ustawiłem ścieżkę na Bottom i połączyłem ze ścieżką GND. Teraz Eagle Wyświetla komunikat o zwarciu i o nakładaniu się ścieżek.

1. Jak usunąć błędy o szerokości ścieżek prowadzonych ręcznie ?
    2. Jak dodać ścieżki prowadzone ręcznie do GND bez zbędnej ingerencji w biblioteki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10264230
    H0miczek
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    1. Edit->design rules->sizes ?
    2. a nie lepiej to olać? (Żaden soft nie bedzie sie tu wymądrzać! ;]) Jeśli element nie ma w wersji schematowej osobnych wyprowadzeń na mocowania to z Eaglem nie wygrasz.
    Ostatecznie "errory" i "warningi" są tylko do Twojej wiadomosci i mają pomagać a nie przeszkadzac ;]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10264380
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    O ile w pierwszym okienku program "czepia się" szerokości ścieżki, to już w drugim informuje cię, że ścieżki się nakładają jedna na drugą (overlap).
    Pisałem kidyś już o tym i mogłeś poszukać, ale przypomnę ci. Ustaw w zakładkach modułu "DRC", w zakładce "Cleance" i "Distance" odległości (jeżeli są mniejsze niż domyślnie 8mil), W zakładce "Sizes" - minimalną szerokość ścieżki a program nie będzie się "czepiał" i wyłącz warstwę "drills" bo ona zamiast pomagać tylko przeszkadza.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 10264531
    jaros85
    Poziom 20  
    Żeczywiście zmiana szerokości ścieżek pomogła i teraz są tylko błędy od tych ścieżek od gniazda LAN.
    Trochę to głupie bo zmniejszając wartość Minimum Width w zakładce Size automatycznie zmniejszamy szerokość ścieżek jakie autorotor będzie rysował.
    A tak z ciekawości dlaczego program się czepiał tylko tych ścieżek w których zmniejszyłem szerokość skoro inne pozostały narysowane ręcznie 1.2mm :?:

I jeszcze jedno pytanie na płycie jest gniazdo SD i od spodu chcę żeby w miedzi był napis SD/MMC jak na jednym z rysunków. Eagle się tego czepia że brak jest Wektora :?:
  • REKLAMA
  • #5 10264578
    H0miczek
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Cytat:
    Trochę to głupie bo zmniejszając wartość Minimum Width w zakładce Size automatycznie zmniejszamy szerokość ścieżek jakie autorotor będzie rysował.

Witamy w świecie Eagla ;]
    Cytat:
    A tak z ciekawości dlaczego program się czepiał tylko tych ścieżek w których zmniejszyłem szerokość skoro inne pozostały narysowane ręcznie 1.2mm

Nie do końca rozumiem pytanie (to chyba działanie rumu) ale śmiem twierdzić, że 1.2mm było powyżej zdefiniowanego "minimum width" a ręcznie zmniejszone ścieżki 0.6mm już były poniżej, więc zgodnie z logiką rulesa "minimum width" program wywalał bład..
    Cytat:
    I jeszcze jedno pytanie na płycie jest gniazdo SD i od spodu chcę żeby w miedzi był napis SD/MMC jak na jednym z rysunków. Eagle się tego czepia że brak jest Wektora

A kto by się przejmował tym co Eagle myśli..? A tak poważnie to chyba kolejny "zonk" do olania z wejscia; jeśli się mylę to ktoś zaraz mnie poprawi..
  • #6 10265032
    jaros85
    Poziom 20  
    Z tą szerokością ścieżek jest tak.
    Jak widać na jednym z rysunków część ścieżek jest szersza od innych i one mają 1,2mm szerokości. Niektóre zmniejszyłem do szerokości 0,6096mm natomiast atorotor rysował ścieżki 0,635 mm. Czyli jak się domyślam ta różnica 0,0254 mm nie pasowała Eaglowi.

Osobiście wydaje mi się że większość tych błędów jest głupia a nie jest wcale sygnalizowanie nie doprowadzenie ścieżki. W dużych schematach można takiej rzeczy nie zauważyć. Ja przy projektowaniu tej płytki myślałem że już wszystkie ścieżki są ułożone a tu kicha w jednym drobnym miejscu nie poprowadził ścieżek autorotor. W Protelu takich dziwactw nie było tam od razu wiedziałem czy ułożenie ścieżek się powiodło czy nie.
REKLAMA