logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[eagle] Sprawdzenie poprawności schematu przetwornicy w Eagle - ścieżki i komponenty

demoh 14 Mar 2006 23:17 2180 18
REKLAMA
  • #1 2415386
    demoh
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam

Mam do was prozbe co do sprawdzenia poprawnosci schemaciku:

http://xirx.net/untitled.brd
    http://xirx.net/untitled.sch

glownie mi chodzi o to czy nie sa poplatane sciezki itd, przetwornica jest wzieta inna bo tej co chcialem nie bylo i wzialem w tym samym opakowaniu inna

Jak ktos by ocenil to bym byl wdzieczny
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]

Tez dziekuje tylko nie wiem za co....

a tez sobie znalazles zajecie.... jak ktos stwierdzi ze zanizam to nie odpowiada i tyle a ja nie pisze wiecej postow w temacie ale jakos znalazly sie dobre dusze do pomocy w mojej zgryzocie i chwala im za to.
  • REKLAMA
  • #2 2416228
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    I liczysz na to że kazdy zainstaluje sobie teraz eagle tylko po to żeby obejrzeć ten jeden projekt? Jeśli tak, to możesz nie doczekać się pomocy.
  • REKLAMA
  • #3 2416568
    demoh
    Poziom 19  
    nie licze, tylko jak ktos ma zainstalowanego to sobie zerknie jak chce a inni to trudno.

http://xirx.net/plytka.jpg

masz plytke w obrazku i mow odrazu ze chcesz obrazek a nie jeczysz
  • #4 2416745
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    W celu sprawdzenia gdzie, który element jest podłączony używa się funkcji „Show”. Kliknięcie na ścieżkę podświetla ją całą i wtedy widać jak ona przebiega i co jest z nią połączone. Natomiast do sprawdzenia układu pod względem poprawności połączeń, służy funkcja „ERC”, która wyświetla raport o błędach, i aby poprawnie została płytka zaprojektowana należy najpierw usunąć wszystkie błędy (przy błędzie może się tak zdarzyć, że ta konkretna ścieżka nie zostanie wcale wyświetlona na płytce).
    Pozdrawiam.
  • #5 2416918
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Stanowczo za cienie ścieżki w miejscach wysokopądowych, rezystory 4W, diody D1, D2. Dławik ma być bliżej US, oraz pozostałe elementy przetwornicy.

Ogólnie straszna plątanina po użyciu autorutera; projekt jest wykonalny na płytce jednostronnej

Na schemacie (jed. na płytce) są błędy utraconych połączeń; sprawdź przyciskiem ERC
  • #6 2416934
    demoh
    Poziom 19  
    ERC mi pokazuje tylko ze switche sa za blisko krawedzi. Jak mozna cofnac sciezki? tzn zeby to wygladalo jak na poczatku czyli same proste linie, grubosc trzeba recznie poprawiac czy automat troche pomoze?

I dzieki za odzew :)
  • #7 2416985
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Kilka uwag na temat prowadzenia ścieżek:

-jak możesz, to stosuj troche grubsze ścieżki

-pamiętaj o zachowaniu odległości między ścieżkami (powinna być równa/większa od szerokości ścieżki, a u Ciebie w wielu miejscach, szczególnie przy padach, odległości są b.małe - np. spójrz na ścieżkę idącą pod procesorem po lewej stronie, albo na ścieżkę przechodzącą po skosie od napisu D2 do C3 - miejsca masz jak cholera, a ścieżka prawie dotyka pada)

Na elektrodzie jest tutorial do eagle, bodajże w dziale download.

Ścieżki rysujesz/kasujesz za pomocą route/ripup (z lewej strony ekranu wśród narzędzi.
    Po wyborze opcji route wybierasz też szerokość ścieżek (u góry na toolbarze)
  • #8 2417888
    demoh
    Poziom 19  
    a te sciezki moga ale nie musza byc grubsze? Tzn co moze sie stac jak beda te 0.4 mm ?

Probuje jakos ulozyc elementy by sciezki byly jak najdalej od siebie ale ciagle pare procent do konca brakuje :(
  • #9 2417997
    jotu22
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Bajzel na płytce typowy dla autorouterów i autoplacerów. Rozmieść elementy ręcznie a potem poprowadź ręcznie ścieżki - zdziwisz się jak prosta wyjdzie płytka i jak grube będziesz mógł puscić płytki. Podobno są dobre autoroutery ale wszyscy mówią że słyszeli o takich ale nikt ich nie widział. A na pewno nie w eaglu czy protelu
  • REKLAMA
  • #10 2418234
    demoh
    Poziom 19  
    http://xirx.net/plytka.jpg

ocencie czy sie na cos nadaje ta plytka? wiecie kto moze wykonac taka plytke? jedna firme/osobe znalazlem ale robi tylko sciezki, bynajmniej reszte sobie bym chcial sam wlutowac ale konkurencji poszukuje :P
  • #11 2420095
    jotu22
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Jeszcze gorzej. Dalej liczysz na autorouter ale dodatkowo puszczasz ścieżki pod różnym kątami.
  • #12 2420906
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Wydaje mi się, że jeszcze musisz się sporo nauczyć aby poprawnie projektować płytki. Bo niby po co dałeś 5watowe diody i 4watowe rezystory do takiej szerokości ścieżek. Przecież takiej szerokości ścieżki mogą wytrzymać co najwyżej kilkaset miliwatów i to niedługo. Tak jak ci radzą koledzy nie do końca korzystaj z „autorutera”, bo tworzy niepotrzebnie długie i kręte ścieżki. Bardzo ważne w układach impulsowych jest prowadzenie masy. Ścieżki powinny być jak najkrótsze i o odpowiedniej szerokości. Także ścieżki sygnałowe powinny być szersze (minimum 20 milsów).
    Pozdrawiam.
  • #13 2421790
    demoh
    Poziom 19  
    Zaczalem recznie robic sciezki i o to wyniki a raczej nie pelne wyniki mojej pracy: http://xirx.net/plytka.jpg

Zjadliwe sciezki czy jeszcze cos zle robie?

Co oznacza blad drill size? cos z przeplotem scierzek ale o co biega?

Te elementy sa dla picu wstawione, bralem tylko taki sam rozdaw nozek. Maksymalny prad jaki bedzie to 3V i 400mA ale to pobieraja silniki. Wszedzie widzialem takie cienkie sciezki i jakos dzialalo to czemu tutaj ma nie dzialac? :P
  • REKLAMA
  • #14 2422554
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    demoh napisał:
    Zjadliwe sciezki czy jeszcze cos zle robie?
    Oj mało zjadliwe, tak od ręki:
    -C8 obróć o 90* nie będzie problemu z przejśćiem na drugą warstwe
    -C2 i C3 obrócz o 90* połącze je równolegle prostymi ściezkami (no chyba że one są na zasilaniu, wtedy trzeba je "rozmieścić" w różnych miejscach układu
    -C5 przysuń w kierunku SL7
    -ścieżke łączącą C5-C6-C7-SL7 pociągnij na wysokości C6, wtedy unikniesz zmiany warstwy.
  • #15 2430098
    demoh
    Poziom 19  
    Jakos zrobilem sciezki co beda miec duze obciazenie na 0.8mm a reszta to te cienkie standardowe, powinno chyba cacy byc :)

http://xirx.net/s.jpg
  • #16 2430566
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    a ja proponuje przezucenie się na Protela np. 99 i wrzucenie tu schematu. Wówczas sam Ci zaprojektuje płytke tak, jak ma byc . Ewentualni epodaj wersje eagla, jaka mam zainstalowąc. To sobie go przypomne i zaprojektuje od nowa. To, co masz, to ... hmmm.. szkoda gadać.
  • #17 2431897
    demoh
    Poziom 19  
    ja mam 4.16

ale dlaczego szkoda gadac? bo wszyscy mowia beee ale powiedzcie cos wiecej, bynajmniej taka plytke moga mi wykonac bez problemu tzn "wydrukowac".
  • #18 2431915
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Rozmieszczenie elementów, kolego, to po pierwsze. Ale , już nic nie mówie. Sciągnełem scheamcik. Wieczorem lub jutro rano postaram sie coś Ci sklecić. Oczywiści jeżeli poczekasz. Dzis nie moge, bo za niedługo do pracy... buuu. kto pracuje w niedziele...
  • #19 2432137
    demoh
    Poziom 19  
    tylko o to biega ze elementy musza byc tak rozmieszczone inaczej sie nie zmieszcza w obudowie a wyjscia musza byc na skrajach latwo dostepne, kondesatory nie beda stac tylko beda lezec itd

To moze odrazu walne:
    To co zrobilem zadziala? Tam gdzie jest zuzycie duze to sa grube sciezki a gdzie male to sa cienkie. Chodzi mi glownie czy to nie rozleci sie podczas pracy?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sprawdzenia poprawności schematu i płytki przetwornicy wykonanej w programie Eagle. Autor prosi o ocenę poprawności połączeń, rozmieszczenia elementów oraz ścieżek, zwracając uwagę na zamianę komponentów na inne o tym samym opakowaniu. Uczestnicy zwracają uwagę na typowe błędy: zbyt cienkie ścieżki w miejscach wysokoprądowych, nieprawidłowe rozmieszczenie elementów, plątaninę ścieżek po użyciu autorutera oraz błędy wykrywane przez funkcję ERC (Electrical Rule Check). Zalecane jest ręczne rozmieszczenie elementów i prowadzenie ścieżek, stosowanie odpowiedniej szerokości ścieżek (np. 0,8 mm dla obciążeń większych, minimum 20 milsów dla sygnałów), zachowanie odpowiednich odstępów między ścieżkami oraz poprawne prowadzenie masy. Wskazano, że autorouter w Eagle często generuje nieoptymalne, kręte ścieżki i nie jest zalecany do finalnego projektu. Poruszono także kwestie błędów typu "drill size" oraz konieczności obrotu kondensatorów dla lepszego prowadzenia ścieżek. Autor wykonał poprawki, stosując grubsze ścieżki w miejscach dużego obciążenia i cienkie tam, gdzie prąd jest mniejszy. Dyskusja zawiera także pytania o wykonawców płytek oraz sugestie dotyczące alternatywnych narzędzi projektowych, takich jak Protel 99.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA