logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebieski ekran i błąd memory physical error - RAM GEIL DDRII 2x2GB, ASUS P5K/EPU

hamcio 16 Gru 2011 15:50 1658 10
REKLAMA
  • #1 10266755
    hamcio
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam otóż od początku używania mojego komputera (ok 2-3lat) mam problem gdyż resetuje się komputer i wywala niebieski ekran z napisem oprócz pełnej gamy cyfr napis: "memory psyhikal error" czy cos w tym stylu i zaczyna tak jakby zrzucac ten ram. Postanowiłem temu zaradzić. Więc zainstalowałem program:
    BurnInTest V7.0
    który wykrył mi w zakładce Memory(RAM) taki oto problem "Error verifying data in RAM"

Proszę mi tylko powiedzieć co mam z tym zrobić? czy muszę kupić nowe kości ramu?? a może wystarczy cos pozmieniam w biosie??

mój ram to: GEIL DDRII dual channel kit 2x2GB Pc 6400 CAS5
    a płyta główna to ASUS P5K/EPU
    Proszę was doradźcie co mam z tym zrobić

Popraw pisownię i uporządkuj wypowiedź. [M]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10266765
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Użyj memtest86 uruchomiony z bootowalnej płyty.
    Ściągnij stąd:
    http://www.memtest86.com/download.html
    Rozpakuj, nagraj obraz na płytę i uruchom z niej komputer.
    (przynajmniej dwa przejścia programu).

Podaj także screeny z wszystkich zakładek programu CPU-Z (dla zakładki SPD dla każdego zajętego slotu).

SPOSÓB WKLEJANIA GRAFIKI
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
  • REKLAMA
  • #3 10267323
    hamcio
    Poziom 9  
    Oto moje screeny z Programu CPU-Z:
    Niebieski ekran i błąd memory physical error - RAM GEIL DDRII 2x2GB, ASUS P5K/EPU

a tu zdjęcia z programu memtest86 który dwa razy mi się zaciął w połowie i jedno zdjęcie przed zacięciem(tzn nie szły procenty ani czas a tylko błędy wywalało):
    Niebieski ekran i błąd memory physical error - RAM GEIL DDRII 2x2GB, ASUS P5K/EPU Niebieski ekran i błąd memory physical error - RAM GEIL DDRII 2x2GB, ASUS P5K/EPU Niebieski ekran i błąd memory physical error - RAM GEIL DDRII 2x2GB, ASUS P5K/EPU

Pierwsze zdjęcie 37% jest przed zacięciem a dwa kolejne po zacięciach co dziwne za drugim razem mniej procent przeskanował:(

Niestety nie mam pojęcia co teraz z tym zrobić proszę pomóżcie...
  • Pomocny post
    #4 10267333
    Kasek21
    Poziom 43  
    Teraz wyciągasz jedną z kości i znów robisz test - któraś jest uszkodzona teraz trzeba sprawdzić która?!
  • REKLAMA
  • #5 10267358
    hamcio
    Poziom 9  
    A co ma tutaj pisać jeżeli któraś będzie dobra?
  • Pomocny post
    #6 10267372
    Kasek21
    Poziom 43  
    Program nie wykaże błędów - jego rodzaju i na której komórce czyli inaczej "białych literek na czerwonym tle".
  • REKLAMA
  • #7 10267580
    hamcio
    Poziom 9  
    Oto co mi wyszło na tej "dobrej" kości ramu czy ta może jeszcze zostać czy też należało by ją wymienić??

na tej złej program znowu sie zaciął

Dodano po 14 [minuty]:

Kasek możesz mi jeszcze aby powiedzieć jakie kości ramu polecasz?? chodzi mi o prędkość i firmę:) a pojemność dobiorę już cenowo
  • #8 10267669
    Kasek21
    Poziom 43  
    Dziwne aby były uszkodzone obydwie pamięci.
    Czemu męczysz się z tym problemem lata?
    Czemu nie reklamowałeś zakupionego sprzętu?

Wejdź do bios'u i zwiększ napięcie.
    Menu Advanced->DRAM Voltage zmień z AUTO na 1.9V i wykonaj test ponownie.

Podaj także markę i model zasilacza?
  • #9 10267712
    hamcio
    Poziom 9  
    Człowiek głupi i nie wie jaki problem to się męczy:((
    Mój zasilacz to Cooler Master 500w
    ATX 12v
    RP - 500 - PCAP
    ok już zaraz spróbuje tylko wtrącę że miałem spięcia z tym kompem już bo mi piorun w niego rok temu walnął ale aby dwa wiatraczki poszły

Dodano po 9 [minuty]:

Nie udało mi się zmienić wartości napięcia nie wiem czemu ale cały czas wraca ono na wartość automatyczną:(
  • Pomocny post
    #10 10268380
    Edward321
    Poziom 26  
    Ocena: 16
    Naciskasz F10 wychodząc z biosu? Które wentylatory poszły?
  • #11 10268861
    hamcio
    Poziom 9  
    Nie wiem czy to ma coś do rzeczy ale KIEDYŚ poszedł na płycie głównej i od zasilacza(obydwa wymienione). A przy biosie naciskam to od zapisz i wyjdź a nie wiem pod którym f to jest

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który od 2-3 lat resetuje się i wyświetla niebieski ekran z błędem "memory physical error". Po przeprowadzeniu testu RAM za pomocą programu BurnInTest V7.0, wykryto błędy w pamięci. Użytkownik zainstalował również memtest86, który potwierdził problemy z RAM. W odpowiedziach sugerowano wykonanie testów z pojedynczymi kościami RAM, zwiększenie napięcia w BIOSie oraz podanie informacji o zasilaczu. Użytkownik miał trudności z zapisaniem zmian w BIOSie i wspomniał o wcześniejszych uszkodzeniach sprzętu spowodowanych przepięciem. W końcu prosił o rekomendacje dotyczące zakupu nowych kości RAM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA