logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K7VZA - Komputer nie włącza się po przegrzaniu procesora Duron 800

Talibanczyk 14 Gru 2004 15:14 1347 8
REKLAMA
  • #1 1059736
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam mam nastepujacy problemik...
    mam kompa na plytce K7VZA procek duron 800, pamiec SDRAM 128... problem jest taki iz :
    padl mi wiatraczek na procku ... wlaczylem kompa bez wiatraczka dzialal dopuki doputy nie zaczol piszczec <pewnie allarm przegrzewania sie procka> wiec go zresetowalem.. i juz sie nie wlączyl.:( zmienilem procek zamontowalem nowy wiatraczek i nic :( wymienilem karte graf - tez nic:( pamieci sa tez dobre i zasilacz rownierz:( wiec domniemywam ze to plytka główna - proszę pomóżcie !!!
    (!!) - ozdobnik?[h]
  • REKLAMA
  • #2 1059793
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    Probowales zresetowac CMOS?

Ps. na przyszlosc nawet nie proboj uruchomic komputera bez wiatraka, bo to chwila i procesor upieczony ;-)
  • #3 1059808
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    płyta K7VZA nie włącza się bez podłączonego wentylatora do złącza(płyta nie "rusza")! może podłączyłeś źle wiatrak do FAN2 (włącz do FAN1).

Pozdrawiam. :)
  • REKLAMA
  • #4 1059822
    Grysik
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Oj Kolobos zdziwiłbyś się jak długo potrafi pracować duron bez wiatraka. Ja działałem tak przez tydzień oczywiście bez zbytniego obciążania tylko sam net i foobar a temperatura nie przekroczyła 76 stopni.
    Moja płyta to K7VZA rev.1 a porcek to duron750@810.
  • #5 1060680
    Deiwid
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Witam.
    Co do płyty, to proponuje bios zresetować.
    A co de jej wytrzymałości, to qmple jechał ponad 4 misiące ze spalonym wiatrakiem. dopiero jak do niego wpadłem i zobaczyłem że komp cicho chodzi to się tym zainteresowałem. Zamontowałem nowy wiatrak i sie procek spalił :/ :sm18: :lol:
  • #6 1060763
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    W tej płycie, w biosie domyślnie jest zablokowane włączenie kompa gdy wiatrak nie podaje obrotów. Sprawdź czy twój podaje rpm i czy jest włączony do cpu fan. Zresetuj cmos, często było trzeba było po wymianie procka.
  • REKLAMA
  • #7 1060830
    jotu22
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Q-mac: No nie wiem czy jest tak że płyta się nie włącza jak brakuje informacji o RPM.
    Mam K7VZA ver. 3 i już dawno temu spaliłem stabilizator od wiatraka proca. W tej chwili kabelki wiatraka podłączam bezpośrednio pod zasilacz i działa:)
    Poza tym gdyby tak było to kolega od wąglików :) nie uruchomiłby kompa bez wiatraka a sam pisze że komp pracował tak przez tydzień
    Na mój gust to nasz brodaty kolega z Afganistanu spalił płytę:( i nic już jej nie pomoże.
    pozdrawiam
    JG
  • REKLAMA
  • #8 1060913
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    hahah co do brody - to jej nie mam :P
    A tak na serio teraz... to jest taka sprawa - ze jakies takie pojecie mam o kompach <znikome> ale na tyle zeby wlozyc wtyczke wiatraczka do odpowiedniego gniazdka - zreszta pozostale tez proobowalem i lipa - :( z biosem tez walczylem i tak samo lipa :(
    No dobra ale jesli ta plytka sie zjarala to juz nic nie da sie zrobic ??? moze sa jakies elementy takie newralgiczne ktoore sie najczesciej pala ??
    pozdrawiam
  • #9 1062058
    Grysik
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    jotu22 napisał:

Poza tym gdyby tak było to kolega od wąglików :) nie uruchomiłby kompa bez wiatraka a sam pisze że komp pracował tak przez tydzień

chyba pomyliłeś ludzi bo to jak tak napisałem

a teraz w temacie:
    moja płyta to K7VZA rev.1 z biosem w wersji 1.2e
    Jest tam (w biosie) taka opcja w menu "PCHealth Status" - "CPU Protect For CPUFAN" (na samym dole) i ona umożliwia włączenie kompa bez wiatraka. Spróbój ją przestawić.

PS Przy okazji zobaczysz czy mierzone są obroty wiatraka.

I jeszcze pytanie: Czy płyta wydaje ze siebie jakieś dźwięki???

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z płytą główną K7VZA i procesorem Duron 800, który przestał się włączać po przegrzaniu spowodowanym awarią wentylatora CPU. Próby wymiany procesora, wentylatora, karty graficznej, pamięci i zasilacza nie przyniosły efektu. W dyskusji zasugerowano zresetowanie CMOS oraz sprawdzenie, czy wentylator jest podłączony do właściwego gniazda CPU_FAN, ponieważ płyta K7VZA domyślnie blokuje start komputera, jeśli nie wykrywa obrotów wentylatora. Wskazano również opcję w BIOS-ie "CPU Protect For CPUFAN" w menu PCHealth Status, która może umożliwić uruchomienie bez wentylatora. Niektórzy uczestnicy podkreślili, że procesor Duron może działać bez wentylatora przez pewien czas, ale ryzyko uszkodzenia płyty głównej jest wysokie. Wątpliwości budzi, czy płyta faktycznie nie startuje z powodu braku sygnału RPM wentylatora, czy też doszło do uszkodzenia elementów płyty głównej po przegrzaniu. Wskazano, że uszkodzenie płyty głównej po przegrzaniu procesora jest prawdopodobne i może wymagać wymiany płyty lub naprawy newralgicznych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA