logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie pic 16f84a. Przy zapisie po weryfikacji pojawia się błąd.

papabryl 14 Gru 2004 20:20 3379 6
REKLAMA
  • #1 1060419
    papabryl
    Poziom 11  
    mam pice które raz zaprogramowalem i poszlo wszystko dobrze ale było mi zle i programowałem jeszcze raz ale po przeniesieniu icprog zmieniły mi sie ustawiaenia i odchaczyło sie inwersja VCC i przy zapisie po weryfikacji wyskakuje błąd przy 0000h programator JDM czy to możliwe że pic padł.

Prosze o pomoc.

POZDROWIENIA
  • REKLAMA
  • #2 1061516
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Pic nie padł tylko go nie zaprogramowałeś, zmień ustawienia i powinno pujść.
  • REKLAMA
  • #3 1062022
    papabryl
    Poziom 11  
    ustawienia zmieniałem i nic nie pomagało ten sam błąd wyskakuje
  • #4 1062056
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Nie wiem czy to to, ale ja mam ten sam błąd jak programuje na laptopie który nie wystawia 5V na złączu COM, jak przepne programator na stacjonarnego to chodzi ok. Pozatym w ic-prog jest opcja sprawdzania programatora. Możliwe że coś z kabelkiem.

A jak żadne z powyższych i ustawienia dobre to pewnie PIC..... chociaż nie byłbym do końca przekonany że padł PIC.

Może coś na płytce?
    Sprawdź wszystko i jak wyjdzie że nic nie pomaga to ewidentnie PIC.
  • REKLAMA
  • #5 1062138
    amator
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Ściągnij nową wersję IC-Prog zainstaluj i zobacz. W Windows 2000/XP polecam najpierw ściągnąć Userport, zainstalować i powinno to rozwiązać problem.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania mikrokontrolera PIC 16F84A przy użyciu programatora JDM i oprogramowania IC-Prog. Po zmianie ustawień w IC-Prog, w szczególności odznaczeniu inwersji VCC, podczas zapisu i weryfikacji pojawia się błąd przy adresie 0000h. Możliwe przyczyny to nieprawidłowe ustawienia programatora, problemy z zasilaniem 5V na porcie COM (szczególnie na laptopie), uszkodzony kabel lub błędy na płytce testowej. Zalecane jest sprawdzenie i poprawienie ustawień, testowanie na innym komputerze z poprawnym zasilaniem portu COM oraz instalacja najnowszej wersji IC-Prog wraz z dodatkiem Userport dla Windows 2000/XP. Ostatecznie, jeśli problem nie ustępuje, może to wskazywać na uszkodzenie mikrokontrolera. Alternatywnie, skuteczne okazało się użycie innego oprogramowania do programowania, Ponyprog. W dyskusji podano także linki do zasobów i forów specjalistycznych dotyczących PIC.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA