logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PIC 16F84 - błąd weryfikacji przy adresie 0000h, jak zaprogramować?

leszeksz2 24 Lip 2006 22:21 8297 11
REKLAMA
  • #1 2848373
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witam.
    Wiem że temat był wałkowany wiele razy, ale w żaden sposówb nie mogę zaprogramować tego mikroprocesora.
    Wykonałem już 4 programatory i żadnym z nich nie mogłem zapisać programu do tego kontrolera. Wyświetla mi się błąd "błąd weryfikacji przy adresie 0000h".
    Pomocy. Nie mam już siły na montowanie innych programatorów. Co mogę zrobić w takim przypadku.
    Może ktoś piodać sprawdzone programatory które działają (linki, schematy).
    P.S. Oznaczone na schematach numery pinow gniazd odnoszą sie do podłączenia w komputerze czy potrzeby jest jakiś kabel?
    A gdzie mogę znaleść oznaczenia pinów w komputerze?
    Dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #3 2848776
    pmmisiek
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam.
    Ja programowałem kiedyś standardowym programatorem JDM.
    Do programowania prosty program o nazwie NTPicProg w załączniku ... (nie sugerować sie że jest tam 16C84 - bo równie dobrze programuje 16F84 i 16F84A , nierobi różnicy . Zaznaczasz 16C84 , odpowiedni COM , Power Up Timer zahaczone , RC osc zahaczone - reszta NIE . Przy programowaniu Pica w następującej kolejności Clear CP - Erase - Write , jak sie wgra Read żeby sprawdzić czy pokazuje to samo.

Znalazłem u siebie na dysku jeszcze to:

Błąd weryfikacji może być spowodowanym tym:
    Co do programowania pica w jdm nie każda płyta główna komputera obsługuje ten programator ze względu na za niskie napięcia i wydajność gdzie w jdmie vcc dla pica powinno wynosić 13,4V podczas programowania Ratunkiem jest założenie osobnego zasilacza do jdm przecinamy ścieżkę przy picu nóżki vcc zasilanie i dajemy 12 volt no i masę do gnd Problem powinien zniknąć

Trzeba zobaczyć schemat swojego programatora skąd bierze zasilanie dla pica i zmierzyć je miernikiem czy tyle wynosi 13.4 V
    Załączniki:
    • NTPicprog.rar (48.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2849622
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Niestety. Wykonałem programator według schematu i dalej to samo. Podłączałem napięcie 13.4 V ale problem nie znika. Program wyświetla błąd "error writing location".
    Nie mam pojęcia co to może być.
  • REKLAMA
  • #5 2849743
    bis
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    Cytat:
    Ratunkiem jest założenie osobnego zasilacza do jdm przecinamy ścieżkę przy picu nóżki vcc zasilanie i dajemy 12 volt no i masę do gnd Problem powinien zniknąć

A od kiedy przy programowaniu PIC 16F84 zmienia się napięcie zasilania Vcc na tak wysokie? Jeżeli tak zrobiłeś to masz duże szanse że go spaliłeś dokumentnie. To podwyższone napięcie podaje się wyłącznie na pin MCLR/VPP. Vcc jest nadal normalnym zasilaniem (przy programowaniu zalecane jest 5V).

Tutaj o programowniu PIC-ów, 16F8x to osobny rozdział.
    http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/30277d.pdf

Tutaj więcej pomysłów na programatory
    http://www.mstracey.btinternet.co.uk/pictutorial/picmain.htm

Bardziej rozbudowane programatory po zaprogramowaniu stosuja weryfikację dla różnych napięć zasilania Vcc ale nadal w normalnym (katalogowym zakresie napięć)
  • #6 2849767
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Dawałem te 13 V właśnie na Pon MCLR (pin 4). Reszty nie zmieniałem.
  • REKLAMA
  • #7 2851735
    pmmisiek
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Spróbuj jeszcze uruchomić programy którymi programujesz tego PICa w trybie zgodności WIN95 albo WIN98

Pozdrawiam
  • #8 2851767
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Jeśli mimo wszystko nie dasz rady zaprogramować procka spróbuj tego programatora:
    http://www.oshonsoft.com/picprog.html

Używałem go ponad rok do momentu aż (oshonsoft nie postarał się o obsługę PIC18F2550 :D )nie zbudowałem PICkit'a 2 i nie miałem z nim żadnych problemów.

Ponadto sprawdź czy w rejestrze konfiguracji (znajduje się na samym początku programu) nie masz włączonych bitów blokujących odczyt pamięci programu - objawi Ci sie to tym iż odczytując pamięć flash wszystkie komórki będą miały wartość FF.
  • #9 2852126
    leszeksz2
    Poziom 16  
    :arrow: pmmisiek
    Ja używam Windows 98.

:arrow: Jerema
    Używałem i tego programu i programatora i nic.

W każdym programie wyświetla się błąd weryfikacji bez względu czy programator jest podłączony czy nie.
  • #10 2974504
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Może ktoś wie jak poradzić z tym problemem?
  • #11 3655825
    Lonek
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    pmmisiek napisał:
    Witam.
    Ja programowałem kiedyś standardowym programatorem JDM.
    Do programowania prosty program o nazwie NTPicProg w załączniku ... (nie sugerować sie że jest tam 16C84 - bo równie dobrze programuje 16F84 i 16F84A , nierobi różnicy . Zaznaczasz 16C84 , odpowiedni COM , Power Up Timer zahaczone , RC osc zahaczone - reszta NIE . Przy programowaniu Pica w następującej kolejności Clear CP - Erase - Write , jak sie wgra Read żeby sprawdzić czy pokazuje to samo.

U mnie przy tych ustawieniach wgrywał się jakiś błąd i PIC nie działał ;(

a jak 'zaptaszkowałem' XT osc a resztę NIE to wgrał się wsad prawidłowo :D
  • #12 6428538
    tomek1_1988
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, osobiście korzystam z programamtora JDM własnej roboty i działa jak narazie w miarę dobrze (w miarę bo czasem zdarzą się małe problemy) kupiłem dwie książki Tomasza Jabłońskiego ("mikrokontrolery PIC16F8x w praktyce" oraz "programowanie mikrokontrolerów w języku C") i nie polecają tam raczej JDM-a z uwagi na napięcia oraz różną wydajność prądową konwerterów TTL-RS232. Do programowania używam ic-proga czasem (raczej kontrolnie) WinPica natomiast jako kompilator mikroC ponieważ z konfiguracją MPLAB-a i CC5X pod C miałem ogromne problemy i co bardzo mnie ostatnio zdziwiło, kiedy chciałem wgrać plik .hex ze skrzynki (który napisałem sobie i skompilowałem w pracy w wolnych chwilach) wyskoczyło mi mnóstwo podobnych błędów (błąd weryfikacji przy adresie 0000h 000Bh itp), dopiero kiedy napisałem i skopilowałem to samo na swoim komputerze i wgrałem odziwo zadziałało! W związku z tym nie wiem czy może mieć na to wpływ plik programu...:/ Odnośnie ustawień mojego ic-proga to raczej nic tam nie majstrowałem ale mam w ustawieniach sprzętu zaznaczoną opcję Windows API (alternatywna to Bezpośrednio I/O -to nie działało...) wybrany z listy programamtor (w moim przypadku to JDM Programmer) port COM1 (ten do którego mam podpięty JDM) oraz opóźnienie I/O na wartość 15 (nie wiem czy to może mieć wpływ na jakieś błędy ale możliwe że tak). Inne ustawienia COM-a można sobie podejrzeć/pozmieniać wchodząc do Menedżera urządzeń i właściwości portu COM1 oraz COM2 ja mam ustawioną liczbę bitów na sekundę na wartośc 9600, bity danych 8, wyłączone bity parzystości oraz bity stopu na 1 ale to wszystko to chyba ustawienia domyslne.

Odnośnie opisu pinów portu COM (gniazda DB9) jest tego dosyć dużo na necie (poczynając od Wikipedii) -standard RS232 Więc wystarczy to wpisać u wujka googla lub można spróbować poszukać czegoś więcej w normach V.24 opisujących standard interfejsu RS232

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy błędu weryfikacji przy adresie 0000h podczas programowania mikrokontrolera PIC 16F84. Użytkownik próbował zaprogramować układ za pomocą czterech różnych programatorów, w tym własnoręcznie wykonanych, jednak bez powodzenia. W dyskusji poruszono kwestie odpowiedniego napięcia zasilania: napięcie 13,4 V powinno być podawane tylko na pin MCLR/VPP, natomiast Vcc musi pozostać na poziomie 5 V. Zwrócono uwagę, że zasilanie programatora JDM może być niewystarczające, co można rozwiązać poprzez zastosowanie zewnętrznego zasilacza. Rekomendowano użycie programatora JUPIC lub programatora dostępnego pod adresem http://www.oshonsoft.com/picprog.html, a także sprawdzenie ustawień bitów ochrony pamięci w rejestrze konfiguracji. Wskazano na możliwość problemów z kompatybilnością oprogramowania programującego z systemem operacyjnym, sugerując uruchomienie go w trybie zgodności z Windows 95/98. Podkreślono, że błędy weryfikacji mogą wynikać także z nieprawidłowych ustawień oscylatora (np. poprawne ustawienie XT osc). W jednym z przypadków problem zniknął po skompilowaniu i wgraniu pliku .hex na innym komputerze, co sugeruje wpływ środowiska programistycznego lub pliku wsadowego na proces programowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA