logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

asus g2s-7t087g brak obrazu na wyświetlaczu jest na monitorze zewnętrznym

nedud 19 Gru 2011 12:40 1589 12
REKLAMA
  • #1 10278876
    nedud
    Poziom 9  
    Witam
    Mam laptopa asusa g2s brak obrazu na wyświetlaczu jest na monitorze zewnętrznym.
    Działa podświetlenie ekran jest biały bez treści. Czy uszkodzony jest procesor grafiki czy jest jeszcz jakiś element, międzu procesorem a matrycą, który może powodować takie objawy uszkodzenia. Grzanie grafiki nic nie pomogło. Może koledzy możecie pomóc, może jest to typowe uszkodzenie tego typu laptopa. Procesor to G84-600-a2.
    z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 10280663
    tomilaut
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    W przypadku gdy mamy obraz na monitorze zewnętrznym grafika jest w pełni sprawna, masz uszkodzoną matrycę w laptopie, możliwe iż kabel idący z płyty głównej do matrycy jest uszkodzony i dlatego nie masz obrazu
  • REKLAMA
  • #3 10281328
    nedud
    Poziom 9  
    podstawiona cała matryca z kompletem przewodów w dalszym ciągu nie ma obrazu.
  • #4 10281462
    alltech2
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    Masz uszkodzony pinout do przewodu od matrycy na płycie głównej.
  • #5 10281582
    djasek
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    tomilaut napisał:
    W przypadku gdy mamy obraz na monitorze zewnętrznym grafika jest w pełni sprawna, masz uszkodzoną matrycę w laptopie, możliwe iż kabel idący z płyty głównej do matrycy jest uszkodzony i dlatego nie masz obrazu

alltech2 napisał:
    Masz uszkodzony pinout do przewodu od matrycy na płycie głównej.

Oboje piszecie BZDURY! To, że grafika działa na zewnętrznym monitorze to nie znaczy, że jest w pełni sprawna (tomilaut skąd Ty bierzesz tego typu informacje? Bo napewno nie z doświadczenia). Ten pinout również zabawne...

Wygrzanie bez porządnego sprzętu i nowych kulek laptopa marki Asus nic Ci nie da, założę się, że zapewne "grzałeś" to czymś na modłę suszarki, albo piekarnika? Ludzie, kiedy w końcu niektórzy zrozumieją, że takie środki to półśrodki, i częściej bardziej szkodzą niż pomagają ?

Pozdrawiam
  • #6 10281659
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    tomilaut napisał:
    W przypadku gdy mamy obraz na monitorze zewnętrznym grafika jest w pełni sprawna, masz uszkodzoną matrycę w laptopie

Głupoty
    A dlaczego? radzę trochę doczytać chociażby i posty na elektrodzie, temat sporo razy się przewija.
    Potwierdzeniem jest podstawienie przez użytkownika matrycy z przewodami. Wadliwa jest układ graficzny karty Nvidia GeForce Go8600M GT. Wymiana na nowy układ z DC+09. Wersje z przed tej daty posiadają wadę fabryczną. Aby to zdiagnozować podgrzej rdzeń GPU do 180 stopni przez około 1-2min – jeśli obraz pojawi się na matrycy układ do wymiany.
  • REKLAMA
  • #7 10283825
    nedud
    Poziom 9  
    altech piszesz bzdurę za bzdurą pewność z jaką stwierdzasz czym jest grzana grafika przyprawia mnie o mdłości. Pisać bzdury każdy potrafi! Takiego sprzętu jak ja mam to jeszcze nie widziałeś na oczy! Mam dwa źróda lamp na podzczerwień o mocy 380 wat tempertura którą uzyskać mogę to 500 stopni od dołu i 500 stopni od góry. Regulaja temperaturu od 0 do 500 stopni odbywa się płynnie z dokładnoącią do 5 stopni. Kontrola temperatury przy pomocy pirometru. Zmiana temperatury zadana czasowo przez ustawienia w komputerze. U mnie nigdy nie oderwały sie pady.
    Wszystkie podklejenia rospuszczam specjalnym płynem!To tyle jeśli hodzi o mój profesjonalizm. W tej chwili posiadam 3 takie laptopy i mogę podstawiać elementy z jednego do drugiego ale szkoda jest mi płyt. Dlatego ten temat założyłem bo chciałem potwierdzenia że usterka jest winą procesora grafiki.
    Z odpowiedzi widać kto jest profesjonalistą a kto pisze nie mając pojęcia.
  • REKLAMA
  • #8 10283987
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    nedud napisał:
    altech piszesz bzdurę za bzdurą pewność z jaką stwierdzasz czym jest grzana grafika przyprawia mnie o mdłości.
    To akurat napisał Kolega djasek.
    Aby jednak nie było "off-topa", potwierdzam usterkę chipsetu grafiki jako najbardziej prawdopodobną w tym przypadku.
    Chipset nadaje się oczywiście wyłącznie do wymiany na poprawioną wersję, wolną od wady fabrycznej.
  • #9 10300872
    nedud
    Poziom 9  
    a jaka wersja jest odpowiednikiem G 84-600-A2
  • #10 10301170
    tomilaut
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    G84-601-A2 jest to poprawiona wersja g84-600-a2 .
  • #11 10305060
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    tomilaut napisał:
    G84-601-A2 jest to poprawiona wersja g84-600-a2
    Z moich informacji wynika, że niekoniecznie.
    601-ki były produkowane także przed 2009 rokiem i też były to wadliwe egzemplarze.
    Natomiast na pewno wersje od 16 tygodnia 2010 roku (G84-600-A2) są wersjami poprawionymi.
  • #12 10365552
    nedud
    Poziom 9  
    nie ma fachowej odpowiedz zamykam temat
  • #13 10370012
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Takie odpowiedzi są.
    Temat bez wartości dla forum, usuwam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Asus G2S zgłasza problem z brakiem obrazu na wbudowanym wyświetlaczu, podczas gdy zewnętrzny monitor działa poprawnie. Wskazano, że matryca oraz przewody zostały wymienione, ale problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być uszkodzenie układu graficznego Nvidia GeForce Go8600M GT, a także pinout do przewodu matrycy na płycie głównej. Wskazano na fabryczną wadę układu graficznego, a jako rozwiązanie proponuje się wymianę na poprawioną wersję G84-601-A2. Dyskusja zawiera również kontrowersje dotyczące metod naprawy, w tym grzania GPU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA