logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

laptop - grafika, czy ktoś mi powie co cie dzieje?

erkaone 14 Sty 2012 17:03 1811 13
REKLAMA
  • #1 10396379
    erkaone
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam,
    dzieje się rzecz następująca:
    na monitorze lapka wariują kolory (zdjęcia)
    laptop - grafika, czy ktoś mi powie co cie dzieje? laptop - grafika, czy ktoś mi powie co cie dzieje? laptop - grafika, czy ktoś mi powie co cie dzieje? laptop - grafika, czy ktoś mi powie co cie dzieje? laptop - grafika, czy ktoś mi powie co cie dzieje?
    natomiast jeżeli podłącze pod wyjście zewnętrze karty graficznej np telewizor to wszystko działa jak należy. Co jest wiec powodem takiego zachowania się obrazu? POMOCY

Zmień sposób wklejenia grafiki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #2 10396429
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witaj.
    Najprawdopodobniej uszkodzenie (np. wadliwe połączenie) taśmy matrycy lub ew. uszkodzenie samej matrycy. Podaj jakie były przyczyny tej usterki, co działo się z "lapkiem" bezpośrednio przed wystąpieniem objawów. Miło byłoby jak byś podał o jaki konkretnie sprzęt chodzi.
  • REKLAMA
  • #3 10396645
    szczepan99
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    1. Podaj przynajmniej model laptopa, a najlepiej też model karty graficznej.
    2. Jeśli masz taką możliwość sprawdź jaki obraz uzyskasz z laptopa na monitorze zewnętrznym. Pomoże to w identyfikacji czy usterka jest spowodowana wadliwym działaniem matrycy czy układu graficznego.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 10396685
    ZyguZygu
    Poziom 2  
    Ja też tak miałem i po pewnym czasie padła mi karta graficzna.
    Założę się że masz NVIDIE.
  • REKLAMA
  • #5 10396824
    erkaone
    Poziom 10  
    tak karta to nVidia gf 8600m GS 256 mb. Na zewnętrznym monitorze działa sprawdzałem na TV. A to się stało nagle siedziałem na necie wyszedłem do kuchni zrobić herbatkę i wracam i widzę to co pokazane na screenach. Próbowałem resetować, reinstalować sterowniki i ruszałem matrycą ale nic nie pomogło. Czyli taśma lub matryca pewnie... Co mam zrobić aby mieć pewność, że to któraś z tych usterek? A model to S95SP asus
  • #6 10399491
    erkaone
    Poziom 10  
    co robić dalej? rozkręcać czy nie rozkręcać? Pierwszy raz będę rozkręcał lapka jeżeli będzie to konieczność
  • #7 10399584
    reSTART
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Nie ma co rozkręcać samemu, chyba że Kolega ma sprzęt i potrafi wymienić układ bga. Zalecam wizytę w serwisie, wymiana tego chipsetu graficznego na nowy to jednak koszt rzędu 500-600 PLN. Nie radzę płacić za reballing, nie pochodzi długo.
  • #8 10402699
    erkaone
    Poziom 10  
    czy uważasz, że ten reballing to konieczność?? Na innym monitorze śmiga wszystko jak należy wiec czy to na pewno to?
  • #9 10402796
    szczepan99
    Poziom 12  
    Przecież skoro na telewizorze jest właściwy obraz to układ graficzny jest sprawny i nie ma sensu robić mu reballingu. Pozostaje zatem zdiagnozowanie czy usterka leży po stronie matrycy czy taśmy, ale tego bez rozbierania laptopa nie stwierdzisz. Najlepiej przydałaby się też sprawna matryca do podstawienia - innego pewnego sposobu raczej nie nie ma.
    Chciałbym tylko jeszcze dopytać przez jakie złącze podłączałeś TV do laptopa?
  • #10 10402815
    erkaone
    Poziom 10  
    mam tylko vga to niebieskie ze starych monitorów... 15 pin chyba na pewno wiesz o jakie mi chodzi
  • #11 10404364
    riki007
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Z doświadczenia mogę powiedzieć, że jeśli ruszanie matrycą w niczym nie pomaga, usterkę taśmy matrycy można odrzucić, natomiast pozostaje pytanie czy to wina grafiki, czy matrycy. Ja stawiam na grafikę jakieś 80%. Najłatwiej zdiagnozować tak jak już było powiedziane, podłączając sprawną matrycę.
  • #12 10404547
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    szczepan99 napisał:
    Przecież skoro na telewizorze jest właściwy obraz to układ graficzny jest sprawny

Takie stwierdzenie jest nieuprawnione.

Może być sprawny, ale przy tej NV z reguły nie jest...
  • #13 10407393
    erkaone
    Poziom 10  
    ok muszę wiec poszukać jakiegoś magika od lapków co by mi pomógł to sprawdzić... Z okolic TARNOWSKICH GÓR, macie jakichś znajomych tam??
  • #14 10408032
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    erkaone, raz poprosić to nie wystarczy?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem, w którym kolory na matrycy wariują, podczas gdy obraz na zewnętrznym monitorze działa poprawnie. Podejrzewane są uszkodzenia taśmy matrycy lub samej matrycy. Użytkownik posiada kartę graficzną nVidia GF 8600M GS w laptopie ASUS S95SP. Po próbie resetowania i reinstalacji sterowników, problem nadal występuje. Użytkownicy forum sugerują, że jeśli obraz na zewnętrznym monitorze jest prawidłowy, to problem leży w matrycy lub taśmie, a nie w karcie graficznej. Zaleca się wizytę w serwisie, aby zdiagnozować usterkę, ponieważ samodzielne rozkręcanie laptopa może być ryzykowne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA