Witam,
Właśnie dopadł moją pralkę błąd F16. Gdy włączę pralkę po 60 sek wyskakuje na wyświetlaczu F16 - drzwi nie są zablokowane. Gdy otworzę i zamknę drugi/trzeci raz energiczniej drzwi pralka rusza i zamek się rygluje i pranie normalnie funkcjonuje.
Zdemontowałem zamek celem sprawdzenia przyłączy czy nie są luźne końcówki, rozebrałem zamek, Pomierzyłem rezystancję cewki i jest ok niestety problem pozostał jak by nie łapał za pierwszym razem / się gdzieś przytykał. Co jeszcze mogę zdiagnozować by upewnić się, że zamek jest do wymiany?
Jeśli dobrze rozumiem to powinno działać to tak, że:
- rygiel mechanicznie zaciąga styki obwodu nisko-prądowego
- Sterownik otrzymując informację o zamkniętym obwodzie wystawia napięcie
na obwód zasilający elektomagnes i drzwi są blokowane.
PS.
Zauważyłem, że w sprzedaży są dwa typy blokad:
603514 ( na tzw. klik w obudowę ) i taki posiadam
182154 ( na wkręty ) sporo tańszy
Według zdjęć różnią się tylko sposobem mocowania, (który w zasadzie jest demontowalny i można go przełożyć). Pytanie czy ktoś z próbował tego zabiegu?
Właśnie dopadł moją pralkę błąd F16. Gdy włączę pralkę po 60 sek wyskakuje na wyświetlaczu F16 - drzwi nie są zablokowane. Gdy otworzę i zamknę drugi/trzeci raz energiczniej drzwi pralka rusza i zamek się rygluje i pranie normalnie funkcjonuje.
Zdemontowałem zamek celem sprawdzenia przyłączy czy nie są luźne końcówki, rozebrałem zamek, Pomierzyłem rezystancję cewki i jest ok niestety problem pozostał jak by nie łapał za pierwszym razem / się gdzieś przytykał. Co jeszcze mogę zdiagnozować by upewnić się, że zamek jest do wymiany?
Jeśli dobrze rozumiem to powinno działać to tak, że:
- rygiel mechanicznie zaciąga styki obwodu nisko-prądowego
- Sterownik otrzymując informację o zamkniętym obwodzie wystawia napięcie
na obwód zasilający elektomagnes i drzwi są blokowane.
PS.
Zauważyłem, że w sprzedaży są dwa typy blokad:
603514 ( na tzw. klik w obudowę ) i taki posiadam
182154 ( na wkręty ) sporo tańszy
Według zdjęć różnią się tylko sposobem mocowania, (który w zasadzie jest demontowalny i można go przełożyć). Pytanie czy ktoś z próbował tego zabiegu?