logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Highscreen - cykanie trafa, wymiana tranzystora FS7KM-12 i kondensatora 220uF 400V?

krzysieg 15 Gru 2004 03:44 2393 13
  • #1 1061373
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Mam problem z monitorem po właczeniu cos klika , i jednoczesnie miga dioda , po wyłaczeniu klika coraz wolniej i przestaje(około 2sekund).
    Po rozkreceniu okazało sie że wydaje te dzwieki trafo zasilacza impulsowego. Mysle ze trzeba wymienić tranzystor mocy : FS7KM-12 , ktos mi powiedział ze napewno padł jednoczesnie z nim kondensator obok :220uF ,400V . I dobrze by było Tranzystor 2SC5048 wymienić to jest chyba od trafopowielacza . Zgadzacie sie z tym ?
  • #2 1061450
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Nie zgadzamy się. To, że tyka oznacza, iż strona pierwotna zasialcza próbuje wstać, ale coś ją obciąża. A to obciążenie znajduje się po stronie wtórnej. Zatem do sprawdzenia dioday i wszystkie elementy na radiatorach. Najprędzej będzie to duży tranzystor w okolicach trafopowielacza. Jeśli jest przejście CE to jest uszkodozny. Trzeba sprawdzić linię zasilającą ten tranzystro.
    Jak widzisz jest trochę roboty. Jeśli nie masz doświadczenia to pozostaje serwis lub dobry kolega elektronik.
  • #3 1062634
    krzysieg
    Poziom 25  
    1 pytanie : czy zawsze mozna sprawdzić tranzystor i powiedziec ze jest napewno sprawny lub nie ,mozna to sprawdzic po tym ze nie ma przejscia na którychs nózkach lub jest ale za duze czyli 0 Ohm ?
    2 mysle ze ten tranzystor przy powielaczu pali sie ze zuzycia -wysokonapieciowy,uszkadzając sie mógł cos uszkodzić ?
  • #4 1062829
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    W przypadku HOT najczęstsze uszkodzenie to zwarcie CE. Każdy inny przypadek trzeba skonfrontować z notą katalogową. Uszkodzenia mogą nastąpić na skutek przegrzania lub na skutek udaru prądowego lub napięciowego - np. szpilki. Tutaj dobrze jest się posłużyć żarówką i oscyloskopem. Żarówka poinformuje nas o regulacji napięcia zasilającego w zależności od rozdzielczości, a oscyloskopem sprawdzimy kształ imp. sterujących.
  • #5 1103987
    fazza
    Poziom 14  
    Ocena: 49
    witam mam taki sam problem w monitorze multiskan 15 znalazlem uszkodzony tranzystor bu2520af zwarcie miedzy c,e czy wymiana na nowy rozwiarze problem ?? napiszcie plis
  • #6 1104978
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    sprawdz jeszcze czy nie ma zimnych lutów na kondensatorach podlaczonych do kolektora tego tranzystora powodzenia
  • #7 1108545
    fazza
    Poziom 14  
    Ocena: 49
    witam serdecznie zmienilem ten tranzystor Q704 i kondensator C 729 dioda sie pali przekaznik cyknol a obrazu dalej niema morze trafopowielacz jest padniety jak to sprawdzic ?? pozdrawiam
  • #8 1145213
    krzysieg
    Poziom 25  
    Zabrałem sie wkoncu do tego monitora (Highscreen MS 1795 P) .
    Okazało sie ze tranzystor FS7KM-12 ma przejscie tylko miedzy 2 a 3 nózką 1kOhm. A tranzystor 2SC5048 przy trafopowielaczu ma zwarte wszystkie 3 wyprowadzenia ze sobą !
  • #9 1145353
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Od tego typu sprawdzeń zawsze należy rozpoczynać naprawę monitorów - czyli szukanie tego co zwarte, a potem to zależy... :D
  • #10 1145734
    krzysieg
    Poziom 25  
    Mam pytanie czy trafopowielacz mógł byc przyczyną spalenia tych tranzystorów ?
    To jest : SCY364HAT -jedyne oznaczenie na smoku, brak firmy.
    Miedzy masą a kablem wysokiego napiecia nie ma przejscia ,
    ale za to jest miedzy masą a 1,7,8 i 9 -(0 Ohm) , na pozstałych do 20 Kohm . Nie wiem czy tak powinno być ,mierzone przy załozonym trafopowielaczu wiec moze oszukuje ?
  • #11 1147840
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Jeśli jest to podejrzane to dokonaj sprawdzenia po wylutowaniu. Może się okazać, że masz jesazcze coś zwarte na płycie, a uzwojenia mogą być połączone wewnątrz. Układ połączeń najlepiej porównać za schematem.
  • #12 1158263
    krzysieg
    Poziom 25  
    Nadal nie wiem czy tak powinno być ,pisałem wczesniej: Okazało się ze tranzystor FS7KM-12 ma przejscie tylko miedzy 2 a 3 nózką ? 1 jest niewykorzystana .
    Dzisiaj wymieniłem tranzysor przy trafopowielaczu na taki jak był oryginalnie - C5048 .
    Monitor normalnie ruszył :) wszystko było wporzadku dobry obraz wszystko tak jak trzeba , wyszedłem na chwile i jak wróciłem to niestety padł :( . Wymieniony tranzystor C5048 ma zwarte wszystkie nózki ,trafo cyka ,wszystko tak jak wczesniej ...
    pomózcie
  • #13 2716567
    $lawek
    Poziom 12  
    witam elektronikow, problem jak wyzej u krzysieg. Monitor dzialal od 97r i nagle padl :( Mam zerowe doswiadczenie jesli chodzi o kineskopy, peirwsze po rozkreceniu pomyslalem ze padl poprostu przekaznik :) narazie obudowa rozkrecona i odkurzona....
  • #14 2716604
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    T na początku sprawdź HOTA omomierzem czy nie jest zwarty jak piszą kol. powyżej ;)

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Highscreen MS 1795 P po włączeniu wydaje cykające dźwięki z transformatora zasilacza impulsowego, a dioda miga. Problemem jest obciążenie po stronie wtórnej zasilacza, co sugeruje uszkodzenie elementów na radiatorach, zwłaszcza dużych tranzystorów przy trafopowielaczu. Tranzystor mocy FS7KM-12 wykazuje przejście między nóżkami 2 i 3 (ok. 1 kΩ), a tranzystor 2SC5048 przy trafopowielaczu miał zwarte wszystkie wyprowadzenia. Wymiana tych tranzystorów i kondensatora elektrolitycznego 220uF 400V była konieczna, jednak po wymianie problem powrócił. Zaleca się sprawdzenie tranzystorów pod kątem zwarć CE, kontrolę lutów przy kondensatorach oraz dokładne testy trafopowielacza (oznaczenie SCY364HAT) po wylutowaniu, gdyż może on być przyczyną uszkodzeń. Diagnostyka powinna obejmować pomiary omomierzem, testy żarówką i oscyloskopem, a także porównanie układu z dokumentacją serwisową. W przypadku braku doświadczenia wskazane jest skorzystanie z pomocy serwisu lub elektronika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA